Müügi- ja juhtimiskoolitaja Hardo Hansar sõnul on suhtlusmured lihtsasti äratuntavad ning mõne hea nipiga ennetatavad. Olles üle kümne aasta töötanud Southwestern Advantage organisatsioonis sadade Eesti noortega, kes on just tööturule sisenemas, on Hansar täheldanud kaheksat peamist aspekti, mis aitavad saada paremaks suhtlejaks.

Nipp nr 1

Püüa teisi mitte hukka mõista, isegi kui arvamus sinu omast erineb. See on väga oluline igasuguse koostöö loomiseks või säilitamiseks. Proovi hoopis mõista ja aimata, kust vestluskaaslase mõtted pärit võiks olla.

Nipp nr 2

Väga tähtis oskus on aru saada, kuidas me ise käitume ning kuidas teine osapool vestluses erinevatele mõjuteguritele reageerib. Ole valmis, et arvamusega käivad teinekord kaasas ka tugevad emotsioonid.

Nipp nr 3

Ära anna alla pärast negatiivset suhtluskogemust ning hoidu inimeste sildistamisest. On oluline, et emotsioonid ei saaks võimu mõistuse ja loogika üle.

Nipp nr 4

Ära alahinda detaile nagu hea esmamulje, tonaalsus, pauside tegemine, vestluse rütm ja kiirus, silmside ning kehahoiak.

Nipp nr 5

Pane ennast teadlikult proovile. Mugavustsoonist välja tulles kasvad ja arened. Võta eestkõneleja roll, kui olukord seda võimaldab. Kui kollektiivis peab näiteks grupis tööd tegema, siis ole see inimene, kes seda ette kannab. Käe tõstmine ja küsimuste küsimine on alati hea mõte.

Mugavustsoonist saab välja tulla ka füüsiliselt keskkonda vahetades. Heaks näiteks on reisimine, kus vaja ennast pidevalt väljendada ning oma soovidest märku anda.

Nipp nr 6

Ole alati piisavalt ette valmistunud. Kuigi on teadatuntud fakt, et hirm avaliku esinemise ees võib olla isegi suurem kartusest surma, ämblike ja kõrguste ees, siis esinemishirmust aitab üle saada piisav ettevalmistus.

Nipp nr 7

Missuguse hinnangu annaksid suhtlusoskusele sinu vestluspartnerid? Iseennast on keeruline kõrvalt näha, kuid proovi. Pane vigu tähele ning püüa neid järgmine kord vältida.

Kui hästi oskad kodus ja tööl ülesandeid jagada? Tulemuslikkus taandub kahele tegurile. Esiteks tegija oskustele ning teiseks juhiste arusaadavusele ja selgusele.

Nipp nr 8

Pole oluline mida me teame, vaid mida me kasutame. Millist nippi esimesena kasutad?