Teie nahk teeb raseduse ajal läbi nii hormonaalseid kui mehhaanilisi muutusi. Nii mõnegi sellise jutu olete arvatavasti kirjutanud vanade naiste loba arvele, mõnest asjast aga ei ole te ilmselt kuulnudki.

Rasedusarmid Peaaegu kõik naised kardavad neid. Enamus ei soostu neist rääkima.

Striae gravidarum ehk venitusarmid on arvatavasti kõige enam kardetud ja tuntud nahamuutus raseduse ajal. Need armid ilmuvad 50-90 protsendi rasedate naiste kehale, ilmudes tavaliselt raseduse teisel poolel eredate punaste ja mõnikord koguni purpursete juttidena. Kuigi enamalt jaolt ilmuvad need kõhu alaosale, võivad nad tekkida ka puusadele, reitele, istmikule, rindadele ja kätele.

Heleda nahaga naistel on need armid roosakad, tumeda nahaga naistel aga tavaliselt heledamad kui ümbritsev nahk. Kuigi need armid ei ole valusad, võivad nad kiheleda. Hea kreem või kehaõli aitab armide kuivuse ja kiheluse vastu võidelda, aga see ei väldi nende tekkimist, ükskõik kui korralikult te nahka hooldate ja olenemata sellest, kui palju te oma nahka kreemitate.

Kuigi paljud naised on valmis vanduma, et mõnel kreemil või vedelikul on arme ennetav mõju, on tegelikkus see, et teil ei ole võimalik nende vältimiseks palju ära teha. Nad kas tekivad või mitte. Raseduarmide tekkimisele aitavad kaasa alljärgnevad tegurid:

- Pärilikkus (kui teie emal või õel on venitusarmid, arvake ära, kellele need samuti tekkivad?)
- Kui teil tekkisid need eelmise raseduse ajal, ei pääse te nendest ka järgmiste raseduste ajal, kuigi sageli võivad vanad armid tumeneda.
- Kaalus juurde võtmine (kiire kaalukasv soodustab armide tekkimist).
- Halb toitumine (hästi niisutatud ja terve nahk venib paremini).
- Rass (mustanahalistel naistel tekib arme harvem).

Mida edasi teha?
Punakad armid kaovad pärast lapse sündi, muutudes hõbejateks joonteks. Enamus naisi ei mõtle neile kuigi palju või peab neid koguni emaduse märkideks, osad aga tahavad neist lahti saada.
Millised on aga võimalused ?
Nii punaste kui valgete striiade raviks on eelistatuim madalal energia tihedusel töötav 585-nm pulseeritud värvilaser, mis on võimeline parandama striiade välimust. Positiivsed histoloogilised muutused on leitud ka pärisnahas ehk dermas, kus ravi tagajärjel on tõusnud elastiini hulk. Eestis sellist tüüpi laserit ei ole, lähim võimalus asub Helsingis. Tartu Ülikooli Nahahaiguste Kliinikus ja Lasnamäe Tervisekeskuses on kasutusel vaskaurlaser, mis on samuti sobiv striiade raviks.
Punaste ehk varajaste striiade puhul on toimivaks osutunud paikselt tretinoiin (RetinA kreem), soovitavalt kombinatsioonis 20% glükoolhappega (AHA-hape). Ravi peab kestma vähemalt 12 nädalat.

Mida naised ise nende kohta arvavad? Mõni nimetab venitusarme uhkelt “aumärkideks”, teine keeldub neist rääkimast, kolmas tunnistab, et ei osanud nendega arvestada. Neljas noor lapsevanem tunnistab, et kui märgid ta nahale ilmusid, olid need nii eredad, et ta arvas, et ei saa enam iial bikiine kanda, aga kui laps oli saanud pooleaastaseks, muutusid rasedusarmid peaagu nähtamatuks. Ühine arvamus oli, et venitusarmide vastased vedelikud ei suuda arme ära hoida, küll aga võivad nad neid ohjeldada.

Raseduse mask ehk melasma

Raseduse ajal eritab naise organism suures koguses melanotropiini, mis võib põhjustada suurenenud pigmentatsiooni ninal, põskedel ja otsmikul. Sellise asetsusega pigmendi tekke põhjuseks võivad olla ka rasedusvastased pillid, liigne päikesevõtmine, kosmeetika (eriti vaseliini sisaldavad kreemid, ka bergamonõli), mõned ravimid ja geneetilised faktorid. Kuigi päike ei ole tavaliselt pigmendilaikude ainupõhjuseks, võib ta olukorra hullemaks muuta. 45-70 % naistest kannatab raseduse neljandal ja viiendal kuul pigmendilaikude all. Sünnituse järel need plekid tavaliselt kaovad spontaalselt, kuid mõnedel juhtudel võivad püsida pikka aega. Kui pigmendilaigud teid häirivad, saab neid edukalt jumestuskreemi kasutades varjata. Ravi seisukohalt on lihtsam pigmenti eemaldada, kui see piirdub vaid epidermise ehk marrasknahaga ja kui on teada kindel põhjus. Mis puutub rasedusega seotud melasmasse, siis ravi tulemused on tunduvalt paremad, kui ravi alustatakse peale raseduse lõppu, kui on kadunud pigmentatsiooni soodustav hormonaalne foon.

