Põiepõletik ehk tsüstiit on sageli esinev haigus, mida põhjustavad põide sattunud mikroobid. Kõige sagedasem põiepõletikku tekitav bakter on keerulise nimega Escherichia coli, mis tegelikult on tavaline soolebakter. „Sagedamini kimbutab põiepõletik naisi. Põhjus tuleneb anatoomilistest iseärasustest – naiste kuseteed on lühemad kui meestel ja kusiti paikneb anaalpiirkonnale lähemal ning nii on bakterite sattumine põide ka tõenäolisem,“ selgitab Qvalitas Arstikeskuse üldarst Siivi Nella Liikane.

Põhjuseid võib olla mitmeid

Arsti sõnul on üheks tsüstiidi riskifaktoriks aktiivne suguelu, kuna tõenäosus seksuaalvahekorra ajal bakterite levikuks kusitisse on palju suurem. Kuid haigust võib põhjustada ka seksuaalpartneri vahetamine, kuna organism peab kohanema uue partneri mikroflooraga. Pole laialt teada, et põiepõletik võib kaasas käia menopausiga. Samuti võivad põiepõletikku soodustada kaasnevad haigused, nagu diabeet, aga ka üldine organismi vastupanuvõime langus, rasedus ja kuseteede struktuurianomaaliad. Meestel esineb kuseteedepõletikku harva, tavaliselt on see seotud mõne muu kuse-suguelundkonna haigusega (nt eesnäärme või munandimanuse põletikuga) ning alati on vajalikud täpsemad uuringud.

Märgid, mille järgi põiepõletiku ära tunneb

Põiepõletiku tunneb ära sagenenud ja pakilisest urineerimisvajadusest, põletustundest urineerimisel ja alakõhuvalust. Iseloomulikud sümptomid on ka uriini lõhna- ja värvusemuutused. Olukord on tõsine, kui lisaks eelnevale esineb palavik ja valu seljas või küljes. „Sellisel juhul tuleks kiirelt seada sammud arsti juurde, kuna tegemist võib olla ägeda neeruvaagnapõletikuga, mis vajab kiiret diagnoosimist ja ravi,“ lausub Liikane.

Korralik intiimhügieen ja vedelikutarbimine aitavad ennetada

Põiepõletiku teket soodustavad ebapiisav vedeliku tarbimine, diagnoosimata diabeet, halb veresuhkru sisalduse kontroll diabeedipatsientidel ja teatud ravimid. Põiepõletiku vältimiseks on arsti sõnul väga oluline korralik intiimhügieen ja igapäevane vedeliku tarbimine. „Vett võiks juua päevas vähemalt 1,5 liitrit, samuti võib tarbida jõhvika- või pohlamahla,“ annab dr Liikane soovituse. Ennetuseks võib proovida jõhvikaekstrakti ja D-mannoosiga preparaate, kuid

uuringute põhjal on nende preparaatide tõhusus põiepõletiku ravis ja ennetuses vastuoluline. Korduvate põiepõletike esinemisel võib kaaluda ka profülaktilise antibiootikumravi kasutamist, kuid selleks on esmalt vaja nõu pidada arstiga.

Võimalik diagnoosida ka distantsilt

Üldjuhul on põiepõletikku lihtne diagnoosida ja seda ravitakse antibiootikumidega. Dr Liikase sõnul pöördutakse Digikliinikusse põiepõletikule iseloomulike sümptomitega küllaltki sageli. „Täiskasvanud naistel saab korduvate tsüstiitide puhul ja tüüpiliste sümptomite alusel põiepõletikku diagnoosida ka kaugvisiidi teel, kui puuduvad viited günekoloogilisele nakkushaigusele või sugulisel teel levivale infektsioonile,“ avaldab dr Liikane. Ta lisab, et kui aga laste või meestel avalduvad põiepõletikule omased sümptomid, tuleb pöörduda arsti tavavastuvõtule lisauuringute tegemiseks.

Korduvate haigusjuhtude korral tuleb kindlasti arstiga konsulteerida, et selgitada välja haiguse tekkepõhjuseid. Kuna põiepõletikule iseloomulikke sümptomeid võivad esile kutsuda ka muud haigused, nagu sugulisel teel levivad infektsioonid, günekoloogilised põletikud, krooniline vaagnavalu sündroom, põievalu sündroom, meestel ka eesnäärmepõletik, võivad diagnoosi täpsustamiseks olla vajalikud lisauuringud. „Kui olete olnud kaitsmata seksuaalvahekorras või kahtlustate suguhaigust, tuleks end ka suguhaiguste osas testida, kuna sugulisel teel levivad infektsioonid võivad põhjustada tsüstiidiga sarnaseid sümptomeid,“ paneb dr Liikane inimestele südamele.

Laste põiepõletik vajab kiiret ravi

Väikesed lapsed ei oska veel oma sümptomeid kirjeldada ja seetõttu on vanematel raske kindlaks teha, kas tegemist on põiepõletikuga. Kõige sagedasemaks ja vahel ka ainsaks sümptomiks on kõrge palavik. Kui ei ilmne teisi ülemiste hingamisteede haigusnähte nagu nohu ja köha, tuleks teha diagnoosi täpsustamiseks uriinianalüüs. Vanematel lastel on tihti urineerimine valulik ja nad kurdavad urineerimisejärgset kõhuvalu. Lisaks võib esineda öist voodimärgamist. Põiepõletikule omaste sümptomite ilmnemisel peab lapsega ilmtingimata esimesel võimalusel arsti vastuvõtule pöörduma.