Toitu külmikusse paigutades tuleks mõelda erinevatele aspektidele. Esiteks võib külmiku erinevates osades erineda temperatuur.
Näiteks ust avades ja sulgedes pääseb jahedus välja ning soojus sisse. Ukse sees olevates riiulites tasub hoida asju, mis ei rikne kiiresti ja taluvad suuremat temperatuuri kõikumist. Näiteks on soovituslik ukseriiulites hoida kastmeid ja mahlasid. Väga tavapärane on, et ukse sees hoitakse ka piima, siis tegelikult selline temperatuuri kõikumine sellele hea ei ole ja piim tuleks asetada külmiku keskele.
Seejärel tuleks täita ülemine riiul näiteks valmistoitude ja toidujääkidega ning kõige kiiremini riknevad toidukaubad, nt piimatooted tuleks asetada keskmisele riiulile. Mune tasub hoiustada samas karbis, millega nad poest osteti, sest seal säilivad nad kõige kauem.

Tänapäeval on paljudel külmikutel ka eraldi funktsioon, mis aitab kogu külmikus hoida võimalikult ühtlast temperatuuri.

Kindlasti tuleks eraldi hoida lihatooted, sh kala ning köögi- ja puuviljad. Liha asetada alumisele riiulile, kus on säilitamiseks piisavalt jahe ning köögi- ja puuviljad hoida eraldi sahtlis. Selles sahtlis on osadel külmkappidel võimalik õhuniiskust reguleerida ja mõnel külmkapil on ka mitu sahtlit erineva õhuniiskuse tasemega. Rohkem niiskust soovivad näiteks brokoli, kapsas, lillkapsas ja roheline sibul. Madalama niiskusega sahtlisse võiks panna seened, paprika, suvikõrvitsa ja puuviljad.

Siinjuures tuleb meeles pidada, et riknev vili ei puutuks kokku värske köögi- või puuviljaga, sest nii võivad ka värsked toiduained kiiremini rikneda.

Teiseks pöörata tähelepanu toiduainete nähtavusele. Läheneva riknemiskuupäevaga toidud asetada alati riiulil ettepoole, sest tagapool võivad need muidu märkamatuks jääda. Seega poest uusi asju ostes, tuleks need asetada tahapoole, et esmajoones tarbida vanemad toiduained ning sellega vähendada ka toidu raiskamist.

Kui toiduained on paigutatud õigesti, tasub veel meeles pidada paari asja. Toiduainete säilitamisel on headeks sõpradeks suletavad karbid, nii ei kandu maitsed toitudelt üle ja bakterid ei pääse toidule ligi, hoides toiduained kauem värsked.

Küll aga ei tohi külmikusse asetada sooja toitu, enne tuleb oodata selle jahtumist toatemperatuurini. Toidukraami varudes pidada ka meeles, et külmik ei tohiks olla liialt täis topitud. See suurendab energiakulu ning aega, et vajalikud toiduained maha jahutada.