Korrastaja kutsub sind astuma teadlike sammudega, et muuta kingituste andmine ja vastuvõtmine meeldivaks kogemuseks ning aidata sul leida tasakaalu mõistliku tarbimise ja jõulurõõmu vahel.

Üks peamisi takistusi rõõmsa pühadeperioodi nautimisel on süütunne soovimatute kingituste pärast. Mõistlike valikute ja avatud suhtluse abil saame aga tagada, et kingitused oleksid rõõmuallikaks nii kingi tegijale kui ka saajale.

Kingituste andmisega kaasneb vastutuse üleandmine, mis võib sageli põhjustada konflikte. Soovimatu kingitus võib panna kingisaaja ebamugavasse olukorda, kus ta peab leidma sellele sobiva koha ja mõtlema, kuidas sellega toime tulla. Selle vältimiseks on oluline kingituste andmist teha ilma kohustuste või nõueteta. Mõnikord on mõistlik loobuda kingituse tegemisest, kui see ei väljenda siirast soovi kinki teha, vaid on pigem tingitud kohustusest.

Ka ei vaja lapsed kõiki neid „parajasti moes olevaid“ mänguasju, mis ühtlaselt kogu majapidamise nurgad ja põrandad täidavad. Mida rohkem on asju, seda suurem on nende korrastamisele kuluv aeg ja energia.

Kingi saajal võib olla süütunne vabaneda millestki, mille ta on kingitusena saanud, kuna see ei ole talle vajalik või pole sobivat kohta, kuhu seda paigutada. See süütunne tekib tõenäoliselt seetõttu, et ta ei taha haavata kingituse andja tundeid. Kui me kordame seda sama käitumismustrit erinevates olukordades, siis võib tekkida tunne, et kodus on ebamugav, sest seal on liiga palju asju, mida me tegelikult ei soovi seal näha.

Kodu peaks olema pelgupaik, mitte koht, kus hoitakse soovimatuid esemeid. On oluline õppida eraldama esemeid oma tunnetest kingituse andja vastu. Kasulik on vaadata olukorda ka kingituse andja vaatepunktist.

Kui kingiandja tunneb end solvatuna, kuna kingitus ei saa oodatud kasutust või kui kingisaaja hoiab kingitust vaid solvumise vältimiseks, muutub kingitus emotsionaalseks koormaks. Parim kingitus, mida saame teha, on anda vabadus soovimatule kingitusele. Nii saame vältida lisaprobleeme ja säilitada tervisliku suhte ning kus kingitused on tõeliselt südamlikud ja rõõmustavad mõlemat osapoolt.

Siin on mõned korrastaja Ülle Tammiku soovitused, kuidas nautida mõistlikku tarbimist ja luua rõõmsaid pühademälestusi.

1. Tee teadlikke valikuid kingituste osas

Mõistliku tarbimise aluseks on teadlikud valikud. Enne kingituste ostmist mõtle hoolega saaja huvide, vajaduste ja isiksuse peale. Eesmärk on anda midagi, mis toob rõõmu ja leiab praktilise kasutuse.

2. Väldi soovimatute kingituste tegemist

Üks suurimaid kingitustega seotud muresid on soovimatud kingitused. Et vältida kingisaajale tarbetut survet, kaalu kingituse mõistlikkust ja vajalikkust. Kingi midagi, mis on personaalne ja võimalikult vastav saaja maitsele.

3. Hinda kvaliteeti

Korrastajana usun kvaliteedi olulisusse koguse ees. Mõtle kingituse praktilisele väärtusele ja sellele, kui kaua see kestab. Kvaliteetne kingitus jätab püsiva mälestuse, samal ajal kui rohkem ei pruugi alati olla parem.

4. Kingi elamust

Elamuskingitused on suurepärane viis luua meeldejäävaid hetki. Kinkige elamusi, nagu kontserdi- või teatripiletid, kokanduskursused või spaapäevad, mis jätavad kestva mulje ja ei tekita tarbetut füüsilist ruumi.

5. Kingi teadlikult säästlikumaid kingitusi

Jätkusuutlik tarbimine on tänapäeval ülioluline. Mõtle kingituse keskkonnamõjule, valides säästlikke ja taaskasutatavaid materjale. Näiteks võib kvaliteetne taaskasutatav ese olla sama mõjuv kui tavapärane kingitus.

6. Kingi aega ja hoolitsust

Mõnikord on parim kingitus aeg ja hoolitsus. Pühendatud aeg koos veetmisele võib olla hindamatu väärtusega. Kingi kvaliteetne aeg koos lähedastega, sest see jääb meelde rohkem kui materiaalsed asjad.

Loodetavasti on need korrastaja nõuanded abiks sellele, kuidas teha kingituste valikuid teadlikult ja mõistlikult. Pühadeaegsete kingituste ostmisel on mõistlikkus võti. Teadlike valikute tegemine, soovimatute kingituste vältimine, keskendumine kvaliteedile, elamuste kinkimine, keskkonnasõbralikud alternatiivid ja aja ning hoolitsuse kinkimine aitavad luua positiivse ja stressivaba pühadekogemuse. Alustage kingituste valimist varakult, kaaluge hoolikalt iga valikut ja olge teadlikud sellest, kuidas saate pühadeaega täis rõõmu ja armastust nautida!

Millised on sinu lemmikud kingituste valimise nipid? Jaga meiega allpool kommentaarides!