Vanast klassikast uute maitseteni: just need on meie lugejate parimad soolakurkide retseptid


Vanast klassikast uute maitseteni: just need on meie lugejate parimad soolakurkide retseptid
FreeImages.com/Griszka Niewiadomski

Kurkide sisse tegemise hooaeg on alanud! Aga millised on need kõige paremad hapu- ja soolakurgid? Just seda me koos Valio ja Fiskarsiga otsisimegi. Siin on auhinnamängus osalenud lugejate parimad retseptid.

Loosi tahtel osutus Valio juustukoti ja Fiskarsi nugade õnnelikuks võitjaks Urmas. Võitjaga on ühendust võetud.

Kurgid “Kodumänd” (säilitamiseks)

säilituskurgid vastavalt marineerimisnõude mahule
rohelised männikasvud
õunamahl
suhkur
jämedam meresool

1. Esiteks valime kurgid. Kes kodus kasvatab, see kindlasti on kursis säilituskurkide sortidega. Kes läheb turult ostma, peaks kurgi korraks peost läbi laskma. Õige säilituskurk on 9–12 cm pikkune ja mügarikega. Sileda koorega kurgid on lauakurgid ja ei säili nii hästi. Tavaliselt oskab kurke säilitamiseks soovitada ka müüja. Säilituskurgid peaks olema korjatud samal hommikul ja marineeritud ka samal päeval.

2. Nüüd on paras aeg kodumetsa jalutada. Võtame noortelt mändidelt rohelise kasve. Arvestus on selline, et liitrise purgi kohta 1 kasv. Tugevama maitse saamiseks võib panna kuni kolm. Kasvud paneme põhja enne kurkide purki ladumist.

3. Purgid valime laiema kaelaga, desinfitseerime.

4. Kurgid peseme hoolikalt külmas vees, nõrutame. Seejärel valame üle keeva veega ja seejärel kohe uuesti jääkülma veega.

Seotud lood:

5. Järgneb keldriskäik. Võtame riiulilt õunamahla. Olenevalt marineerimisnõude mahust umbes 0,7 liitrit õunamahla ühe liitri kohta. Loomulikult sobib ka poe naturaalne õunamahl.

6. Keedame marinaadi. Arvestus on umbes selline, et 1,5 liitri õunamahla kohta 50 gr suhkrut, 50 gr soola. Muidugi võib marinaadi maitseda ja timmida oma maitse järgi. Heade kurkide saladuseks on kolmekordne kurkide ülevalamine kuuma marinaadiga. Ülevalamiste vahe umbes 10-15 minutit, olenevalt kurkide suurusest. Marinaad kuumutada kuni keemiseni.

Hea ja tervislik!

Terav peolaua kurk

4-5 kilo kurke
klaas oliivõli või muud head õli
klaas 9% lauaäädikat
ca 80 gr jämedat meresoola
1 kl suhkrut
pea küüslauku
1-2 tl musta, värskelt jahvatatud musta pipart
peotäis peterselli

1. Esiteks valime kurgid. Sobivad salatikurgid. Selle retsepti puhul on eeliseks see, et võib kasutada kergelt ülekasvanud kurki. Kurke läheb vaja kusagil 4-5 kilo.

2. Peseme külma veega ja siis otsustame, kas tervelt või viilutatult. Viilutame kas pooleks või neljaks viiluks.

3. Paneme korralikku potti.
4. Võtame peotäie peterselli, hakime, viskame kurkide potti.

5. Edasi valame kurkidele 200 gr (umbes 1 klaas) oliivõli, klaasi 9% lauaäädikat ja kuni 80 gr meresoola. Siin tuleks soolaga ettevaatlik olla (tavaliselt on probleemiks äädika % ümberarvutamine. Antud juhul siis 30% äädikat 292,2 ml ja 709,1 ml väga head vett. Saame 1 liitri 9% äädikat. Ettevaatust, küllaltki hapukas. Ülejäägi võib panna maitsetaimedega koos pudelisse ja kasutada toidutegemisel maitseäädikana, miks mitte vaarikatega).

6. Segame saadud marinaadi ja lisame klaasi suhkrut, samuti 1-2 tl musta, värskelt jahvatatud pipart.

7. Mõtlemise koht. Kas lisada küüslauk või mitte? Kes otsustab riskida, siis üks paras pea ära puhastada ja pikuti õhukesteks viiludeks viilutada ning lisada marinaadile.

8. Jätame kurgid marineerima 5-6 tunniks. Vahepeal segame.

9. Desinfitseerime kusagil 5-liitrist purki.

10. Alustame purkide täitmist, lõik loomulikult vertikaalis.

11. Ülejäänud marinaadi valame samuti kurkidele.

12. Kaanetame.

Head isu!

Kurk “Kiire amps”

kuni pool kilo salatikurki
oliivõli (või mõni muu hea õli)
jaapani sojakaste
jämedam meresool

1. Võtame õhukese koorega kurgid, peseme külmas vees.

2. Võtame kätte kahvli ja veame kurkidele triibud peale.

3. Tükeldame parajateks ampsudeks, kilekotti.

4. Peale 1:1 oliivõli ja jaapanlaste sojakastet, olenevalt kurkide kogusest, raputame ning paneme külmkappi. Olenevalt vajadusest alates 1 tunnist kuni 2 tunnini. Vahepeal raputame.

