RETSEPT: gluteeni-, laktoosi- ja suhkruvaba maasikamaius

 (16)
RETSEPT: gluteeni-, laktoosi- ja suhkruvaba maasikamaius
Foto: erakogu

Kuumal suvepäeval tekib eriti suur soov jäätis või midagi jahutavat süüa. Kui oled juba banaanijäätise retsepti proovinud ja tahad midagi uut katsetada, siis nüüd on see võimalus. Tegin väga huvitava välimusega sorbetti, mida on lihtne valmistada ja lisaks sellele on see gluteeni- ja laktoosivaba ning originaalretsept ei sisalda suhkrut.

Maasikad on hetkel nii head ja mahlased, et magusainet pole vaja lisada. Soovi korral torka porgand enne topsi panekut mee sisse, et keskmine osa veidi magusam oleks.

Peale hea maitse annab maasikas kasulikke mikroelemente (tsinki, joodi, vaske, koobaltit, mangaani). Porgandi ülesanne on olla pulk, millest sorbeti söömise ajal kinni hoida. Lisaks sellele leidub porgandis rohkelt kaaliumi, A-, B- ja C-vitamiine ning porgandi söömine soodustab kauni päevituse tekkimist.

Koostis:

Sellest kogusest saab ühe sorbeti

250g maasikad
1 pikem porgand
Plastik või muu sobiv tops sorbeti külmustamiseks

Valmistamine:

Pese ja puhasta maasikad.
Pane terved marjad paarik tunniks sügavkülma.
Peenesta külmunud maasikad, kasutades blenderit või saumikserit, püreetaoliseks massiks.
Võta väiksemat sorti ühekordne tops või muu sobiv tops.
Suru külmunud maasikate püree tihedasti topsi, et ei jääks tühje kohti.
Kui kogu püree on topsi surutud, siis torka topsi kooritud ja pestud porgand. Porgand on nö pulgaks ja peaks ulatuma kõige rohkem topsi keskele.
Suru porgandi ümber olev püree uuesti lusikaga tihedasti kokku ja pane püstises asendis sügavkülma.
Tops peaks sügavkülmas olema vähemalt 5-6 tundi.
Kui sorbeti külmast välja võtad, siis kasta tops korraks kuuma veega täidetud nõusse, et maasikasorbetti anumast välja saada.