Kanamaks ja kukeseened!? Eesti esimene meisterkokk Jana Guzanova jagab üllatavate koostisosadega hõrku retsepti
(15)Eesti esimene meisterkokk Jana Guzanova pani kokku MasterChefi väärilise üllatuskasti, mille superstaarideks olid kanamaks ja sügisesed kukeseened. Jagame teiega nii Jana kui teiste, ülesandest kinni haaranud kodukokkade retsepte.
Läinud nädalavahetusel sai alguse Eesti parima meelelahutussaate tiitli pälvinud kokasaate „MasterChef Eesti“ teine hooaeg. Saate eripära on kirgiküttev üllatuskast, milles peituvatest koostisosadest peavad osalised valmistama silmapaistva roa.
Kannustatuna mõttest, et toidutegemine ei pea olema igav, valis saate esimese hooaja võitja Jana Guzanova Kaubamaja toidumaailmast välja põnevad koostisosad ja andis tuntud toiduentusiastidele ülesande valmistada nendest meisterkoka vääriline roog. „Mul on alati huvitav näha, kuidas teiste toiduentusiastide aju samade koostisainete peale reageerib, sest lõpptulemused on alati nii huvitavalt erinevad,“ kirjeldas Jana Guzanova põnevust, mis kandis teda ülesandest kinni haaranud kodukokkade retsepte jälgides.
Jana lisas üllatuskasti järgmised koostisosad:
lehter-kukeseened
kanamaks
pipar
konjak
rosmariin
nisujahu
ökomunad
tomat
šalottsibul
küüslauk
vermut
kartul
trühvliga mesi
guanciale
oliiviõli
parmesan
Toome teieni meisterkokk Jana Guzanova ning teiste hulgas katsumusest osa võtnud Noad-Kahvlid retseptiblogi autori Britt Paju ja Instagrami kokablogi Iseloov autori Helena Saaviku loomingulised road.
Kartuli-gnocchi kanamaksa, vermuti ja lehter-kukeseente raguuga
MasterChef Eesti esimese hooaja võitja Jana Guzanova
Vaja läheb:
300 g keedukartulit, kartulisõelast läbi pressituna
50 g jahu
1 munakollane
50 g guanciale’t
250 g kanamaksa
1 suur šalottsibul
1 küüslauguküüs
1 oks rosmariini
1 spl Voetsperifery pipart
sorts konjakit
80 g valget vermutit
1 tl kuhjaga trühvlimett
1 väiksem külmutatud tomat
tükk võid
parmesani
soola
Valmistamine:
Esmalt viska tomat sügavkülma, see tuleb mängu hiljem.
Kartuli-gnocchi’de valmistamiseks lisa kartulile munakollane ja jahu ning töötle need ühtlaseks massiks, kuid ära üle töötle. Vormi ümmargused ribad ja lõika väikesed kartulipadjad. Keeda 3–5 minutit, nõruta ja prae pannil, kuni nad veidi värvi juurde võtavad.
Kanamaksa-vermutiraguu valmistamiseks haki peeneks guanciale, kanamaks, šalottsibul, küüslauguküüs ja rosmariin. Alusta sibula ja guanciale praadimist, lisa rosmariin, pipar, küüslauk ja parmesani kuivanud ots, mis lisab roale maitset (lõpus võta see välja). Lisa pannile kanamaks ja konjak ning pane konjak põlema. Järgmisena lisa trühvlimesi, vermut ja tükeldatud tomat ning lase 15 minutit väga aeglasel tulel pehmeneda. Lõpus viska pannile paar külma tükki võid, et formuleeruks kaste.
Seni, kuni raguu esimesel pannil pehmeneb, prae teisel pannil või sees lehter-kukeseened. Lisa need need hiljem esimesel pannil podisevasse kastmesse.
Sega kartuli-gnocchi’d raguuga, riivi peale parmesani. Värskuse andmiseks riivi külmutatud tomat ja sega oliiviõli ja soolaga ning lisa roale lõpus peale.
