LG koolitaja Heivo Pork jagab nõuandeid, kuidas oma külmiku võimalusi maksimaalselt ära kasutada, et toit püsiks kauem värske.

Kontrolli temperatuuri seadeid

Selleks, et toit pikalt värske püsiks, on oluline hoida külmikus õiget temperatuuri. Uusimad külmikud on varustatud täpsete temperatuuriregulaatoritega, mis võimaldavad määrata erinevate toiduainete jaoks ideaalsed tingimused. See tagab ka kiiresti riknevate toiduainete jaoks ohutu temperatuuri ning aitab vältida bakterite teket.

Oluline on korrektne ladustamine

Hea nipp on määrata eri tüüpi toiduainetele külmikus kindlad tsoonid. Näiteks tuleks hoida toores liha ja mereannid alumistel riiulitel, et vältida ristsaastumist. Kuna liha ja kala on mõlemad väga tugeva lõhnaga, võiks need asetada ka teineteisest (ja kõigest muust) eraldatud karpi. Mis puudutab kala, siis esimesena rikneb just sisemus, mistõttu tasuks võimalusel kala varakult ära puhastada. Kuid ära kiirusta soomuseid või nahka eemaldama, sest need osad kaitsevad kala riknemise eest (kuni 48 tundi). Liha säilib kauem ühes tükis ning luu küljest eemaldatuna.

Mõistlik oleks teineteisest eraldi hoida ka kiiresti riknevad toiduained ning paigutada need eraldi karpi või riiulile. Kindlasti ei tasuks juustude ja vorstidega hoida kõrvuti tooreid toiduaineid ja valmistoite, samuti tuleks teineteisest eraldada vorstid ja kalatooted.

Puu- ja juurviljade optimaalse niiskustaseme hoidmiseks tuleks neid hoida külmiku külmemates piirkondades – kas köögiviljadele mõeldud sahtlis või selle kohal oleval riiulil. Lahti lõigatud puu- ja köögiviljad tuleks enne jahedasse asetamist pakkida tihedalt kilesse.

Vali võimekas külmkapp

Kui tahad hoida külmkapis toiduained kauem värskena, siis vali külmik, millel on sisseehitatud jahutustehnoloogia. Eriti hästi saab toitu säilitada külmkapis, millel on Linear Cooling või Door Cooling+ funktsioonid. Need aitavad tagada kapis ühtlase temperatuurijaotuse, vähendada temperatuurikõikumisi ning hoida toidu värskena ka raskesti ligipääsetavates kohtades, nagu näiteks uksesahtlid.

Ära topi külmikut liiga täis

Liigselt toiduainetest pungil külmik soodustab toodete kiiremat riknemist, kuna erinevate toodete vahel puudub õhuringlus. Mida rohkem asju on külmkapis, seda suurem on ka tõenäosus, et mõned toodetest surutakse vastu külmiku seina, kattes nii ventilatsiooniavad ja andurid. Seega tuleks regulaarselt kontrollida, et ventilatsiooniavad ja andurid oleksid vabad ning kapis pääseks õhk vabalt liikuma.

Säilita toiduaineid sobival niiskustasemel

Erinevat tüüpi toiduained nõuavad parimaks säilimiseks kindlat niiskustaset. Selleks on külmikutel loodud erinevate toiduainete hoiustamiseks eraldi alad, mille niiskust on võimalik reguleerida vastavalt vajadusele. Näiteks lehtköögiviljad ja ürdid säilivad värskena külmiku kõige niiskemas osas, samas kui puuviljad vajavad säilimiseks madalat niiskustaset.

Kuidas see lugu Sind end tundma pani?

Rõõmsana
Üllatunult
Targemana
Ükskõiksena
Kurvana
Vihasena