1. Telli endale lennu- ja reisiinfokirjad

Hea viis raha targalt kasutada on tellida endale kampaania- ja reisipakkumiste infokirju, sest siis saad odavatest lendudest ja pakkumistest kiiresti teada. Lennufirmade infokirjadest leiab teinekord ka suure allahindlusega pakkumisi ja soodustusi.

Lisaks hoia reisi planeerides silma peal sellistel reisilehtedel nagu TripAdvisor ja Skyscanner, sest neiski võid headele pakkumistele peale sattuda.

2. Ole reisikuupäevi valides paindlik

Selleks, et leida odavamaid lennupakkumisi, ole valmis reisikuupäevi paindlikult muutma. Hooajavälisel ajal ja nädala sees on hinnad tavaliselt madalamad kui tipphooajal ja nädalavahetustel. See tähendab, et sel ajal on suurem võimalus leida soodsamaid pakkumisi. Muide, nii võid avastada ka selliseid sihtkohti, mille peale sa enne ei osanud mõeldagi.

3. Võrdle majutusvõimalusi

Enne hotelli, korteri või muu majutuskoha broneerimist uuri pakkumisi eri platvormidelt, et leida need, millel on hind ja kvaliteet parimas tasakaalus. Hea ülevaate saad näiteks lehtedelt Airbnb ja Booking.com. Võrreldes vaata ka seda, millised teenused (näiteks hommikusöök, hiline toa vabastamine, spaakasutus jne) kuuluvad hinna sisse ning millised mitte.

Kui leiad sobiva koha, küsi pakkumist ka otse majutusasutusele või omanikule kirjutades. Mõnikord on otse küsitud hind parem kui kodulehel.

4. Planeeri oma tegevused ette

Enne reisile minekut võta aega mõtlemiseks, mida sa tahaksid reisil teha ja külastada. Ette planeerides on tihti võimalik saada soodushindu ja allahindlusi. Lisaks suudad eelarvet paremini kontrollida ning vähendada kohapeal tehtavaid kulutusi.

5. Võta lennujaama kaasa oma toit

Selleks, et vältida lennujaama kallites toitlustuskohtades söömist, on hea nipp valmistada kaasa oma toit. Kaasa võetud snäkid, võileivad ja puuviljad on hea alternatiiv lennujaama kallitele võileibadele. Säästad raha ning saad lennukit oodates värsket ning maitsvat toitu süüa!

6. Arvesta valuuta väärtusega

Sihtkohta valides jälgi ka valuutade väärtust. Kui euro väärtus on reisi ajal sihtriigi omast märksa kõrgem, on sul võimalik sama raha eest palju rohkem saada.

Samuti on reisides sageli kasulikum tasuda kohalikus rahas, sest muul viisil makstes võivad tekkida ootamatud lisakulud. Nii näiteks tasub ka kaardiga makstes makseterminalis valida makse kohalikus valuutas, mitte eurodes. Samuti tasub mõelda, kus valuutat vahetada – lennujaamades on see tihti kallim kui mujal.

7. Kasuta ära tasuta võimalused

Kohalikku kultuuri saad nautida ka raha kulutamata. Näiteks uuri, kas kohapeal toimub samal ajal sündmusi või näitusi, mis on avatud kõigile. Samuti pakutakse paljudes linnades tasuta ekskursioone. Kui soovid aga looduses lõõgastuda, siis külasta prii sissepääsuga looduslikke vaatamisväärsusi ja matkaradu.

8. Söö seal, kus kohalikud

Üks parimaid viise kohalikku kultuuri tundma õppida ja raha säästa on süüa seal, kus kohalikud ise einestavad. Väldi turistidele mõeldud restorane, mis sageli on kallimad, ning avasta hoopis kohalikke söögikohti ja lokaale. Nii saad nautida autentset toitu taskukohasema hinnaga.

9. Kasuta ühistransporti ja jaluta

Suuremas osas populaarsetest sihtkohtadest on hea ühistransport. Ühistranspordiga sõites ning jalutades näed ja koged palju – ning hoiad samas oma eelarve kontrolli all, sest pole vaja taksole ja autorendile kulutada.

10. Kogu raha, koosta eelarve ja sõlmi reisikindlustus

Lisaks sellele, kuidas puhkuse ajal kokku hoida, on oluline puhkuseks raha koguda. Reisi vältel on hea nipp koostada igaks päevaks eraldi eelarve. Nii saab olla kindel, et puhkuse lõpuks pole kulunud planeeritust rohkem.

Lisaks tasub enne välismaale reisimist sõlmida reisikindlustus, et end ootamatuste eest kaitsta.

Kui tahad veel näpunäiteid, kuidas nutikalt rahaasjadega ümber käia, siis liitu Facebookis, TikTokis või Instagramis Eesti suurima rahatarkuse grupiga Kogumispäevik.