Lapsed õpivad vaadeldes, kuuldes ja nähes. Kui inimene kasvab üles leibkonnas, kus tema tundeid kunagi ei tunnistata, õpib laps, et teiste tunnete ja vajaduste tunnustamine või austamine pole vajalik.

Teisest küljest, lapsed, keda hellitati või kellele öeldi, et kõik, mida nad tegid ja mida nad tundsid, on õige, arendavad üles paisutatud eneseväärikuse tunnet.

„Inimesed ütlevad oma lastele, et nad on kõige erilisemad ja te väärite kõike – ei, te ei vääri,“ ütleb Durvasula. „Mida see ütleb lapsele sotsiaalmeedia ajastul, kus lapsed on rekvisiidid ja kus inimesed kulutavad Taylor Swifti kontserdile 10 000 dollarit?“

Mõlemad keskkonnad tugevdavad omamoodi enesekeskset eksistentsi, kus lapsele õpetatakse, et see, mis toimub teiste inimestega, ei ole nii oluline kui see, mis toimub nendega. Durvasula ütleb, et mõlemad põhjustavad kehva emotsionaalse reguleerimise oskusi.

Lapsed võivad ümber õppida

Lapsed saavad käitumist ümber õppida palju kergemini kui täiskasvanud.

„Kui märkad, et teie lapsel tekivad nartsissistlikud jooned, võid aidata mõnda neist impulssidest ohjeldada“, ütleb neuroteadlane Cody Isabel. Alustada tasuks hea emotsiooni demonstreerimisest.

Kui sinu teenindaja toob sulle vale tellimuse, siis kas suhtud neisse ikka lahkelt ja kannatlikult või karjud tema peale? See, kuidas sa reageerite, mõjutab sinu lapse käitumist. Lapse emotsioonide peegeldamine võib samuti aidata tal õppida, kuidas reageerida.

See võib aidata neil tunda vähem häbi, hirmu ja ebakindlust, mis kõik võivad põhjustada nartsissistlikku käitumist.

Allikas: CNBC