Selle asemel, et kogu elurütm korraga uute lubaduste ja kavadega pea peale keerata, on uuringud näidanud, et tegelikult piisab kaalu langetamiseks ka väikestest, kuid igapäevastest harjumustest.

Psühholoog Henrietta Graham Loughborough’i ülikoolist kinnitab, et väikesed muudatused aitavad meil tõenäoliselt ka paremini järjel püsida. See omakorda motiveerib meid aja jooksul suuremaid muudatusi tegema.

Kõlab ju loogiliselt, eks? Kui soovid seda lähenemist proovida, on kaks küsimust, mille peaksid endale igapäevaselt esitama.

Esimene on: milliseid muudatusi ma saan teha, et tarbida iga päev 100-200 kalorit vähem või põletada iga päev 100-200 kalorit rohkem?

See väike mõtteharjutus võib tuua kaasa suuri muudatusi, sest tegelikult saab kaal langema hakata juba siis, kui igapäevaselt 100-200 kalorit vähem tarbid.

Teine oluline küsimus sunnib iseendaga aus olema: kas ma olen võimeline sellest muudatusest (kalorite defitsiidist või rohkemast liikumisest) kinni pidama ka siis, kui mu motivatsioon langeb?

Kui küsimused on vastatud, aga pole ideid, kuidas kalorite defitsiiti leida või rohkem liikumist argipäeva lisada, jagab psühholoog nõuandeid.

Üks lihtne viis on pidada koosolekuid kõndides värskes õhus. „Olgu see telefonikõne kolleegiga või kohtumine sõpradega, kui lisad oma päeva 20-30 minutit kõndimist, võid põletada kuni 100 kalorit.“ Kalorite põletamisel tulevad appi ka väikesed treeningampsud - olgu need siis teleka vaatamise ajal tehtud kükid või kõhulihased. „Kui vaatad tunniajast saadet ja kasutad treeninguks ära kõik kolm reklaamipausi, võid põletada kuni 100 kalorit,“ soovitab ta.

Lihtne viis kaloridefitsiiti proovida, on toitude söömine ilma „lisadeta“. Näiteks, kui jätta ära lisatud juustukogus, või, majonees või ketšup, võid säästa juba oodatust rohkem kaloreid. „Juba ainuüksi kaks lusikatäit majoneesi võib sisaldada ligikaudu 200 kalorit. Niisiis võivad väiksemad portsjonid või lisade välja arvamine tuua pikas plaanis suure muutuse,“ selgitab psühholoog.

Kindlasti tasub ka meeles pidada, et kuumad joogid, nagu latte, cappuccino ja kuum šokolaad võivad olla samuti kalorirohkemad, kui arvad. Kui vahetad need tavalise piimakohvi või musta kohvi vastu, võid säästa ligikaudu 100-200 kalorit.“

Allikas: The Sun