Inimkehas on unisust tekitavad rütmid, millest üks ilmneb kella 22 paiku ja teine kella 13-15 vahel. Seetõttu muutuvad inimesed pärast lõunat uniseks. Seetõttu on pärast lõunasööki unisuse tunne tegelikult loomulik ja seda nähtust juhtub sel ajal kõigil.

Toitumisnõustaja Erika Shinohara märgib: „Põhjuseks on ka lõunasöök, mis kipub tõstma vere glükoosisisaldust. Vere glükoosisisaldus on glükoosi kontsentratsioon veres. Kui sööme, suhkru kontsentratsioon tõuseb ja kõhunääre eritab insuliini, et seda kontrollida. Keha kasutab insuliini iga kord, kui sööme, et hoida suhkrutaset normaalses kontrollis.“

Kui veresuhkru tase toiduga järsult tõuseb, langeb see seejärel nagu ameerika mäed. Unisuse rütm koos vere glükoosisisalduse järsu langusega muudab meid uimaseks

Mida tasuks siis vältida?

Toidud, mis tõstavad kiirelt veresuhkru taset, on süsivesikuterikkad - nagu näiteks nuudlid, valge riis, kiirtoit, saiakesed või võileivad.

Niisiis, millest peaksime lõunasöögi valikul lähtuma?

Põhiline rusikareegel on süüa tasakaalustatult ning lisandina võtta endale kas tatart, pruuni riisi või täisteraleiba.

Aga kui sa tõesti tahad seda raamenit süüa, siis joo umbes 30 minutit enne selle söömist tomatimahla. Tomatimahl on rikas vees lahustuvate kiudainete poolest. Lahustuv kiudaine ümbritseb toidust võetud suhkrut ja liigutab seda aeglaselt läbi mao ja soolte, mille tulemuseks on aeglasem suhkru imendumine. Kuna see pärsib veresuhkru taseme tõusu, on tomatimahl enne söömist hea harjumus rameni nuudlipäevadel, et vältida unisust pärast söömist.

Allikas: Friday Digital