Kevadistel tänavatel lendlev peen tolm, on tekkinud kuudepikkusest naastrehvide ja teekatte hõõrdumisest, millele lisanduvad erinevate sõidukite heitgaasid. Oma panuse linnaõhu saastele annavad ka hoonete küttesüsteemid ja tööstused, aga ka aiajäätmete põletamine ning mõnikord ka suitsetajad, kes rahvarohketes kohtades sigareti süütavad.

Kevadeti tänaval silma ja hingamisteedesse tikkuv tolm, mis on tekkinud autorehvide kulumisest sisaldab tahked osakesi, mis pärinevad materjalidest nagu sünteetiline kautšuk. Lisaks võib õhus leiduda ka tahma, mikroplasti ning peeneid asfaldiosakesi. Pärast kuudepikkust naastrehvide kasutusperioodi on tänavad peeneid tahkeid osakesi täis ning just kuiva ja tuulise ilmaga lendlevad need õhus ja ärritavad hingamisteid.

Lisaks tahketele osakesetele sisaldab tänava õhk ka silmale nähtamatuid õhku saastavaid osakesi, nagu näiteks vingugaas ehk süsinikmonooksiid, mis tekib põlemisprotsessi tagajärjel. See keemiline ühend paiskub õhku nii sisepõlemismootoriga autode käivitamisel, lõkete tegemisel kui ka suitsetamisel.

Kuidas tänavatel õhureostust vähendada ja vältida?

  1. Kasuta ühistransporti. Isiklikule sõiduautole ühistranspordi eelistamine on igal juhul keskkonnasõbralik valik, kuid kindlasti aitab see hoida ka kevadist linnaõhku puhtamana. Mida vähem oma talverehvidega autot käivitad, seda paremat õhukvaliteeti aitad tagada.

  2. Hoia aknad suletuna. Linnas elades ja ka autoga sõites tasub aknad suletuna hoida. Auto kliimaseade või kodune konditsioneer aitab õhust suurema saaste välja filtreerida, aga aknaid avades lased kogu tolmu omale siseruumidesse.

  3. Kasuta õhupuhastajaid. Tubades võib kaaluda õhupuhastajate kasutamist, mis aitavad vähendada nii tubase tolmu kui ka õuest tuppa sattunud tolmu ja heitgaaside kogust.

  4. Ärge põletage aiajäätmeid koduhoovis. Lehti ja puuoksi saab jäätmejaamadesse ära anda – nii väldite vingugaasi ja halva suitsulõhnaga enda ja oma naabruskonna õhukvaliteedi rikkumist.

  5. Loobu suitsetamisest. Säästa enda ja oma kaaskodanike tervist ning ära suitseta avalikus kohas. Kui teisiti ei saa, siis võta vähemalt kasutusele mõni alternatiivne toode, mis ei põleta tubakat vaid kuumutab seda – sellisel juhul jääb õhku paiskamata vingugaas ja teised ohtlikud keemilised ühendid, mis tekivad tubaka põlemisel.

  6. Kuiva ja tolmuse kevadilmaga vali sportimiseks mõni park või mets, sest linnatänavatel joostes ja hingeldades võid tavapärasest suurema koguse tolmu sisse hingata.