Peekonikartulid

Vaja läheb:

  • 1 kg kartult
  • 1 tops sulatatud juustu (nt merevaik)
  • 400-500 g peekoniviile
  • Soola, pipart, kartulimaitseainet, ürte
  • Sibul, till
  • Õli
  • Puust tikud

Valmistamine:
  • Koori pestud kartulid ning keeda poolvalmis, kurna ja auruta.
  • Sega kartulid vähese õliga ja maitsesta maitseainetega.
  • Määri kartulid õrnalt merevaiguga kokku.
  • Keera kartulite ümber peekoniviilud ning kinnita tikuga.
  • Aseta peekonisse rullitud kartulid vormi ning puista üle tilliga.
  • Kartulite peale lõika sibularõngad, need annavad hea maitse.
  •  Küpseta 220 kraadi juures umbes 25-30 minutit.

Kartulite juurde sobib imehästi krõbeda koorikuga ja juustumütsiga verikäkk:

  • Osta endale sobiva maitsega pakk verivorste.
  • Esmalt lisa pannile veidi rasvainet, nt searasva või õli. Samuti on vaja lisada veidi vett.
  • Aseta vorstid pannile ja küpseta madalal temperatuuril, 150-175 kraadi juures 20 minutit. Küpsetamisprotsess peab olema aeglane, sest vaid siis muutuvad vorstid pealt krõbedaks ja sisus ühtlaselt läbiküpsenuks.
  • Võta vorstid välja ja aseta vorstidele meelepärast juustu (nt mozarella või riivitud juust) ning küpseta seni, kuni juust on sulanud.


Mahlane mulgikapsas


Vaja Läheb:

  • 1 kg hapukapsaid
  • 2 dl Lõuna-Eesti odratangu või odrakruupi
  • 5 — 6 dl vett
  • 1 tl soola

  • Pane kapsad potti.
  • Lisa pestud kruubid.
  • Lisa vett nii palju (umbes 5-6 dl), et toiduained oleksid kaetud.
  • Pane potile kaas peale ning hauta tasasel tulel umbes 2-3 tundi, seni kuni kapsad ja kruubid on pehmed. Vajadusel lisa veel vett juurde. Segada pole vaja!
  • Kui kapsad on valmis ja pehmeks haudunud, siis maitsesta.

Kui kõik on valmis, siis serveeri peekonis kartulid koos verivorsti ja kapsaga ning naudi suurepärast jõulust maitsekooslust! Roog saab kindlasti palju kiidusõnu ja täidab imehästi kõhtu.