Mousse ehk vaht on populaarne prantsuse magustoit, mis võlub oma kerguse ja lihtsusega.
Neljale–kuuele
Ettevalmistusaeg 25 minutit + 2 tundi külmkapis.
Kaunistamiseks:
pähkleid
1. Kuumuta piim kastrulis keemiseni ja lisa lahustuva kohvi pulber. Sega ühtlaseks ja tõsta tulelt.
2. Sega kausis omavahel munakollased ja suhkur.
3. Vala pidevalt segades juurde piim.
4. Kalla segu kastrulisse tagasi ja kuumuta pidevalt segades kuni paksenemiseni.
5. Tõsta tulelt ja jahuta.
6. Pane želatiinilehed külma vette pehmenema (želatiinipulber sega veega ja lase 5 minutit paisuda). Pigista želatiinilehtedest vesi välja ja sega vähese kuuma veega. (Paisutatud želatiin sulata kuumaveevannis.) Jahuta želatiinisegu.
7. Vahusta vahukoor ja munavalged eraldi kaussides kohevaks vahuks.
8. Nirista želatiinisegu piima-munasegusse ja sega ühtlaseks.
9. Sega õrnalt juurde vahukoor ja kõige lõpuks munavalged.
10. Jaga segu pokaalidesse või pane ühte suuremasse kaussi ja hoia 2 tundi külmkapis.
11. Raputa kaunistuseks peale hakitud pähkleid.
KOHVIMAIUS KÜPSISTEGA
Mahedamaitselise kreemi ja krõbeda küpsisepuru vahele on peidetud vaarikad, mis lisavad sellele lihtsale magustoidule värskust ja mahlakust.
Kuuele
Ettevalmistusaeg 20 minutit + 1 tund külmkapis.
Puru:
200 g Digestive küpsiseid
70 g võid
Vahele:
3 dl külmutatud või värskeid vaarikaid
Kreem:
250 g mascarpone toorjuustu
1 dl tuhksuhkrut
2 sl apelsinilikööri
2 želatiinilehte või 1 tl želatiinipulbrit + 1 sl vett
1 dl espressot
2 dl vahukoort
1. Purusta küpsised köögikombainis või minilõikuriga peeneks puruks.
2. Sulata või ja sega küpsisepuruga.
3. Kreemi tegemiseks sega omavahel mascarpone, tuhksuhkur ja liköör.
4. Pane želatiinilehed külma vette pehmenema (želatiinipulber sega veega ja lase 5 minutit paisuda). Pigista želatiinilehtedest vesi välja ja sega kuuma espressoga. (Paisutatud želatiin sulata kuumaveevannis.) Jahuta želatiinisegu.
5. Vala želatiinisegu kreemi hulka ja sega ühtlaseks.
6. Vahusta vahukoor ja sega ülejäänud massi hulka.
7. Loa pokaalidesse kihiti kreemi, vaarikaid ja küpsisepuru.
8. Hoia külmkapis vähemalt 1 tund.