Naiste puhul on kindlaks tehtud, et kiirem vananemine on seotud sünnitamise ja menopausiga.

Weiqi Zhangi juhitud teadlaste rühm Hiina Beijing Institute of Genomicsi juures tegi kindlaks, et naiste jaoks kipub vananemisprotsess kiirenema kolmekümnendates ja viiekümnendates, kus leiavad suure tõenäosusega aset need elumuutvad sündmused.

Uurimisrühm vaatles 113 naist vanusevahemikus 20 kuni 66, kellel ei olnud teadaolevalt meditsiinilisi terviseprobleeme ja kes olid pärit Hiina Quzhou piirkonnast.

Teadlased võtsid uuringus osalejatelt vere-, uriini- ja väljaheiteproovid ning uurisid nende toitumise ja elustiili kohta. Lisaks tehti katsealuste nägudest ka fotod ja rohkem kui 100 erinevat kliinilist mõõtmist, muuhulgas kaalu, pikkuse, vererõhu ja kopsumahu hindamine.

Järgmisena analüüsiti katsealuste geene, näoproportsioone, kõhu mikrobioomi, hormoone ja immuunsuse markereid, lisaks uuriti ka DNA-d.

Teadlased said kogutud andmete põhjal väita, et naised kippusid enda bioloogilise vanuse poolest oma päris vanusest nooremad olema juhul, kui nad toitusid tervislikud ning nende toidulaud sisaldas muuhulgas palju puuvilju ja teravilju.

Samuti tegid teadlased tähelepaneku, et kõige kiiremini paistsid vananevat naised kolmekümendates ja viiekümnendates aastates. See avastus viis doktor Zhangi järelduseni, et vananemine on seotud hormonaalsete muudatusega.

Naised nendes vanusegruppides on potentsiaalsed sünnitajad või kogevad menopausi, mis on mõlemad hormoone tugevalt mõjutavad protsessid.

„Need tulemused viitavad, et naiste vananemise kiirus võib vähemalt osaliselt olla seotud hormoonide reguleerimise süsteemiga,“ sõnas doktor Zhang uuringu kohta, mis avaldati ajakirjas Med.

Allikas: The Sun