Eesti suurima müügiplatvormi Kaup24 aiakaupade kategooriajuht Kristjan Kull soovitas esimesena üle vaadata terrassi: seda esimesena vajadusel õlitada, järgmisena värskendada terrassimööbel ning viimasena kujundada sinna õdus nurk õuetekstiilide ja valgustusega. “Terrassi värskendamisega võiks alustada kevadel, et esimese sooja tulekuga saaks seal kohe ka ilusat ilma nautida,” rääkis ta.

Õlita terrassi vaid kuiva ja pilvise ilmaga

Ehituse ABC ehituskeemia kategooriajuht Margus Joakit soovitas vana terrassi puhul vaadata esmalt üle puidu seisukord. “Kui puit on pehme ja lõhenenud, siis seda enam üle õlitada pole mõtet. Sellisel juhul tuleb kahjustunud lauad välja vahetada ning tihti lõpeb see isegi uue terrassi ehitamisega. Kui puit on tugev, saab õlitamisega palju ära teha ja terrassi ilmet parandada,” selgitas Joakit ja lisas, et terrassi viimistlemiseks tuleks valida pilvisem ilm, et päike puidu pinda kuumaks ei kütaks.

“Enne õlitamist pese puidu pind spetsiaalse pesuvahendiga mustusest ja tolmust. Nii puhastad puitu sügavamalt ja avad selle poorid, et õli paremini imenduks ja viimistluse eluiga oluliselt pikeneks,” kirjeldas ehituskeemia kategooriajuht õlitamise protsessi. Ta lisas, et pinna hästi toitmiseks ja immutamiseks tohib õlitada vaid kuivanud terrassi.

Joakit soovitas valida õli, mis täiendab puidu pinda, tõstes esile selle loomuliku tekstuuri ja värvi. “Kvaliteetne terrassiõli on kergesti kattev ning pakub kaitset vee, UV-kiirguse, hallituse ja seente eest. Juhul, kui terrassi õlitamisega on kiire, vali veepõhine õli. See kuivab kiiremini ja võimaldab terrassil viibida juba samal päeval,” soovitas Joakit.

Mööbli valikul lähtu perekonnaliikmete arvust

Kristjan Kulli sõnul tuleks enne suve õlitada ka täispuidust terrassimööbel, sest välitingimused ja niiskus muudavad selle luitunuks ja karedaks. “Et mööbel kaua vastu peaks, tasub seda õlitada iga aasta ning eelnevalt käia puidupind üle puhastus- ja kaitsevahendiga,” sõnas Kull.

Uue mööbli valikul soovitas ekspert lähtuda nii terrassi või rõdu pindalast kui ka perekonnaliikmete arvust: “Kellel on vähem ruumi, võiks eelistada kokkupandavaid toole ja laudu, mõelda terassimööbli funktsioonile ja otsustada lähtuvalt tooli ja laudade või diivani kasuks. Viimasel on kindlasti mugavam niisama lesida, kuid einestamiseks on sobilikum kõrgem laud ja toolid. Kellel on terrassil aga rohkelt ruumi, võiks luua sinna korraga nii einestamise ala kui ka mõnusama nurga diivani ja -tugitoolidega,” rääkis aiakaupade kategooriajuht.

Hubasust lisa valgustuse ja tuleasemega

Kristjan Kulli sõnul võiks tuua taimedega terrassile rohelust: “Istuta amplitesse lilled või külva soojemate ilmade saabudes maitsetaimi. Suuremale terrassile riputa hubaseks lugemisnurgaks võrkkiik või ripptool. Kuigi võrkkiige jaoks on vaja suuremat terrassi, leidub siin ja seal ka eraldiseisva raamiga ripptoole, mille puhul kinnituskohta vaja ei ole ning mida saab paigutada isegi rõdule.”

Ta soovitas terrassile hubasust tuua päikesepatareidel töötava valgusketiga – nii saab päevasel ajal säästlikult lampe laadida nii, et pimeduse saabudes valgustaksid need kenasti terrassi. “Viimastel aastatel on populaarseks muutunud tulease, mis annab veidi jahedamatesse Eesti suveõhtutesse soojust, loob hubasust ning on lisaks ka praktiline, andes võimaluse tule otsas kas või vahukomme grillida,” soovitas Kull.