Hästi toimiv immuunsüsteem on nagu sina enda isiklik turvasüsteem

Mai-Liis selgitab, et ravimtaimed toimivad terviklikul tasandil: tugevdavad keha seestpoolt väljapoole. Seega võib sümptomite paranemise märkamiseks kuluda küll kauem aega, kuid see on lihtsalt sellepärast, et nad otsivad kõigepealt probleemi allikat, mitte ei proovi kohe sümptomit alla suruda. Taim on tõhus organismi toetaja, mille abil on võimalik juurpõhjusest vabaneda. Kindlasti tead, et suur osa viirusnakkusi saab alguse stressist, ülepingutusest ja unepuudusest. Juba veidi märgates, et võiksid hakata haigeks jääma, tuleks võtta tempo maha ja puhata ning magada, siis saab keha end taastada. Uni mängib suurt rolli haigusest taastumisel. Külmetuse või gripi püstijalu põdemine suurendab teiste nakkuste ohtu näiteks. põskkoopa- või kopsupõletik. Hästi toimiv immuunsüsteem on nagu sinu enda isiklik turvasüsteem, kelle peamine eesmärk on kaitsta sissetungijate eest. Kõige olulisemad on siin seedesüsteem, ninaõõs ning nahk, sest nende võimuses on ründajad juba piiril kinni pidada,“ selgitab ta ning lisab, et mikroobidevastased taimed hävitavad otseselt mikroobe (viiruseid, baktereid, seeni). Näiteks siilikübar lülitab immuunsüsteemile topeltkaitse peale ja takistab kiirelt viiruse levikut. Ta on ka looduslik süljeerituse suurendaja. Aedvaak, habesamblik, monarda, liivatee, salvei, küüslauk, ingver, püha basiilik, sidrunmeliss, raudrohi - neid kasutatakse hingamisteede, seedekulgla, naha ja organismi teiste piirkondade nakkuste korral.

Madal immuunsus, millele viitavad autoimmuunhaigused, krooniline astma või korduvad nakkused on sageli seotud soolestiku viletsa seisundiga ning mittesobivate toitumisharjumustega. Hea uudis on Mai-Liisi sõnul see, et immuunsüsteemi saab erinevate toitudega ise edukalt toetada. „Organismi A-vitamiini taset tõstavad oranžid puu- ja juurviljad. Tervislikud rasvhapped pähklites, seemnetes, avokaados ja vabalt kasvanud lõhes vähendavad põletikku. C-vitamiin on kindlasti üks väga oluline turgutaja, eriti saab teda kibuvitsast, ebaküdooniast ja nurmenukust. Aromaatsed taimed nagu ingver, küüslauk, mädarõigas - kõik elavdavad vereringet ja parandavad seedimist, mis omakorda aitab patogeenidest vabaneda. C-vitamiin on kindlasti üks väga oluline turgutaja ja kõik Eesti marjad nagu sõstrad, tikrid, arooniad, pihlakad, kibuvitsad, ebaküdooniad, mustikad on meile suurepärased vitamiinide ja mineraalide allikad. Marjad on fütotoitainete kõige maitsvamad ja mitmekülgsemad allikad. Erinevat tüüpi marjadel on toitainete omadused ja kogused veidi erinevad, seega on hea neid oma toidus segada,“ lausub ta.

Mai-Liis lisab, et näiteks metsmustikad on marjade seas võitjad - ainult ühes tassis on kokku 13 427 antioksüdanti, A- ja C-vitamiini ning lisaks flavonoide nagu kvertsiin ja antotsüaniin. Ka jõhvikat teavad paljud naised, sest neist on abi kuseteede infektsioonide ennetamisel. Need on ka madalaima suhkrusisaldusega marjad (4 grammi tassi kohta).

Ennetada haiguseid saab Mai-Liisi sõnul vaid immuunsüsteemi pidevalt toetades. Ta soovitab näiteks toiduvalmistamisel maitsetaimi võimalikult tihedalt kasutada.

  • Küüslauk aitab oma viirusevastaste omadustega võidelda külmetushaiguste vastu. Cochrane`i raamatukogus avaldatud 2014. aasta ülevaates käsitleti ühte uuringut, milles osalejad said 12 nädala jooksul kas küüslaugulisandeid koos 180 mg päevas või platseebot. Teadlased leidsid, et küüslauku saanud inimestel oli väiksem tõenäosus külmetushaigustesse haigestuda ja kui nad haigestusid, olid nad haiged vähem päevi kui platseeborühmas.

