Mariana Mamonova võeti vangi aprilli alguses, kui ta teenis Mariupolis. Ta paigutati Olevnika laagrisse Venemaa kontrolli all olevasse piirkonda Ida-Ukrainas.

Laagris toimus hiljuti plahvatus, milles hukkusid kümned ukrainlastest vangid. Eksperdid usuvad, et plahvatuse põhjustasid venelased.

Mariana oli samal ajal eesliinil, kui tema abikaasa Vassili sai teada, et temast saab isa. Lapseootel Mamonova paigutati kongi koos kahekümne inimesega ning algul pidi ta magama põrandal. „Vangistuses olnud naised suhtlesid omavahel pidevalt ja ühel hetkel avaldas Mamonova, et ta on rase. Kõik püüdsid teda kohe aidata – andsid talle süüa, hoolitsesid, et ta saaks piisavalt värsket õhku...“ rääkis BBC-le juulis vabanenud laagrivang Anna Voroševa.

Hiljem paigutati Mariana väiksemasse kongi, kus oli vähem vange ning ta sai lõpuks öösel voodis magada. Ta lootis kuude kaupa, et saab vangide vahetuse käigus vabaneda, kuid aja möödudes muretses naine aina rohkem, et beebi tuleb siiski ilmale tuua sealsamas – vangilaagris.

Kuid asjad läksid teisti – Mamonova oli üks enam kui 200st vabast Ukraina sõjavangist, keda Ukrainal õnnestus 21. septembril vahetada 55 vene sõduri ja Vladimir Putini lähedase liitlase Viktor Medvedtšuki vastu. Kõigest paar päeva hiljem, 24. septembri ööl vastu 25ndat sünnitas ta tütre, kinnitab allikas Ukrainska Pravda.

Ukraina kaitseluure ülemkindral Kõrõlo Budanovi sõnul on osa Venemaa vangistusest vabastatud vange jõhkralt piinatud.

Allikas: TVP World

Jaga
Kommentaarid