Apteeker selgitab podagra sümptomeid ja kulgu lähemalt ning jagab soovitusi, kuidas haigusnähtusid leevendada ja ära hoida.

Benu apteegi farmatseut Lauri Baar selgitab, et podagra on ainevahetushaigus, mis tekib kui kehas on liiga palju kusihapet ning organism ei suuda seda piisaval määral eemaldada. „Moodustuvad teravad kusihappekristallid, mis hakkavad kogunema ja tekitavad turset, valu ja põletikku. Tavaliselt tekib surve ja valu esmalt suure varba liigesesse ja ajapikku võib valu esineda ka mujal jalaliigestes, aga ka sõrmedes ja randmetes,“ selgitab Baar haiguse tekkepõhjust ja esmaseid sümptome. Apteekri sõnul peetakse podagrat elustiilihaiguseks, sest sagedamini avaldub see ülekaalulistel, diabeetikutel ja ebatervisliku toitumusega inimestel. „Podagra teket mõjutab ka geneetika, erinevad ravimid, sugu ja palju muid faktoreid, kuid nende mõju haiguse tekkeks on väiksem kui elustiilist tingitud teguritel,“ rõhutab Baar.

Miks esineb podagrat meestel oluliselt sagedamini?

Apteekri sõnul haigestuvad rohkem mehed ja seda just keskeas, kuna nad tarbivad rohkem alkoholi ega liigu piisaval määral ning söövad puriinirikkaid toite, näiteks viinereid ja sardelle ning suitsutatud liha- ja kalatooteid. „Ka on mehed riskirühmas seetõttu, et meessuguhormoon testosteroon soodustab liigse kusihappe teket. Naissuguhormoonid vastupidi aitavad rohkem kusihapet lõhustada,“ selgitab Baar ja lisab, et pärast menopausi mil toimuvad hormonaalsed muutused kasvab ka naiste podagrasse haigestumise risk. „Kuna podagra puhul on tegu ainevahetushäirega, mil keha ei suuda piisaval määral kusihapet kehast välja filtreerida, on haigusest mõjutatud ka neeruhaiged, sest neerud on keha filtrid ja kui need korralikult ei tööta, siis tekivad ka probleemid, milledest üheks võib olla ka podagra,“ räägib Baar.

Podagra ja reuma on sarnased

Apteekri sõnul sarnaneb podagra suurel määral reumatoidartriidiga, kuid nende kahe haiguse tekkemehhanism on erinev ja podagrat iseloomustab pigem väga tugev valusööst. „Sümptomite põhjal võib inimesel endal olla raske neid kahte eristada, kuid arsti poole pöördudes saab kindlaks, millega tegu,“ rõhutab apteeker.
Podagra sümptomiteks on tema sõnul järsk ja tugev valu ning põletustunne liigestes, tavaliselt suures varbas. „Samuti võib mõjutatud liiges minna tursesse ja nahk selle ümber muutub puudutusele väga tundlikuks. Haigestunud liigest võib olla raske liigutada ja selle liikumise amplituud võib olla piiratud,“ loetleb Baar.

Valuvaigisti toob ajutist leevendust

Haigushoo leevendamiseks sobib apteekri sõnul haige koha jahutamine külmakoti või jäägeeliga, kui seda kannatab peale panna. Samuti võib tarvitada valuvaigisteid, et suurem valu järgi annaks. „Leevendust võib leida ka haige liigese kõrgemal hoidmisest ja riietuse eemaldamisest, et midagi ei puudutaks valulikku kohta. Kui podagrahoo korral ei saa rahulikult olla ja on vaja ringi liikuda, võib kasutada jalutuskepi või kargu abi, et vähendada liigset survet jala liigestele,“ jagab Baar soovitusi.


Tervislikud eluviisid teevad podagrast priiks

Podagra tekkimist ja haiguse süvenemist saab apteekri sõnul ära hoida üksnes elustiili muutes. „Tuleb tarvitada vähem puriini- ja valgurikkaid toiduaineid. Üldistades on puriinirikkad liha, kala ja nisutooted. Ka alkohol takistab kusihappe eritumist kehast. Lisaks võiks vähendada ka karastusjookide ja fruktoosi sisaldavate mahlade liigset tarbimist ning vältida pärmibaasil tehtud jooke,“ toob Baar menüü muudatustest näiteid ja lisab, et midagi ei pea menüüst täiesti ära jätma, kuid tuleb jälgida toidukoguseid ning juua piisavalt palju puhast vett.

Ülekaalu puhul aitab liigse kehakaalu vähendamine ning selles osas julgustab apteeker ka arsti poole pöörduma, kes oskab nõu anda ja saab vajadusel spetsialisti poole suunata.

„Elustiili muutes on väga suur tõenäosus saada podagra vaevustest täiesti priiks. Kui aga minna tagasi vanade kommete juurde võib podagra uuesti välja lüüa,“ selgitab apteeker ja rõhutab, et juhul kui inimesel on juba tekkinud vaevused ja podagra on välja löönud, siis tuleks sellega kindlasti tegeleda, sest ravimata jätmisel tekitab see uusi probleeme, näiteks neerukive, püsivaid liigeseprobleeme või kristallide kogunemisest tekkinud paiseid. „Kui arst on määranud ravimid, millega kusihappe kogust kehas vähendada, siis tuleks neid stabiilselt tarvitada, sest ravimite ärajätmisel võivad podagrahood sageneda või tugevamalt välja lüüa,“ toonitab Baar.

Arsti poole peaks apteekri sõnul pöörduma siis, kui tekib mõni podagra sümptomitest ning ei osata ise sellele leevendust leida või kui tekib kõrge palavik, mis võib viidata põletikule liigeses. Samuti peaks tema sõnul arsti poole pöörduma, kui elustiilimuutustest pole kasu või kui hood hakkavad sagenema. Sel juhul tuleks üle vaadata, mida juba on tehtud ja kas äkki peaks ravimeid asendama või nende annuseid muutma.