  • Koriander on täis eeterlikke õlisid, kumariine, fenoolhappeid ja steroole. Koriander pole mitte ainult antibakteriaalne, vaid ka looduslik antibiootikum.

  • Petersell on täis C-vitamiini, kaltsiumi ja tsinki ja ei toeta mitte ainult meie immuunsüsteemi, vaid on kasulik ka põiele ja neerudele.

  • Pune on looduslik antibiootikum, mida saab oma aias kasvatada ja kindlasti ei tasu taime raviomadusi alahinnata. Pune on antibakteriaalne ja toetab seega meie immuunsüsteemi.

„Hapendatud toidud nagu kimchi, hapukapsas, köögiviljad varustavad organismi heade bakteritega. Hapendada saab ka taimi nt. karulauku, naati, võilille. Lase ainult loovus valla! Sobib mõnusaks salatiks pea iga toidu kõrvale. Sinu keha on sulle tänulik, sest lisaks põletiku vähendamisele, saab ka immuunsus tuge,“ lausub loodusterapeut.

Kuidas ravimtaimede abil sügismasendusest üle saada ja hinge kosutada?

Mai-Liis soovitab alustada oma päeva sooja taimeteega ja jäta kohvitass sootuks lõunasse. On kaalukaid tõendeid, et alkoholi, kohvi ja suhkru tarbimise vähendamine või lõpetamine võib ärevushäiret oluliselt leevendada.

„Ärevuse korral on algfaasis alati abi lihtsamatest taimedest nagu meliss, kummel, pune, nurmenukk, põdrakanep. Neist võib teha segu või juua üksikult. Tuleks aga kindlasti teha seda järjepidevalt vähemalt 4 nädalat, et keha ja taim saaksid harjuda ning muutuseid sinuni tuua. Ei tasu loota, et üks taimetee tass kuus loob muutust.

Üks suurepärane taim on veel naistepuna, kes on alates 17.sajandist tuntud kui depressiooni leevendaja. Liht-naistepuna toetab mitme aine, näiteks serotoniini ja dopamiini vallandumist ajus. Lisaks toob ta meile tassi sisse värviteraapia oma kollaste õisikutega,“ selgitab ta.

Millised ravimtaimed võiksid inimestel kodus olemas olla?

  1. Meliss sisaldab aineid, millel on rahustav ja uinutav toime. Samuti võib see vähendada teatud viiruste ja bakterite kasvu.

  2. Piparmündil on antibakteriaalsed, viirusevastased ja põletikuvastased omadused. Seetõttu aitab piparmünditee võidelda infektsioonide, külmetuse ja allergiate tõttu ummistunud nina- ja kõrvaprobleemide vastu.

  3. Põldosi on rõgalahtijana toimiv taim. Lisaks põletiku leevendaja, mille tulemusel tugevdab immuunsüsteemi ja leevendab täielikult hingamisprobleeme.

  4. Kadakamarjad aitavad toetada immuunsüsteemi, kuna sisaldavad fütotoitaineid, sealhulgas polüfenoolseid ühendeid, mida tuntakse bioflavonoididena, mis aitavad organismil kaitsta vabade radikaalide eest.

  5. Raudrohi on põletikuvastane ja antimikroobne ning selle kibe maitse toetab seedimist. Taim on kootav, mis tähendab, et hoiab kehas vett, et aeglustada viiruse liikumist kudedes.

  6. Naistepuna on antibakteriaalsed ja põletikke alandavad omadused. Taim on looduslik antidepressant, mis leevendab isegi närvikahjustusi.

  7. Pärnaõied aitavad leevendada seedehäirete, ebaregulaarse südametegevuse ja oksendamisega seotud ärevust. Kasutatakse paljudes köha- ja külmetusravimites. Pärna toimeained soodustavad higistamist, mis aitab alandada palavikku.

„Sügis-talvisel perioodil on tihti jahe või suisa käed, jalad külmetavad. Sel juhul võiks panna teele hulka ingverit või apteegitilli. Mõlemad on soojendava toimega. Ingverit soovitatakse kasutada ka paljude hingamisteede haiguste puhul nagu külmetus, köha, kopsupõletik, astma ja bronhiit. Kõige lihtsam viis nimetatud taimi kasutada on tee või tõmmisena,“ annab Mai-Liis nõu, kuidas ravimtaimi kasutada.