Valides, milliseid värve ja detaile oma kodusesse interjööri tuua, soovitab sisekujundaja otsida inspiratsiooni kodu ümbritsevast loodusest. „Näiteks linnast väljas asuva maja puhul saab sisekujunduses kasutadamaalähedasi, heledaid ja naturaalseid toone. Vana puitpõrandat saab renoveerida nii, et see sobituks toas oleva mööbliga ning erinevad detailid nagu pruunid punutud korvid, puittoolid, lauamatid, vaip ja muud elemendid võimaldavad tuua ruumi harmoonilisust,“ kirjeldas IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Pedro Castro.

„Naturaalsed toonid elutoas sobivad suurepäraselt heledates värvides mööbli ja aknast paistva maastikuga.Nende kahe koosmõju toob ruumi elavust, mistõttu näib tuba soojem ja hubasem. Loomulikult on oluline tuua tuppa looduslähedust, et ka interjöör peegeldaks seda, mis on õues. Seda saab teha näiteks tuues ruumi elustaimi, sest nii saab ka loodusest interjööri osa. Samuti saab sisustust täiendada kõiksuguste looduslikes värvides aksessuaaride ja piltidega,“ sõnas sisekujundaja. Heledates toonides ruumi sobivad täiendama ka klassikalised ja elegantsed musta värvi elemendid nagu kell, lamp, pildiraamid ning dekoratiivsed riiulid.

Funktsionaalsed lahendused, mis võimaldavad ruumi kokku hoida

Ruum, mis on rikkalikult sisustatud võib tunduda väiksem, kui see päriselt on. See võib olla tingitud niimööblist, täiendavatest hoiulahendustest ja muudest elementidest, mis on ruumis hädavajalikud, kuid samas võtavad rohkelt ruumi. Seetõttu on oluline teada, millised funktsionaalsed lahendused võimaldavad kodus ruumi kokku hoida. Näiteks erinevad moodullahendused, millega saab luua endale sobiva raamatukapi ja kombineerida erinevaid hoiustuslahendusi – nii ülemisi kui ka alumisi riiuleid saab valida vastavalt ruumile ja enda konkreetsetele vajadustele.

„Üheks heaks lahenduseks on pikendusmoodulid, mis mahutavad kõik vajaliku ja aitavad ruumi säästa. Näiteks saab kasutada kapi kõrval olevat ruumi ja paigutada sinna täiendava kapi pikendusmooduli. See universaalne lahendus loob ühtse välimuse ning võimaldab luua dünaamilisust, kasutades ruumis kõrgemaid ja madalamaid riiuleid. Lisaks ei tekita see tunnet, et ruum on mööbliga üle kuhjatud,“ tõi Castro välja.

Moodullahendusi saab kombineerida erinevalt, lisades sellele kas siis avatud riiulid või suletud kapid või kombineerides mõlemad. Kinniste lahenduste puhul saab valida erinevate materjalide ja värvide vahel.

Veel üks näide funktsionaalsest ruumilahendusest on pikendatav söögilaud. Paljudes kodudes sobib igapäevaselt kasutamiseks 4-kohaline laud, ent hea nipp on see, kui pidupäevadel saab laua vajadusel hõlpsasti pikendada 6-kohaliseks lauaks, kasutades kaasasolevat lauaplaadi all asuvat täiendavat plaati. Varutoolid saab hoiustada vajadusel ka seinal.

Looge lastele spetsiaalne mänguala ka elutuppa

Kui kodus on väikesed lapsed, muutub ka elutuba sageli nende mängualaks. Sisekujundaja soovitab lastele luua spetsiaalse mängunurga diivani kõrvale.

Selleks, et aga laste mängunurk ülejäänud interjööriga sobituks, soovitab Castro mänguasjade hoiustamiseks kasutada ruumi sobivat hoiulahendust. Näiteks raam, millel on juhtsiinid ja erinevad hoiukastid. Seda saab kodus hõlpsasti liigendada, kombineerides vastavalt soovidele ja vajadustele erinevaid raame, karpe ja riiuleid. Karpe saavad ka lapsed ise hõlpsasti välja võtta ja tagasi panna. Tegu on väga lihtsa ja soodsa lahendusega, kuidas mänguasju hoiustada ning neid vajadusel silme alt ära panna. Muuhulgas on riiuliosa piisavalt madal, et sellele saab asetada padjad ning kasutada ka istumiskohana.

„Saad olla loominguline ja kombineerida erinevaid lahendusi. Näiteks kasutage pildiriiuleid pliiatsite ja raamatute hoiustamiseks. Ehkki tavapäraselt on need riiulid mõeldud hoidma pildiraame, saab neid kasutada ka erinevate dekoratsioonide, lillepottide ja vihikute hoidmiseks,“ soovitab sisekujundaja.

Kodus võib näiteks kasutada ka perfo- või muud seinatahvlit, millel hoida nii pilte kui ka laste joonistusi. Loomingulisust võimaldab lastes väljendada molbert, mille saab asetada samuti laste mängunurka ning miks mitte kasutada seda ka perekondlikel mänguõhtudel skoori märkimiseks.