RAVI:
a) pleegitavad ained — 2-5% hüdrokinoon (sisaldub mitmetes kosmeetikatoodetes), tretinoiin (Retin A kreem) ja paiksed hormonaalsed preparaadid (viimased 2 on retseptiravimid). Palju kasutatakse nende ravimite kombinatsioone. Ravi effektiivsus pika aja jooksul on 70-90%. 5-6 kuulise ravi järgselt on epidermises täheldatav märkimisväärne pigmentatsiooni vähenemine. Esimesed tulemused võivad olla nähtavad juba 6-nädalase ravi järgi.
b) nahahooldusvahendid, mis sisaldavad AHA-happeid (6-10% happed, peamiselt glükoolhape) ja kombinatsioone eelnimetatud ainetega.
c) kõrge faktoriga (SPF ³ 15) päikesekaitsevahendid, mida kasutatakse alati lisaks teistele vahenditele igal hommikul. Kreemis peab sisalduma kaitse ka UVA-kiirte eest.
d) keemilised koorimisprotseduurid — kasutatakse juhul, kui eelnevad variandid pole piisavalt effektiivsed
e) pigment-spetsiifilised laserid melasma ravis ei ole andnud väga suurepäraseid tulemusi, kuid siiski suuremat effektiivsust loodetakse uutelt pika-pulsilistelt pigment-spetsiifilistelt süsteemidelt.

Linea Nigra

See on häbemeluust emakatippu ulatuv tume joon, mis tavaliselt ilmub kehale raseduse kolmandal kuul. Tavliselt kaasub ka pigmentatsioon näol (melasma) ja rinnanibude piirkonnas. Arvatakse, et selle põhjus peitub hormonaalsetes muutustes ja selle vältimiseks ei ole võimalik midagi ette võtta. See joon tekib tavaliselt tumedama pigmentatsiooniga naistel. Mitmendat last kandvatel naistel ilmub selline jutt tavaliselt varem. Vältige otsest päikesevalgust, siis ei ole ka nahamuutused nii märgatavad. See joon ei kao tavaliselt sünnituse ajal kohe ära, küll aga muutub aja jookusul heledamaks ja mõne aasta pärast märkamatuks.

Muuseas, rahvasuu seostab selle joone ilmumist ja kuju lapse sooga, kuid teaduslik tõendusmaterjal sellise seose kohta puudub.

Akne

Te arvasite, et see aeg on igavesti selja taga? Vale puha, paljud naised avastavad, et raseduse ajal toimuvad hormonaalsed muutused tekitavad taas aknet ja löövad naha läikima. Siinjuures tuleb taas kasutusele võtta keskkooli aegsed nipid: jooge piisavalt vett, puhastage tihti nägu (soovitavalt looduslike ja nahasõbralike vahenditega) ja vältige vistrikke tekitavaid toiduaineid (kõrgema sordid jahutooted jpm). Ravis kasutatakse põhiliselt paikseid vahendeid.

Naha alt paistvad veresooned

Peenikesed selgelt nähtavad veresooned võivad ilmuda näole, kaelale, kätele ja jalgadele. Nende põhjus on organismi kasvanud östrogeenitase. Sageli on veresoonte kogumid tähekujulised ja veidi reljeefsed, värvilt on nad sinised ega lähe surve all valgeks. Selle all kannatab 5 % valgenahalistest ja 10 % mustanahalistest naistest. Raseduse ajal võivad tekida ka igemete punetus ja erosioonid suus, mille aluseks on samuti veresoonte patoloogia. Sünnituse järel veresooned tavaliselt kaovad. Soovi korral võib tähekujulise angioomi eemaldamiseks kasutada toitva soone destrueerimist diatermia nõela abil.

Palmar Erythema

Käelabade laiguliseks või punaseks tõmbumine, mille põhjus peitub taas östrogeenis. Selle all kannatab 60 protsenti valgenahalistest ja 35 protsenti mustanahalistest naistest. Erüteem kaob peale rasedust ja ravi ei vaja.

Muid fakte

  • - Mõnel naisel hakkavad küüned raseduse ajal kiiremini kasvama, teistel muutuvad need hapramaks.
  • - Samuti võib soovimatutes kohtades toimuda kiire karvakasv.
  • - Paljud naised higistavad raseduse ajal kõvasti.
  • - Võivad tekida tursed laugudele.
  • - Raseduse ajal kasvab nn.“sünnimärkide” arv, kuna hormonaalsete muutuste toimel suureneb pigmenti tootvate melanotsüütide hulk. Pigmentlaigud jäävad püsima ka peale rasedust.