Rinnavähi sõeluuringu eesmärk on avastada rinnavähk võimalikult varases staadiumis – enne kui kasvaja on tekitanud kaebusi ja organismis levima hakanud.

Keda oodatakse sõeluuringule?

Eestis kutsutakse rinnavähi sõeluuringule 50–68-aastaseid naisi iga kahe aasta tagant. Tänavu on tasuta sõeluuringule oodatud ravikindlustatud ja ravikindlustamata naised, kes on sündinud aastatel 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1969, 1971 ja 1973.

Kuidas end sõeluuringule registreerida?

Vähi sõeluuringute register saadab sihtrühma naistele elektrooniliselt nimelise kutse. Kuna kutse ei pruugi aga kõikideni jõuda, ei pea seda ootama jääma, vaid iga antud aastal sõeluuringu sihtrühma kuuluv naine võib võtta aja broneerimiseks ühendust sobiva raviasutusega. Sõeluuringuid tegevate raviasutuste kontaktid leiab siit. Mammograafiabusside ajakava leiab siit.

Kuidas sõeluuringuks valmistuda?

Uuringul tuleb ülakeha paljaks võtta, mistõttu on mõistlik panna selga pluus ja püksid/seelik, et endal oleks mugavam. Sõeluuringu päeval ei tohi kasutada deodorante, kreeme, salve ja muud taolist, sest need võivad mõjutada röntgenipildi kvaliteeti. Naised, kel käib veel menstruatsioon, võiksid sõeluuringule minna tsükli 5.–15. päeval, sest siis on rinnad vähem hellad ja tundlikud, ent lubatud on ka muul ajal minna. Uuringule minnes tuleb kindlasti kaasa võtta isikut tõendav dokument.

Mis toimub sõeluuringu ajal?

Sõeluuringu käigus tehakse rinnanäärme radioloogiline uuring ehk mammograafia, mis on väikese kiirgusdoosiga ja tervisele ohutu. Uuringul viiakse naine aparaadi juurde, kus radioloogiatehnik asetab naise rinnad kahe lameda plaadi vahele ja palub tal lõdvestuda. Rindadest tehakse neli pilti, kummastki rinnast kaks – otse ja põiki. Samal ajal avaldatakse rindadele survet suurusjärgus 10–12 kilogrammi. Uuring võib veidi ebamugav ja valus tunduda. Piltide tegemiseks läheb umbes viis minutit ning väikese kiirgusdoosiga mammograafia on tervisele ohutu. Hiljem uuritakse naiselt ka varasemate haiguste ja kaebuste kohta.

Kuidas tulemustest teada saab?

Tulemusest annab teada uuringu teinud tervishoiuasutus, kes lisab uuringu vastuse ka patsiendiportaali. Kui sõeluuringu käigus leitakse rinnas muutus, suunatakse naine edasistele uuringutele (ultraheli ja/või biopsia).

Kuidas kodus ise rindu kontrollida?

Enda rindu on kõige parem kontrollida duši all seebitades või pikali olles kehaõli kasutades. Sõrmeotstega tuleb kombates libistada üle kogu rinna kuni kaenlaaluseni välja. Ohumärkideks on tüki tundmine, rinnanibu sissetõmme, verine eritus rinnanibust, kühm ja naha sissetõmme, millest on tekkinud apelsinikoorelaadne muutus. Sellisel juhul tuleb pöörduda arsti poole. Ise rindade kompamine ei asenda aga sõeluuringut, sest sõeluuringu käigus saab avastada ka muutused, mida ei ole katsudes tunda.