HPV ehk Papilloomviirus on seksuaalsel teel leviv infektsioon, mis põhjustab hea- ja pahaloomulisi kasvajaid. Erinevus teistest seksuaalsel teel levivatest haigustest seisneb aga selles, et levimiseks piisab nahk-naha kontaktist ehk juba silituste teel võib viirus edasi kanduda.

Oht HPV nakkust saada on kõigil seksuaalselt aktiivsetel inimestel. HPV võib tekitada emakakaela vähki naistel, suuneelu vähki noortel meestel ja naistel või ka päraku ja peenise vähki. Kuna aga viirusel on üle 100 tüve, ei pruugi see vähiks areneda, kuna vähioht seisneb vaid 9 tüves ja nende vastu on võimalik vaktsineerida.

Ennetamiseks saab teha HPV vaktsiini, Eesti on aga teiste Euroopa Liidu riikide seas vaktsineerimisega viimase 3 hulgas. Selleks, et HPV levikut peatada võiks olla koolides võimalus lisaks noortele tüdrukutele tasuta vaktsineerida ka poisse. Täiskasvanul tuleb vaktsiin teha oma raha eest ja vaja läheb 3 toosi.

Kõige efektiivsem on vaktsiin enne seksuaaleluga alustamist, kuid seda võib ja tasub teha ka hiljem, sest vaktsiin kaitseb siis ikka nende tüvede eest, millega inimene pole veel kokku puutunud.

Haiguse ennetamiseks tasub vaadata üle oma elustiili valikud - väldi suitsetamist ja ole tervislik ning hoia oma kehakaalu normaalsena.

1x
00:00
Jaga
Kommentaarid