Toitumisspetsialist Rhiannon Lambert sõnab, et kuigi kõnekeeles kasutatakse sõna supertoit sageli näiteks spirulina, matcha, kurkumi ja muude taoliste toiduainete kirjeldamiseks, on tegelikult suur osa tavalisi toiduaineid samuti suurepärased. „Me peame lihtsalt toidu toiteväärtusest aru saama,“ lisab ta täpsustuseks.

Lamberti sõnul on suure tõenäosusega suurepärase toiteväärtusega asjad juba kodukappides olemas, ilma, et seda ehk teaks.

1. Leib

Leib on toidulaual omal kohal, sest sisaldab palju kasulikke vitamiine ja mineraalaineid ning lisaks ka vajalikke kiudaineid, mis aitavad meil kõhu kauem täis hoida. Ent kindlasti võiks leiva puhul jälgida, et tegemist oleks täisteratootega, milles on kasulikku rohkem. Lisaks võiks ka vaadata, et leiva suhkrusisaldus ei ületaks 5 grammi 100 grammi kohta.

2. Lõhe- ja sardiinikonserv

„Nii lõhet kui sardiine loetakse rasvasteks kaladeks, mis sisaldavad rikkalikult kasulikke oomega-3-rasvhappeid ja ka tubli annuse D-vitamiini ning kaltsiumi,“ sõnab toitumisspetsialist Cara Shaw. Oomega-3-rasvhapped on asendamatud rasvhapped, mida vajavad nii meie rakud, kui ka paljud teised protsessid kehas. Lisaks on oomega-3-rasvhapetel põletikuvastane toime.

3. Kikerherned ja oad

See konserveeritud kikerherneste purk, mis su köögikapi tagumises nurgas seisab, on suurepärane toiduaine, et lisada menüüsse kiudaineid.

„Kiudained ei ole kasulikud mitte ainult seedimisele, vaid soodustavad ka hea mikrobioomi arengut, mis aitab meie tervise eest hoolitseda,“ selgitab Cara.

Eesti riiklike toitumissoovituste järgi peaks täiskasvanud inimene sööma päevas 25-35 grammi kiudaineid, et soodustada seedimist, veresuhkru reguleerimist ja ennetada seega ka II tüübi diabeedi ja südame-veresoonkonnahaiguste teket. Lisaks kiudainetele sisaldavad kikerherned ja oad ka tublisti taimset valku, muutes need heaks alternatiiviks näiteks neile, kes liha ei tarbi, aga loomulikult ka kõigile teistele.

4. Oliiviõli

Kui valmistad salatit, on oliiviõli kindlasti salatikastmeks parim valik, sest sisaldab tervisele kasulikke monoküllastumata rasvhappeid ja polüfenoole, mis on head nii meie südametervisele kui kolesteroolile. „Oliiviõlis on palju taimseid ühendeid polüfenoole, mis sisaldavad rohkesti antioksüdante, aidates kaitsta meie rakke kahjustuste eest ja vähendada põletikulisi protsesse kehas,“ räägib Cara.

5. Kõrvitsaseemned

Kõrvitsaseemned on küll väikesed, aga see eest võimsad, sisaldades samuti kasulikke monoküllastumata rasvhappeid, aga lisaks ka näiteks magneesiumit ja E-vitamiini ning rauda ja tsinki. Cara sõnul mängib magneesium meie kehas olulist rolli, aidates lõdvestada lihaseid ja on väga kasulik ka südametervisele. „Kõrvitsaseemned sisaldavad ka palju tsinki, mis on eriti kasulik nii meeste kui naiste viljakusele,“ sõnab spetsialist.

E-vitamiin aitab meie rakke kaitsta oksüdatiivse stressi eest.

Kõrvitsaseemneid võid lisada näiteks pudrule, smuutisse või puistata salatitele.

Allikas: The Sun