Toitumisnõustaja ja teadlane doktor Claire Shortt kinnitab, et kaalu langetamiseks peame olema kaloridefitsiidis, mis tähendab, et peame kulutame rohkem kaloreid, kui tarbime.

Toiduvalikute osas tulevad meile sellisel juhul kasuks valgu- ja kiudaineterikkad valikud. „Kõrge valgu- ja kiudainetesisaldusega toidud aitavad veresuhkru taset reguleerida ja hoiavad kõhu kauem täis, mis soodustab kaalu langetamist ja aitab näljatunnet paremini reguleerida,“ selgitab ta.

Valgurikkad valikud on kala, liha, kanaliha, sojatooted, aga ka näiteks kaunviljad. Kiudaineid sisaldavad näiteks puu- ja köögiviljad ning samuti ka täisteratooted.

Kaalu langetamise soodustamiseks soovitab Shortt vältida suhkrurikkaid toite, rafineeritud teravilju ja ka töödeldud toitudega liialdamist, ning süüa selle asemel hoopis rohkelt puu- ja köögivilju, täisteratooteid, kvaliteetset valku ja tervislikke rasvu, mida saab näiteks kalast, pähklitest, seemnetest, oliiviõlist.

Kindlasti tuleb kaalu langetamisel meeles pidada, et lisaks tervislikule toitumisele on väga oluline ka enda liigutamine ja treenimine.

Ent ka treenimisel on oluline jälgida enda toitumist. Nii enne, kui ka pärast trenni tuleks süüa, et keha saaks teha maksimaalse soorituse ja pärast pingutamist ka taastuda.

Toitumisspetsialisti sõnul tuleks kolm kuni neli tundi enne trenni süüa korralik ja tasakaalustatud eine, mis sisaldaks nii kvaliteetset valku, süsivesikuid kui ka köögivilju. Siis jõuab toit piisavalt seedida, ning trennis on ka jõudu pingutada.

Kui naudid aga treenimist hommikul enne hommikusööki, tasub siiski haarata kerge snäkk 30-60 minutit enne pingutust. Shortti sõnul on hommikul enne trenni parimaks abivahendiks kiired süsivesikud, näiteks banaan, õun või valgubatoon.

Pärast trenni on oluline pakkuda kehale süsivesikuid ja valku, mis aitaks lihaseid taastada. Hea variant on näiteks teha üks korralik smuuti, kuhu läheb näiteks banaan, mõned marjad, spinat, peotäis pähkleid ja valgupulber.

Allikas: The Sun