Rüht on otseses seoses kehalise arenguga ning sõltub oluliselt sellest, milline on üldine kehaline aktiivsus. „Kõige paremini aitab rühihäireid ennetada kehahoiaku jälgimine, eriti istudes. Lihaste ja tugiaparaadi tugevdamiseks on oluline regulaarne kehaline aktiivsus, koos tasakaalustatud jõu-, painduvus- ja vastupidavusharjutuste ning mitmekülgse toitumisega. Kahjuks veedavad praegu lapsed palju rohkem aega istudes kui eelmised põlvkonnad,“ võtab kooliõde rühihäirete tekke probleemi kokku. „Mudilased liiguvad päris palju - mängivad ja jooksevad ringi. Koolilapsed aga istuvad aina rohkem ning see jätab ka tervisele jälje.“

Mis võib olla halva rühi põhjuseks?

Halva rühi põhjuseid võib kooliõe sõnul olla mitmeid. „Kõige sagedamini on põhjuseks vähene liikumine, aga ka nõrk seljalihaste toonus, ülekaal, sundasend, ebaergonoomiline mööbel, vales asendis nutiseadme hoidmine, vale või liigraske koolikott ja selle valesti kandmine,“ loetleb Kendra erinevaid rühihäirete põhjuseid.

Samuti võib mõjutada rühti vaimne ja emotsionaalne seisund. „Emotsionaalsed probleemid või madal enesehinnang mõjutavad last nõnda, et laps soovib olla märkamatu, pea õlgade vahel, selg küürus,“ toob kooliõde näite sellest, kuidas ka vaimsed probleemid võivad rühihäirete põhjuseks olla.

„Juba algkooli lastel märkavad kooliõed tervisekontrollis nn nutikaela, mis on tingitud liigsest nutiseadme kasutamisest. Eriti on see probleemiks siis, kui nutiseadmeid kasutatakse vales asendis,“ toob kooliõde tänapäevasest probleemist näite.

Aluseks pikaajalistele terviseprobleemidele

Rühiprobleemid võivad väljenduda erineval moel. „Mõnel lapsel on kühm, mõnel kõver selg, rühi ebasümmeetrilisus, eri kõrgustel õlad, abaluud või puusad,“ toob kooliõde näiteid. „Kui nende probleemidega piisavalt varakult ei tegeleta, siis on need aluseks kogu elu kestvatele terviseprobleemidele, mis enamasti saavadki alguse lapseeas.“

„Vale kehahoiak avaldab negatiivset mõju ka paljudele siseorganitele - kopsude tööd mõjutab see kõige rohkem. Selgrooga seotud häired võivad tekitada näiteks pea-, alaselja- ja rindkere valu,“ rõhutab kooliõde rühiprobleemi tõsidust.

Regulaarsete läbivaatuste raames õpetab kooliõde, kuidas tuleks õiget rühti hoida ning probleemi ilmnemisel näitab lihtsamaid harjutusi ja selgitab, miks neid tuleb regulaarselt teha. Kooliõed annavad nõu ka lapsevanematele, kuidas lapse kehahoiakut jälgida ning rühihäireid ennetada. „Sageli on just kooliõde esimene, kes lapsel rühihäiret märkab, sest tugi- ja liikumisaparaadi häired arenevad pika aja jooksul ning vanemad ei pruugi neid ise märgatagi,“ selgitab Kendra.

Mida saab lapsevanem teha?

Tallinna Koolitervishoiu SA kooliõed panevad lastevanematele südamele, et nad tunneksid huvi õpilastele teostatud tervisekontrollide tulemuste vastu. „Tervisekontrolli tehakse kõigile õpilastele I, III, VII, ja X klassides. Tulemusi saab lapsevanem vaadata digiloos ning lugeda juurde kooliõe soovitusi, nõuandeid ja suunamisi,“ räägib Kendra.

„Kõige olulisem on olla ise oma lastele eeskujuks,“ rõhutab kooliõde. „Liikuge ise aktiivselt koos lastega, veetke nädalavahetustel aega looduses ja olge ka ise laste juuresolekul vähem nutiseadmetes. Lisaks soovitan julgustada lapsi ise tegevusi algatama. Nende tegevuste innustamine ja kiitmine aitavad lapsel tunda end iseseisva ja toimekana ning lapsest kasvab terve, rõõmsameelne ja õnnelik inimene“.