Aeg toidukulud kontrolli alla saada

Juba pikemat aega on Martin meie pere tuludel ja kuludel korralikult silma peal hoidnud. Enamasti käib tema ka toidupoes, annan lihtsalt nimekirja oma soovidest kaasa. Sellega kaasneb aga tihti lause: „Ma peaaegu ei ostnudki midagi, aga arve oli ikka nii suur“. Mul tekkis korra kahtlus, et kas see on etteheide mulle, et panen pere ostulisti liiga kalleid toiduaineid või siis vihje, et talle lihtsalt ei meeldi toidupoes käia. Ridade vahelt ei ole mõtet lugeda, küsisin otse ja selgus, et tegelikult on hinnad pöörase tempoga tõusnud.

Esitasin endale väljakutse – pere nädalane toidukorv odavamaks! Eesmärk on kahe nädala jooksul soetada pere nädalane toidukorv 100 euro eest. See on iseenesest suur summa, aga kuna meie peres on kodus valmistatud tervislik ja tasakaalus toit oluline, siis ei olnud eesmärk ohverda väljakutse nimel ühtegi neist. Pigem oli eesmärk mõelda oma menüü ja ostud enne läbi ning olla nutikam retseptide valimisel.

Mis toidud nädalamenüüsse kuulusid?

Minu jaoks on oluline, et kodus kokates ei veedaks ma tervet päeva pliidi taga. Kiired ja kodused toidud kujunesid meie lemmikuteks. Samuti hoidsin aega kokku, kui tegin mitu rooga korraga, järgmiseks päevaks juba ette. Supid maitsevadki teisel päeval palju paremini. Seega eksperimendi esimesel nädalal olid menüüs näiteks kapsa-hakkliha hautis riisiga, suvikõrvitsapasta, frikadellisupp, omlett köögiviljadega, banaanipannkoogid, wrapid, tuunikalasalat, pitsad ja banaani-ananassi jäätis. Vahepaladeks puu- ja köögiviljad. Samuti on mitmel toidukorral lisaks ka kodujuust.

Mune tarbime ka ohtralt, vahel lausa soovin, et oleks endal kanad, aga see tähendaks, et mul oleks siis kodus kaagutamise alal konkurente :) Jääb ära! Aga menüüse saime jätta ka erinevad munatoidud ja omletid.

Erilised lemmikud sellest nädalast olid tortillapõhja pitsad. Suuremad eelistavad täistera tortillasid, väiksemad neid tavalisi. Veidi tomatikastet või tomatipastat, juustu, paprikat, seeni, sibulat – või mis kodus olemas on. Kuumaõhugrilliga on pitsa valmis 5 minutiga!

Kas õnnestus 100-eurosest eelarvest kinni pidada?

Jah, õnnestus küll. Kooliaasta alguses on rutiini rohkem ja igasugune planeerimine lihtsam kui suvel. Samas tegi asja keeruliseks see, et soovin tagada, et laste taldrikule jõuaksid kõik peamised toidugrupid. Toimivad säästunipid ei ole tuumafüüsika ja hull vimplemine köögis, vaid korralik ettevalmistus ja planeerimine. Mind päästis see, et ostsin toidud Prismast, kus on parasjagu paljude kaupade hinnad alla toodud.

Kuidas pereliikmed eksperimendiga kaasa tulid?

Õnneks meeldis plaan kõigile ja kaasasin pereliikmed ka menüü koostamisse. Kindel kokkulepe oli, et oma lemmikutest keegi siiski loobuma ei pea.

Mis oli eksperimendi juures kõige keerulisem?

Paar korda panin poes korvi ka selliseid tooteid, mida ostunimekirjas ei olnud. Õnneks sain kohe „sabast kinni“ ja läksid need küpsised ning jogurtipakk tagasi riiulisse. Pigem tuli meeldiva üllatusena tõsiasi, et suur osa soodushinnaga tooteid olid just need meie igapäevased lemmikud.

Peamised nipid, kuidas endale seatud eelarvesse jääda

· Koosta nädala menüü. Jäta endale veidi ka mänguruumi ja soeta pigem toiduaineid, millest on soovi korral võimalik teha erinevaid roogasid

· Kirjuta valmis ostulist. Sedasi väldid emotsioonioste.

· Hoia end kursis oma toidupoe sooduspakkumistega. Poes riiulite vahel võib juhtuda, et ei pane märgistatud toodet kohe tähelegi.

· Teatud tooteid ostan ma sooduspakkumiste ajal veidi rohkem kui nädala jooksul tarbime, näiteks kuivained ja konservid.

· Poeta toidukorvi odavamaid valguallikaid - kana, munad, oad/läätsed jne. Kana puhul koheselt üks hea nipp! Kas tead, et kaks rinnafilee tükki maksab poole rohkem kui terve kana? Tervest kanast saab aga mitu toidukorda välja võluda - suppi, pastat jne.