RETSEPT | Kokk soovitab lihavõttepühade peolauale uutmoodi vormirooga
Nõo Lihatööstuse tehnoloog ja tunnustatud kokk Marko Kokmann soovitab lihavõttepühade peolauale uutmoodi vormirooga, mille sünniks andis inspiratsiooni karjasepirukas. Tervislik liha- ja aedviljaroog on sobiv valik tähistamaks paastuaja lõppu.
Retsepti koostisosad:
Sealiha või mingi muu lihatoode 300 g
Mugulsibul 100 g
Küüslauk 3 keskmist küünt
Punane tšilli 1 kaun
Punane vein 70 ml
Aedviljapuljong 200 ml
Külmutatud köögiviljade segu (hernes, mais, paprika) 100 g
Tomatipasta 15 g
Petersell väiksem punt
Sool maitse järgi
Pipar maitse järgi
Suhkur (vajadusel, kui vein on hapu)
Kartuli- ja porganditamp
Kartul 400 g
Porgand 200 g
Või 25 g
Piim 40 ml
Muna kollane 3 tk
Riivjuust 50 g
Valmistamine
Kartuli- ja porganditamp:
Koori ja pese porgandid, kartulid ning lõike need väiksemateks tükkideks. Tõsta pott külma veega pliidile, maitsesta 2 supilusikatäie soolaga ning keeda seal aedvilju, kuni need muutuvad pehmeks. Soovi korral võid sinna hulka lisada ka teisi aedvilju.
Kurna vesi ja tambi pehmeks keenud kartulid ja porgandid pudruks. Lisa piim ja või ning sega see ühtlaseks massiks. Lase pudrul jahtuda ning sega hulka munakollane ja riivjuust.
Sealihakaste:
Kuumuta pann, lisa õli ja aseta sellele tükeldatud sealiha (kasutada võib ka linnuliha, veiseliha, erinevat hakkliha või lihatooteid näiteks suitsuvorsti, suitsupeekonit vms.)
Prae kuni vedelik hakkab aurustuma, seejärel lisa pannile tükeldatud sibul, küüslauk, tšilli ning kuumuta neid veel umbes 5 minutit. Lisa tomatipasta ja kuumuta rooga veel 1-2 minutit.
Seejärel lisa punane vein ning kuumuta rooga ilma kaaneta kuni vein on peaaegu aurustunud. Järgmisena kalla pannile aedviljapuljong ning kuumuta rooga seni, kuni puljongist on umbes pool aurustunud ja vedelikust hakkab moodustuma kaste. Lisa herne, maisi ning paprika segu. Kuumuta veel umbes 5 minutit. Järgmisena pane pannile tükeldatud petersell. Lõpuks maitsest kaste soola, pipra ja vajadusel suhkruga. Maitsestamisel mängib suurt rolli puljongi soolasus ning veini hapukus.
Vormi kokkupanek:
Esimesena vala ahjuvormi lihakaste. Selle peale laota ühtlaselt kartuli- ja porganditamp. Tõmba kahvliga püree peale triibud. Eelkuumuta ahi 180 kraadini ja aseta vormiroog sinna 30 minutiks küpsema. Kui soovid, et pealispind saaks krõbedam ja kuldsem, siis küpseta veel umbes 10-15 minutit 200 kraadisel temperatuuril. Võta vorm ahjust välja ja lase sellel taheneda umbes 10 minutit. Serveeri rooga värske salati ja meelepärase külma kastmega.