5. Võtame külmikust välja ja raputame peale jämedamat meresoola. Raputame veel korra kotti, kaussi ja lauale.

Terviseks!

Kahe päeva kurgid

kusagil 1 kilo kurke
suur punane sibul
100 ml 5% roosat salatiäädikat
300 ml allikavett (mullita mineraalvett)
pool klaasi suhkrut (võib katsetada nii stevia kui ka roosuhkruga. Steviat läheb tunduvalt vähem!)
1 sl jämedat meresoola
1–1,5 tl kurkumit (Tai rohelist karripastat)
2-3 küünt küüslauku
6 tera musta pipart
6 tera vürtsi

1. Võimalusel valime 1 kilo väiksemaid (umbes5 cm) salatikurke (õhukesema koorega ja ilma mügariketa). Peseme korralikult külma veega läbi, nõrutame.

2. Võtame suure punase sibula, koorime ja seibitame.

Marinaad:

100 ml roosat 5% salatiäädikat
300 ml hääd vett
pool klaasi suhkrut
1 sl meresoola (kes armastab soolasemat, võtab kuhjaga)
1–1,5 tl kurkumit (kes tahab, võib katsetada Tai rohelise karripastaga)

3. Marineerimisnõusse:

1 sl õhukeselt pikiviilutatud küüslauku
6 tera musta pipart
6 tera vürtsi

4. Laome kurgid kihiti sibulaga vastavasse nõusse, kurkidel võib väheke otsad maha lõigata (või kahvliga augustada)

5. Keedame marinaadi valmis, umbes 10 minutit ja valame kurkidele. Kaas peale.

6. Laseme maha jahtuda ja paneme siis külma. Järgmine päev võib sööma hakata. Tugevama maitse võtab 2-5 päevaga.

Hääd isu!

“’Klopitud rohelised mehikesed”

kuni 400 gr kurke
2-3 küüslauguküünt
2 tl jaapani sojakastet
suhkur
jämedam meresool
oliivõli
tšillihelbed

1. Võtame ühe salati jagu salatikurke, umbes 300-400 gr. Paneme nad kilekotti ja klopime kergelt lihahaamri siledama poolega läbi.

2. Viilutame kartulikoorijaga pikuti õhukesteks viiludeks, paneme kaanega hoiukarpi.

3. Lisame 2-3 läbi pressi lastud küüslauguküünt.

4. Lisame kusagil 2 tl jaapani sojakastet, sortsu roosat salatiäädikat, näpuga tšillihelbeid, maitse järgi suhkrut (steviat või palmisuhkrut, steviaga ettevaatust!) ja meresoola.

5. LKõpuks lisame sortsu oliivi või muud õli (kanepi, avokaado).

6. Kaas peale, raputame korralikult, laseme natukene külmas tõmmata.

7. Võib karbiga laua peale panna.

Hääd isu!

Kurgi relish šašlõki kõrvale

värske kurk
varsseller
mugulsibul
punane paprika
roosa puuviljaäädikas 5%-line
jämedam meresool
2 sl valmis sinepit
2-4 tl jahvatatud koriandrit

tavalise 30% äädika puhul saame klaasi 5% äädikat: 30% äädikat 32,3 ml, vett 167,9 ml

1. Ajame läbi lihamasina:

kurke niipalju, et algmaterjali oleks 3– 4klaasi
varssellerit niipalju, algmaterjali oleks 2–3 klaasi
mugulsibulat nii palju, et algmaterjali oleks 2–3 klaasi
paprikat niipalju, et oleks 2 klaasi algmaterjali

2. Paneme purki, lisame maitse järgi soola, samuti vett niipalju, et oleks umbes nagu paks hapukoor. Segame. Kaas peale ja ööseks külmikusse.

3. Hommikul pigistame üleliigse vee välja (selleks sobib hästi tihe sõel).

4. Paneme potti ja valame peale vee ja roosa puuviljaäädika segu 1:1, nii et vaevalt kataks segu.

5. Lisame ca 2 sl sinepit vastavalt maitsele.

6. Lisame 2-4 tl jahvatatud koriandrit.

7. Maitsestame suhkruga (stevia voi roosuhkur, ettevaatust stevia kogusega!).

8. Hautame 10-kond minutit, purki.

Head isu!

Värsked hapukurgid

800-900 gr kurke
1 liiter vett
2 spl soola
1 spl suhkrut
küüslauku
tillivarsi
musta sõstra lehti
mõned kirsilehed
mõned vaarikalehed

1. Pese kurgid, pane purkide põhja lehed, küüslauk ja till.

2. Lao kurgid purki, kõige peale samuti mõned lehed, paar küüslauguküünt ja tilliõisikut.

3. Soolvesi tee leige veega, mitte kuumaga.

4. Vala soolvesi kurkidele ja lase üle öö seista.

NIPP! Kui soovid, et kurgid säiliks kauem, pane purki mädarõika juurt!

Head isu!