Kuigi tundub, et voodipesu valimine on väga lihtne, räägivad eksperdid müütidest, mida paljud inimesed siiani usuvad ja järgivad. Looduslike kangaste spetsialist ja villaste toodete arendaja Flokati esindaja Maarja Tikovt nimetab ja lükkab ümber levinumad müüdid voodipesu ja selle hooldamise kohta.

Müüt nr 1. Paks ja raske tekk on soojem kui kerge

Üks vanimaid müüte voodiriiete kohta kõlab nii - mida raskem tekk, seda soojem.

„Ma arvan, et see müüt pärineb ajast, mil vanaema juures külas käies magasime paksude ja raskete suletekkide all. Selliste tekkide all, kus oli isegi raske ennast liigutada. Seepärast oleme loonud eksliku mulje, et raske teki all magades on soe just raskuse, mitte teki loodusliku materjali – hane- ja udusulgede tõttu. Nii et kui soovite sooja tekki, ei pea see olema ei paks ega raske. Valige naturaalsest kiust tekk ja saate mõnusalt soojas magada,“ jutustas ekspert.

Müüt nr 2. Mida paksem padi, seda rohkem mugavust

Spetsialisti sõnul ei ole õige ka reklaamide ja filmidega loodud müüt, et mida paksem ja pehmem on padi, seda parem see on.

„Igaühel meist on erinevad magamisharjumused. Viimastel aastatel on populaarsust kogunud tatratäidisega padjad, sest üha rohkem inimesi on otsustanud kõvema peaalusega magada. Sagedamini kasutatakse ka viskoelastseid patju, mis kohanduvad magaja individuaalsete vajadustega. Kuid need inimesed, kellele meeldib magada madalamal ja kõvemal padjal ja need, kes kalduvad magamise ajal higistama, eelistavad enamasti villaseid patju“, ütles Maarja Tikovt.

Ekspert rõhutab, et patjade valik on praegu tõesti lai ja oluline on arvestada oma magamisharjumustega, sest mitte kõigile ei meeldi magada pehmel või kõrgel padjal.

Müüt nr 3. Voodi tuleb korda teha kohe pärast tõusmist

Veel üks müütidest pärineb suure tõenäosusega lapsepõlvest, mil lapsevanemad nõudsid, et peame kohe pärast ärkamist voodi korda tegema. Kuid spetsialist ütleb, et õige on hoopis vastupidine käitumine – voodipesu tuleks ära panna alles pool tundi pärast tõusmist.

„Põhjus on väga lihtne – meie voodipesus võib paljuneda miljoneid nähtamatuid tolmulestasid. Seega, kui pärast öist und keerata veel soojad voodiriided kohe kokku ja ära panna enne, kui need jõuavad korralikult tuulduda, siis on see tolmulestadele ideaalne kasvulava. Selle asemel, et kiirustada kohe pärast tõusmist voodit korda tegema, hoopis tuulutage tuba ja laske voodiriietel tuulduda ning pange need ära alles pool tundi pärast voodist tõusmist,“ rääkis Maarja.

Müüt nr 4. Villased tekid ainult talvel

Viimastel aastatel, kui suvi lööb kuumarekordeid, võib soojal aastaajal tunduda villase teki valimine kummaline. Kuid ekspert soovitab rohkem tähelepanu pöörata teki paksusele ja materjali omadustele.

„Et soojal aastaajal oleks tagatud hea uni, tuleb valida õigest materjalist voodipesu. Nagu ma olen juba varem maininud, ei ole mitte voodipesu paksus see, mis kaitseb meid magamise ajal külma või ülekuumenemise eest, vaid hoopis materjali omadused. Puuvill, vill või lina aurustavad suurepäraselt niiskust ja higi ning lasevad rahulikult magada ka suvel,“ rääkis spetsialist.

Naine ütleb, et soojemal aastaajal on õigem valida õhem, kuid looduslikest kiududest tekk.

Müüt nr 5. Pesta tuleb ainult tekikotte ja padjapüüre

Üks harjumustest, mida tuleks muuta, on mitte ainult voodipesu pesemine, unustada ei tohiks ka täitematerjale.

„Sageli seisame silmitsi olukorraga, et peseme tekikotte, padjapüüre ja voodilinu sageli ja regulaarselt, kuid tekkide ja patjadega sama ei tee. Näiteks padja täitematerjal tuleks puhtaks pesta vähemalt kaks või koguni kolm korda aastas. Patja imbub higi ja koguneb tolmu, mistõttu on oluline ka padjatäidist korralikult hooldada ja pesta,“ rääkis naine.

Müüt nr 6. Kogu voodipesu tuleb kottidesse panna

Paljude jaoks on ilma katteta tekke-patju raske ette kujutada. See loob müüdi, et kõik voodipesu tuleb kottidesse, püüridesse panna. Kuid spetsialisti sõnul on soovitatav looduslikust kiust tekke kotti mitte panna.

„Soovitan villaseid tekke ja patju kotti mitte panna, sest katete kasutamine pärsib villa loomulikke omadusi – õhu läbilaskvust, niiskuse ja lõhnade imendumist ning aurumist. Kui te villast tekki kotti ei pane, siis lasete sellel end kiiremini soojendada“, ütles Flokati esindaja.

Levinud on eksiarvamus on ka see, nagu oleks villast voodipesu keerulisem hooldada. Ilma tekikotita villane tekk ei nõua rohkem hooldust, piisab, kui tuulutate seda sagedamini õues ning pesete ja puhastate vastavalt vajadusele.