VOCO kutseõpetaja ja moekunstniku Annika Kiidroni kinnitusel ei sõltu mehe piduliku riietuse stiilsus üldse ülikonna hinnast. „Õige ülikond teeb igast mehest James Bondi, aga õige ülikond on lihtsalt hästi istuv ülikond. See tähendab, et ülikond on kandjale paras ja kandja tunneb end selles mugavalt. Kuulsat agenti eristab paljudest meestest kahjuks see, et tema tegutseb ülikonda kandes vabalt ja mõnuga, samas kui paljudel pigem ripub pintsak seljas kui et mees selle välja kannaks,“ ütles ekspert.

VOCO õpetaja tõi välja viis põhimõtet, mida järgides saab iga noormees minna aktusele šiki härrasmehena, sõltumata sellest, kui palju on raha või kas varem on olnud põhjust ülikonda kanda.

Ülikonna võib laenata – peaasi, et istuks hästi seljas

Tänapäeval pole moes kindla lõikega ega kindlast materjalist ülikonnad, loeb ainult see, et kokku tuleks klappiv ja kandjale mugav tervik. Keskkonnateadlikkus on toonud moodi lausa isade ja vanaisade ülikondade kandmise – miks raisata ja toota uut, kui harva kantav piduriie on juba olemas ja korralik? Sama normaalne on laenata ülikonda sõbralt või osta kasvõi 20 euroga second hand poest.

Tähtis on, et pintsak oleks paras: nööp läheb ilma riiet volti kiskumata kinni (pole liiga väike) ja pintsaku õlad ei ripu üle mehe õlgade (pole liiga suur). Triiksärk peab paistma sõrme laiuse jagu nii varrukaotsast kui kuklast pintsaku alt välja. Püksid ei tohi olla päris liibuvad ning sääred peavad ulatuma kinga peale, aga ei tohi seal kuhjuda.

Värvid ja detailid klappigu

Selle aasta meestemoe märksõnad on isikupära ja eristumine. Ülikond võib olla ühevärviline, aga ka mustriline. Tähtis on, et pükste ja pintsaku värvid sobiks kokku. Tänapäeval pigem ei kanta tavalise piduliku riietusena musta värvi ülikonda, see seostub ennekõike black tie ürituste või leinaga. Küll aga sobib hästi hall, sinine, beež – või ka pastelne või valge. Nahkkingad ja vöö peavad olema omavahel sama värvi.

Mees ei tohiks karta lisada ülikonnale aksessuaare nagu näiteks mansetinööbid, lipsunõel või taskurätik. Härrasmees kannab lipsunõela pintsaku sisetasku kõrgusel. Erksamat tooni lips ja sama värvi taskurätik rinnataskus on üks lihtne viis, kuidas anda traditsioonilisele ülikonnale särtsu juurde.

Mugavus nõuab ettemõtlemist

Liiga sageli panevad koolilõpetajad ülikonna esimest korda selga alles aktusepäeva hommikul. Nii pole ime, et elegantsest mugavusest pole tähtsal sündmusel kohapeal jälgegi. Ülikonnaga tasub kasvõi päev varem harjuda. Mis eriti oluline – kingi tasub varem sisse kanda, et jalad harjuks. Kui tegu on uute kingadega, on see sisuliselt kohustuslik, kui ei ole soovi jamesbondiliku oleku asemel hoopis krimpsus näoga ringi koperdada.

Kõik ei pea olema uus, aga olgu korras

Elegantseks härrasmeheks olek ei nõua ühtki päris uut rõivaeset, küll aga peavad nii riided kui nende kandja olema korras: kõik riided pestud või harjatud, särk ja püksid triigitud, kingad viksitud või vahatatud. Kahjuks rikub uude ülikonda tehtud investeeringu sageli ära see, et kandjal on juuksed sassis, habe piiramata või lihtsalt olek lödi. James Bondil pole selg küürus ega küünealused mustad.

Loeb tervik, mitte traditsioon

Lõpuaktuste dresscode on leebe ja üldine: tuleks välja näha lihtsalt väärikas ja pidulik. Aga meeste piduliku riietuse trendid väärtustavad üha enam personaliseerimist ja omapära. Klassikaline ülikond, kui see istub hästi ja kantakse mugavalt välja, sobib alati. Ent samavõrd kõlbab kanda ka nahkkingade asemel ühevärvilisi vabaajajalatseid või miks mitte valge triiksärgi peal pintsaku asemel sobiva lõikega nahktagi. Sobib ka näiteks sametist pintsak või soojal suvepäeval hoopis lühikesed viigipüksid. Tervik peab kokku klappima ja kandjale mõnus olema.

Kiidron võttis soovitused kokku nii, et hästi istuv ja uhkelt väljakantud ülikond, isegi kui see on 30 aastat vana, teeb mehest märksa rohkem James Bondi kui uus kallis pintsak, mis kandjale päris ei istu ja milles ta end hästi ei tunne. „Tasub natuke ette mõelda ja ülikonnaga harjuda ning šiki härrasmehena läbitehtud aktus võib olla kohustuse asemel hoopis kogemus, mis annab edasisteks elusammudeks kasulikku enesekindlust,“ soovitas VOCO ekspert.