„Pole vahet, kus sa elad või kuidas sa selleks valmistud, lihavõtted ei keerle kaunistuste rohkuse, vaid inimeste, suhete ja roheluse tärkamise ümber. Lihavõttelauale vali naturaalsed materjalid ja värvipalett kevadisest loodusest: rohelised, pruunid ja kollased toonid,“ ütles IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Pedro Castro.

Piilu oma vanaema kappidesse

Lihavõttekaunistustele mõeldes soovitab sisekujundaja ostunimekirjaga mitte kiirustada – esmalt vaata, mis sul juba kodus ja vanemate või vanavanemate juures olemas on. Vanasti kaunistati lihavõtetel lauda looduslike elementidega, näiteks lina ja kanvaaga, puidust nõude ja metallist söögiriistadega. See meenutab ka praegust sisekujundustrendi. Seetõttu sobivad vanaema erilisteks puhkudeks hoitud heegeldatud salvrätid ja linane laudlina täiuslikult ka sinu lihavõttelauale,“ lausus Castro.

Uusi sööginõusid või dekoratsioone ostes on soovitatav valida sellised, mis kestavad aastaid. „Alusta vundamendist, milleks on kvaliteetsed sööginõud, laudlinad ja klaasid, mis sobivad erinevateks tähtpäevadeks, ja seejärel lisa mõned läbimõeldud kaunistused. Kaunistuste valimisel mõtle kvaliteedile ja korduskasutusele. Naturaalseid värve ja materjale on väga lihtne erinevate dekoratsioonidega kokku sobitada ja need ei lähe iial moest,“ soovitas Castro.

Ta julgustab kõiki ka vanu tarvikuid uutega kombineerima, kuna sellised eklektilised valikud annavad mitte ainult lauale, vaid ka kodule tervikuna ainulaadse ja eristuva väljanägemise.

Sobita kaunistused sisekujundusega kokku

Sisekujundaja sõnul pole lihavõttelaua kaunistamiseks olemas kivisse raiutud reegleid. Sellegipoolest oleks hea, kui see sobiks hästi kodu üldise sisekujundusega.

„Modernse kodu puhul vali lihtsad kujud ja minimalistlik väljendus, neutraalsed värvid, klaaselemendid ning ära mine dekoratsioonidega hoogu. Traditsiooniliste kodude puhul sobivad aga rikkalikuma välimusega elemendid: mustritega laudlinad, kaunistustega taldrikud ja toonitud või tekstuuriga klaasid. Erilist pidusust ja õdusust aitavad luua küünlad. Kui sulle meeldib kombineerida erinevaid stiile ning karakteriga mööblitükke ja sisustustarvikuid, saad seda ka lihavõttelaual väljendada – kasuta oma vanaema linast laudlina, käsitööna valminud kaussi või erinevaid taldrikuid, mille leidsid kirbuturult. Nendega saad kokku sobitada väiksemad taldrikud, kvaliteetsed klaasid ja söögiriistad. Kõik see loob hubase hõngu, mis on omane just sinu kodule,“ ütles Castro.

Neile, kes ei oska laua katmisega kuskilt alustada, on sisekujundajal mõned konkreetsed ideed:

  • Pane lihavõttemunad näiteks nisuvõrsetesse või õlekõrtest punutud kaussi.

  • Pööra oma külalistele erilist tähelepanu ja kaunista nende taldrikud rohelusega, pesaga lihavõttemunale, salvrätist jänesekõrvadega või mänguliste nimesiltidega.

  • Laudlinad ja linikud on alati hea valik – sobita kokku eri värvi tekstiile.

  • Taldrikute värvid võivad varieeruda. Saad luua originaalsed kombinatsioonid erinevatest, kuid koordineeritud värvidest ning kasutada koos nii vanu vintage kui uusi ja kaasaegseid taldrikuid.

Keskendu ka kodule

Nagu kevadki, on lihavõtted seotud puhtuse, korra ja uute algustega. Võib-olla mäletad ka sina, kuidas lapsepõlves terve päev koristasid ja ettevalmistusi tegid, et siis rahulikult lihavõttelauda istuda. Seetõttu innustab ka IKEA sisekujundaja meid oma kodudesse uudsust ja värskust tooma, tehes korda unustusse vajunud toanurga, korrastades sassis sahtlit või kaunistades tuba kaunite kevadvärvidega.

„Üks lihtsamaid ja taskukohasemaid viise interjööri värskendamiseks on kasutada tekstiile. Nendeks võivad olla heledad ja erksavärvilised kardinad, uus vaip või voodipesu või siis uute vahvate diivanipatjade kombinatsioon elutoas,“ soovitas sisekujundaja.