Üksteise süljega kokkupuutumisel võivad levida järgmised neli ohtlikku haigusi tekitavat viirust ja bakterit:

1. Mononukleoos ehk suudlemisnakkus

Sõbranna suudles klubis tundmatut hurmurit ja sai mononukleoosi? See võib levida süljega aasta pärast nakatumist. Jagasid temaga e-sigaretti või laenasid temalt? Peaksid olema ettevaatlikum...

2. COVID-19

Koroonaviirus nakatab suuõõne rakke. Mis on tõenäosus, et sa nakatunud sõbralt, kellele e-sigaretti või kuumutatavat tubaka seadme kasutuskorda jagad, viirust ei saa?

3. Gripp

Võib levida erinevatel pindadel oleva sülje kaudu. Kas tahad ikka e-sigaretti jagada või laenata?

4. Meningiit

Seda äärmiselt nakkavat surmaga lõppeda võivat haigust tekitab bakter Neisseria meningitidis ehk meningokokk. Sind võib päästa, kui nakkuse kandja ja sinu e-sigaretti kasutamise vahele on jäänud piisav aeg. Meningokokk ei ole väliskeskkonnale vastupidav. Ta hävib kuivamisel, alla +22°C temperatuuril üsna kiiresti, +55°C kraadi juures läheb bakteri hävimiseks viis minutit.

Kui siiski oled teinud olulise hügieenivea ja teisega enda e-sigaretti jaganud, siis on parim viis toimida seade välja vahetada. Parim on nikotiinist üleüldse loobuda.

Ära unusta, et e-sigarette ei tohi visata tavalisse prügikasti, vaid tuleb nõuetekohaselt utiliseerida. Kuumutatava tubaka filtrid tuleb visata prügikasti. Nii hoiame loodust ja kasutame väärtuslikke ressursse vastutustundlikult.