Krõbedad kartulisaiad kanamaksa, küüslaugukastme ja lehter-kukeseentega
Toidustilist ja Noad-Kahvlid retseptiblogi autor Britt Paju
Vaja läheb:
2 kartulit
2 viilu seapõsepeekonit ehk guanciale’t
30 g võid
u 1,5 tl hakitud rosmariini
2 dl jahu
1 terve küüslaugupea
1 muna
2 tl valget veiniäädikat
0,75 dl oliiviõli
3 sl riivitud parmesani
1 tomat
150 g lehter-kukeseeni
2 šalottsibulat
u 2 sl vermutit
3 sl konjakit
300 g kanamaksa
soola, trühvlimett ja Voatsiperifery pipart
Valmistamine:
Saiade valmistamiseks keeda kaks kooritud ja tükeldatud kartulit u kümne minuti jooksul pehmeks ja suru läbi kartulipressi. Prae kaks viilu Itaalia seapõsepeekonit ehk guanciale’t krõbedaks ja tõsta kõrvale. Pannile jäänud rasvas sulata u 30 g võid ja lisa 0,5 tl hakitud rosmariini. Sega kartul võisegu ja 1,5–2 dl jahuga, maitsesta soolaga. Jaga neljaks, patsuta lamedaks, torgi kahvliga auguliseks ja küpseta koos terve küüslauguga 220-kraadises ahjus u 20 minutit, kuni saiad on kuldsed.
Kastme valmistamiseks keeda muna üks minut. Jahuta. Suru ahjuküüslaugust sisu välja ja peenesta kahvliga. Lisa koorest välja kaabitud muna, 1-2 tl valget veiniäädikat ning püreesta saumikseriga. Lisa vähehaaval u 0,75 dl oliiviõli, kuni saad kreemja konsistentsi. Lisa 3 sl riivitud parmesani ja püreesta veidi veel.
Tomat haki väiksemateks kuubikuteks ning maitsesta rosmariini, soola-pipra ja oliiviõliga.
Lehter-kukeseente jaoks kuumuta kaks hakitud šalottsibulat kergelt või sees, lisa u 150 g seeni ja kuumuta umbes viis minutit, kuni need on pehmenenud. Maitsesta soolaga. Lükka seened panni serva ja tühjale osale vala surakas vermutit. Oota, kuni see on peaaegu haihtunud ja sega kiirelt seentega läbi. Tõsta kõrvale.
Lisa pannile veidi võid ja õli ning u 300 g puhastatud kanamaksa. Pruunista umbes kolm minutit, lisa 2-3 sl konjakit ja lase sellel segades kaduda. Tõsta maks kiirelt pannilt ja maitsesta soola, purustatud Voatsiperifery pipra ja rosmariiniga.
Serveerimiseks tõsta saiadele kaste, sellele seened, tomatid ning kõige peale viilutatud maks. Pudista üle saiadest üle jäänud krõbeda peekoniga, lisa veidi riivitud parmesani, trühvlimett ja rosmariini.
Mahlased pasteedi-bruschetta’d
Instagrami kokablogi Iseloov autor Helena Saavik
Vaja läheb:
50 g võid praadimiseks
1 šalottsibulat
2 küüslauguküünt
35 g guanciale’t
600 g kanamaksa
30 ml konjakit
1 sl trühvlimett
1 keedetud muna
60 g võid blenderdamiseks
soola ja pipart
Valmistamine:
Pruunista pannil või sees šalottsibul ja küüslauk ning lisa guanciale. Seejärel pane pannile kanamaks ja konjak, maitsesta soola ja pipraga ning lase podiseda umbes viis minutit.
Võta segu pannilt ja blenderda. Lisa võid, trühvlimett ja üks keedumuna ning blenderda veidi veel.
Tõsta blenderdatud sisu väiksemasse vormi, kalla peale õrn kiht sulatatud võid, maitsesta tüümiani või rosmariiniga ja pane külmkappi tahenema.
Serveeri isetehtud saia, võis praetud kukeseente ning tomati ja oliiviõliga.