Suvised haavatüübid, millega lapsed kõige sagedamini kokku puutuvad, hõlmavad erinevaid marrastusi, mis sageli tekivad kukkumise tagajärjel. Lisaks on tavaline, et tuleb silmitsi seista putukahammustuste, põletushaavade, lõikehaavade või ka torkehaavadega.

Haavahoolduse prioriteet on puhtus

Benu Tõrva Keskapteegi proviisor Virge Sokk sõnul on väiksemate kriimustuste, marrastuste või lõikehaavade puhul oluline anda kiire esmaabi ja kõige esmalt tuleb haav põhjalikult loputada voolava veega. „Kui desinfitseerivat vahendit pole käepärast, pole sellest suurt probleemi, kuid kui aga võimalik, siis tuleks haav desinfitseerimisvahendiga üle lasta. Vajadusel võib haavale asetada sideme või plaastri, kui kõige tähtsam on haav saada puhtaks,“ selgitab Sokk.

Putukahammustuse sügelemise korral abiks jahutavad vahendid

Paratamatult käivad meie suvega kaasas putukad - herilased, parmud, sääsed jt. Putukahammustused on ebameeldivad ja tekitavad sügelust, vahel võib tekkida ka paistetus. „Hammustuste korral võib kasutada jahutavaid vahendeid, mis on spetsiaalselt putukahammustustele mõeldud. Samuti sobib leevenduseks hästi teepuuõli,“ räägib apteeker. Kui aga hammustuse tagajärjel tekib allergiline reaktsioon, siis sel puhul soovitab apteeker kasutada allergiaravimeid, olgu need suukaudsed või peale määritavad.

Nakkuste tekke vältimiseks hoia haav puhas

Lastel haavade paranemise soodustamiseks pole tavaliselt vaja eraldi kreeme ega tooteid, oluline on hoida haavad puhtana ning anda neile aega paranemiseks. „Haavade puhtana hoidmiseks on kõige lihtsam puhastada haava külma voolava vee või antiseptikumiga. See aitab vältida edasisi tüsistusi. Väiksemate pindmiste haavade korral pole alati vaja plaastrit ega sidet kasutada, kuid kui selleks on vajadus, tuleb jälgida, et plaastri alla ei tekiks põletikku,“ räägib apteeker. „Põletushaavade korral tuleks kasutada spetsiaalseid hüdrokolloidplaastreid, kuid salvi haavaravis tavaliselt pole vaja kasutada, see tuleb kasuks enamasti põletikuliste haavade korral.“

Kui haav paraneb ilusti ja sellele tekib koorik, siis apteeker soovitab seda mitte kratsida. „Koorik kaitseb haava mustuse eest. Kooriku võib peale määrida niisutavat kreemi, et kõva pinda pehmendada ja sügelust leevendada“, kinnitab Sokk.

Kuidas toimida, kui haav ei taha paraneda

Suvistel haavade paranemisel tuleb silm peal hoida ja pidevalt jälgida paranemise kulgu, kuna soojaga võivad haavad kergemini põletikuliseks minna ja paranemine võib võtta kauem aega. „Kui haav ei taha paraneda ning õnnetuse või hammustuse järel peaks tekkima tugev turse, punetus või haavast tuleb eritist, eriti kui see on mädane, tuleb reageerida ja pöörduda arsti poole,“ rõhutab apteeker. Kui lapsel tekib palavik, siis tuleb samuti võtta perearstiga ühendust. Mädane põletik, tugev punetus, valu või palavik võivad viidata võimalikele tüsistustele. „Kindlasti peaks pöörduma spetsialisti poole sügavate ja/või suurte haavadega, sest siis on enamasti vaja haava lausa õmmelda,“ toonitab Sokk.

Kokkuvõttes toob apteeker välja laste haavahoolduse põhitõed: „Hoidke haavad puhtana, järgige esmaabi põhimõtteid ning pöörduge vajadusel arsti poole. Nii saate tagada lastele rõõmsa ja muretu suve ning vältida võimalikke tüsistusi.“