ITK Viljatusravikeskuse meestearstid kommenteerivad rasestumist mõjutavaid elustiilivalikuid ning soovitavad lapsesaamise eesmärgil elada tervislikult ja tasakaalukalt. „Aga mõelda tasub ka sellele, et kui laps on juba sündinud, on vajalik, et isa oleks terve ja jaksaks oma last kasvatada,“ ütleb dr Aleksander Trošin.

Kõik algab hormonaalsest tasakaalust ning ekstreemsused ja tervist kahjustavad tegevused võivad endaga kaasa tuua kahju, mille mõju on pikaajaline. „Viimaste ülevaateartiklite järgi – 12 kuud on see aeg, mil normaalne spermatogenees taastub. Kui naine ja mees on mõlemad 30ndate eluaastate lõpus, siis üks aasta ootamist võib olla äärmiselt pikk aeg.“

Põhjused, miks paaridel rasestuda ei õnnestu, on alati individuaalsed. „Nagu öeldud, umbes pooltel juhtudel on põhjus naises, kuid senisest rohkem tuleb tähelepanu pöörata ka meeste tervisele ja elustiilile, kus mõned äärmuslikud harjumused võivad olla viljatuse põhjuseks,“ rõhutab arst.

Rasvumine ja suur ülekaal

Üks kõige rohkem teada-tuntud põhjuseid, miks elustiil rasestumist takistab, on partneri suur kehamassiindeks. Dr Trošin nendib, et see on tõesti nii ja selgitab, mis on vaja kaalus alla võtta: „Kui on tegu suure ülekaaluga, siis kõhuõõne organite ümber koondunud rasvkudedes hakkab testosteroon muutuma östrogeeniks. Tulemuseks on testosterooni ehk meessuguhormooni vaegus, mis viljakust tõhusalt langetab.“

Ta kiidab mehi, kes pere loomise eesmärgil on leidnud endas motivatsiooni kaalu alandada. „Meil on kogemusi, kõige paremad tulemused saadakse ikka, kui inimene ise kaalulangetusega olukorda panustab. Näiteks 170 kg pealt 40 kg alla võttes – mehe tervislik enesetunne paraneb ning ka seemnerakkude näitajad tõusevad oluliselt. Jah, seda ravi saab toetada ravimitega, kuid vaid teatud perioodi jooksul, sest testosteroonitaseme tõstmine samal ajal võib langetada mehe organismis östrogeeni taseme kriitiliselt madalale, mis võib tekitada osteoporoosi ehk luude hõrenemist.“

Alkohol, tubakas ja vähene kehaline aktiivsus – aga ka liialdamine

Liigne alkoholitarvitamine, vähene füüsiline aktiivsus, väga kõrge kaloraažiga toidu söömine, pidev stressis elamine, samuti suitsetamine ja huuletubaka ning e-sigarettide tarbimine – kõigil neil on tänaseks tõestatud negatiivne mõju meeste seemnerakkudele ja viljakusele. „Meeste viljakus on viimastel kümnenditel niikuinii langemas ning tervislik eluviis mängib olulist rolli, millega igaüks ise saab olukorda parandada,“ jätkab dr Trošin.

„Aga ka väga suur kehaline aktiivsus, ülemäärane pingutus, piiripealset pingutust nõudvate spordialade harrastamine kuude või aastate kaupa – ka need võivad meeste viljakuse täiesti pea peale pöörata,“ lisab ta.

Veel üks näide. Ettevaatus toidulisanditega

Juhtum, kus mees ja naine, mõlemad 38-aastased, näevad igati terved välja, elavad tervislikku eluviisi, ei põe ühtegi kroonilist haigust, ei tarvita mingeid ravimeid, tegelevad aktiivselt tervisespordiga, kuid pöörduvad viljatusravikeskusesse, sest rasestumine ei õnnestu.

„Tekkis küsimus, mis võib olla põhjuseks? Üks võimalus oleks olnud, et mees on kasutanud anaboolseid steroide, mis tõstavad testosterooni taset, kuid vähendavad või peatavad seemnerakkude tootmise. Selles konkreetses juhul polnud mees kasutanud ühtegi anaboolset steroidi, kuid ta oli ostnud endale internetipoest valgujooki, mida ta oli tarbinud mitmeid kuid. Sama asja oli teinud ka tema naine – nad mõlemad olid võtnud seda sama ainet samast purgist.“

Siinkohal viitab dr Trošin mõne aasta tagusele uuringule, kus uuriti erinevaid toidulisandeid, mida müüakse apteekides ja erinevates internetipoodides ning vaadati, mida need sisaldavad. „Uuringu tulemusena selgus, et 14,8 protsendil juhtudest leiti anaboolseid steroide, mis on äärmiselt kõrge näitaja.“

„Tõepoolest, me oleme näinud üksikuid juhtumeid Eestis, kus inimesed on tahtmatult tarvitanud toidulisandeid, mida nad on ostnud internetist tundmatutelt tootjatelt ning saanud sealt anaboolseid steroide sisaldavaid tooteid. See võib mehe viljakusele tekitada märgatavat kahju. Antud juhul loobus mees valgujookide tarbimisest ning 3 kuu pärast oli tema olukord täiesti normaliseerunud. Kõigile teistele aga õppetunnina - ärge tarvitage toidulisandeid, mida saab osta internetist tundmatutelt tootjatelt“.

Igipõline küsimus – millal võib rääkida viljatusest?

Viljatuseks loeme olukorda, kus pärast aastast suguelu, kus naine ei kasuta rasestumisvastast vahendit, ei õnnestu rasestuda. 80 protsenti paaridest rasestub aasta jooksul proovimist, kui lisada sellele veel aasta, tõuseb tõenäosus juba 94 protsendini, kuid sellest edasine tõenäosuse kasv on dr Trošini sõnul juba liiga väike, et pikemalt oodata.

Mis veelgi olulisem: mees ei tohiks oma tervisega tegelemist lõpetada sellega, et naine rasestub loomulikul teel või kunstliku viljastamise abil. Ka sealt edasi tuleb mõelda oma tervisele, sest meeste puhul on sageli viljakusprobleemid seotud ka teiste terviseprobleemidega. Näiteks Rootsi viljakusraviregistri andmetel on meestel, kellel on madalam seemnerakkude arv, eesnäärmevähi risk 30-60 protsenti suurem ning sügava viljatuse korral isegi 60 protsenti suurem võrreldes meestega, kes saavad lapsi loomulikul teel.

Viljatusravikeskuse tasuta nõuandetelefonilt 59198395 saab tasuta infot tööpäeviti kell 8.00–15.00. Telefonil nõustavad patsiente ITK kogenud arstid ning võimalik on saada anonüümset nõu. Viljatusravikeskus on tegutsenud alates 1996. aastast ning see tegutseb Eesti suurima rasedus- ja sünnitushaigla ITK Naistekliiniku koosseisus. Keskus on teinud 9277 IVF protseduuri ja 4178 külmutatud embrüo siirdamist. Keskuse abiga on sündinud 3106 last.