Kristiine ja Rocca al Mare keskuste turundus- ja kommunikatsioonijuhi Kelly Treu sõnul on selle aasta jõuluostud rohkem planeeritud ja läbimõeldud – ühelt poolt jätkusuutlikkuse hindamise tulemusel, teisalt ka majandusliku kokkuhoiu eesmärgil.

„Kuigi keskuste poolt läbi viidud tarbijauuringust selgus, et ligi kolmandik hoiab raha kokku just jõuluüritustelt ja -kontsertidelt, on lähedaste ja sõpradega koosolemise ajal suur väärtus ning on mitmeid võimalusi, kuidas jõulutunnet luua nii, et see pere eelarvesse auku ei jätaks,“ nentis Treu.

Uuringu andmetel loovad eestlased jõulutunnet eelkõige kodu dekoreerimisega, kuuse tuppa toomisega ning piparkookide küpsetamisega. „Loomulikult on olulisel kohal ka küünalde süütamine ja jõulumuusika kuulamine,“ selgitas Treu uuringutulemusi. Ta tõi näitena välja viis rahakotisõbralikku tegevust, mida perega jõuluajal ette võtta.

  1. Külasta tasuta jõulukontserte ja -üritusi

„Meelelahutus on paratamatult üks esimesi asju, kus keerulisel ajal kokku hoitakse: kogu perele jõulukontsertide piletite soetamine võib paljudel käia üle jõu. Seega tasub uurida erinevaid üritusi, kuhu pääseb perega mõistliku piletihinnaga või täiesti tasuta. Näiteks nädalavahetusel avatud Tallinna Vanalinna jõuluturul astuvad nädalavahetuseti igal täistunnil lavale uued esinejad ning Rocca al Mare ja Kristiine keskustes toimuvatel teise ja kolmanda advendi jõulusündmustel saab jõuluostude vahele kuulata kohalike muusikute ja pillimängijate etteasteid,“ ütles Treu.

  1. Taaskasuta ja säästa

Taaskasutamine on viis, kuidas säästa nii loodust kui raha, seega on praegustele aegadele mõeldes parim nipp vaadata oma kodus ringi sellise pilguga, mida saaks nutikalt ümber töödelda. „Näiteks toidukaupluste ja riidepoodide pruune paberkotte saab nutikalt kasutada kingituste pakkepaberina, millele värviliste paelade või kaunistustega efekti anda. Mida pruunist paberkotist veel meisterdada annab, on igasuguse kiiksuga jõulukaardid, mis teevad keskkonnale pai,“ tõi Treu nutika lahendusena välja.

  1. Valmista perega jõulutoite

Piparkookide, verivorstide ja hapukapsa valmistamine toob igasse kodusse mõnusat pühadehõngu, mille puhul saabub jõulutunne sekunditega. Traditsiooniliselt teeb suur osa eestlastest toidud jõululauale ise. Keskuste tarbimisuuringu tulemuste põhjal valmistab kolmandik inimestest kõik jõulutoidud algusest lõpuni ise ning 55% katab laua mõningatest valmistoitudest ja küpsetab ülejäänud ise.

„Ka piparkoogimaja ehitamine ja piparkookide kaunistamine glasuuridega on traditsiooniliselt laste lemmiktegevus. Kes soovib piparkookidele tervislikumat alternatiivi, võib valmistada kaneeli ja suhkruga magusad mandlid, mis sobivad hästi ka kingikotti,“ soovitas Treu.

  1. Meisterda midagi oma kätega

Uuringu tulemused näitasid, et parimaks kingituseks peetakse ise valmistatud südamest tulnud kingitust. „Jõulukaartide, -pärgade, küünlaaluste jms meisterdamine on tore tegevus, mida kogu perega teha ning hiljem näiteks lähedastele jõuludeks kinkida. Uuringu järgselt on personaalsus ka üks olulisemaid kriteeriumeid, mida kinkide saamise puhul hinnatakse. Kaubanduskeskustes toimuvatel jõuluüritustel on võimalik oma kätega meisterdada nii jõulukroone, jõulukaarte, purgiküünlaid kui ka puidust jõuluehteid,“ kutsus Treu kõiki tasuta jõuluüritusest osa saama.

  1. Kaunista kodu jõulukarva

Uuringust selgus, et koguni 85% eestlastest loovad kodudes jõulutunnet kaunistades jõuludekoratsioonide, -tulede ja -tekstiilidega oma elamist. „Kodu kaunistamisest saab teha ka omaette sündmuse, võttes appi nii suured ja väikesed, kaunistades üheskoos jõulupuu ning süüdates advendiajal jõuluküünlad,“ rääkis Treu. Ta lisas, et on palju võimalusi, kuidas dekoratsioone ka kodustest vahenditest valmistada: „Näiteks saab kuivatatud apelsiniviiludest imelised kuuseehted ning metsast korjatud kuuseokstest saab seada pärja nii uksele kui ka lauakaunistuseks.“