Teadlastel on mõned teooriad selle kohta, miks sinu hammastel on südame-veresoonkonna süsteemile nii suur mõju. Esiteks võib suuõõne floora – sinu hammastes, igemetes ja keeles ja nende ümber elavad bakterid – liikuda sinu suust vereringesse ja seejärel kogu kehasse. Mõned uuringud lausa näitavad, et nad võivad kahjustada või nakatada sinu südame-veresoonkonna kudesid, mis võib ummistada sinu veresooni ja põhjustada hüübimist, ütleb kardioloog Stacey Rosen.

Hambaarsti Natalie Jeongi sõnul on veel üks probleem määrdunud hammastega - põletik. Kui sul on igemehaigus, toodab sinu keha põletikulisi kemikaale, mis võivad ringelda kogu sinu süsteemis, ütleb dr Rosen „Võimalik, et igemete põletik võib lõpuks tekitada südame-veresoonkonna süsteemis põletikku,“ ütleb dr Jeong.

Kuidas kaitsta oma hambaid ja südant?

Hea uudis: saad palju ära teha, et hoida oma hambaid ja südant tervena. Seega tasuks lõpparve teha suitsetamisega, meeletus koguses suhkru tarbimisega ning peale harjamise tuleks päevakavva võtta ka hambaniidi kasutamise ning vaheta oma hambaharja iga kolme kuni nelja kuu tagant.

Allikas: Self