Intiimsus ei pruugi alati olla seksuaalsusega seotud – ka sügavad vestlused, elamused ja mitteseksuaalsed puudutused kuuluvad intiimsuse alla. Tihti peitubki inimeste seksuaalsete soovide taga hoopis igatsus intiimsuse järele. Samuti ei saa ihale omistada ühest tähendust – iha võib väljenduda ka soovis kogeda midagi, mis ei lõppe orgasmiga.

Tihti antakse seksuaalsusega seotud teemadele ebavajalikke hinnanguid ja usutakse pimesi erinevaid müüte. Hinnangud ja müüdid tekitavad aga inimestes kahtlusi oma naudingute piisavuse osas või vale olukorratõlgendust. Näiteks usutakse, et mehe ejakulatsioon tähendab alati orgasmi saamist või et märgumine on ühene ja selge märk naise erutusest.

Eriti levinud on viimasel ajal ka orgasmidele hinnangute andmine – kas on aga vaja öelda, et üks viis orgasmi kogeda on parem kui teine? Ei ole olemas õiget orgasmi või õiget moodi seksimist – mida konservatiivsemad vaated meil seksuaalsusele on, seda vähem on meil ruumi avastada ja naudingute maailma kogeda. Õnneks on ühiskond liikumas üha avatuma ja turvalisema seksuaalkogemuste jagamise normaalsuse poole ning julgetakse rohkem avada ka seksuaalseid hirme ja ebaõnnestunud kogemusi.

Samuti on seksuaalsuse puhul ühiskonnas palju kategoriseerimist ja stereotüüpe – inimestel on tihti hoiakud, et vanemas eas ei ole enam normaalne seksida ning naudingud on ainult noorte ja ilusate pärusmaa. Tegelikult on seksuaalsel mitmekesisusel meile kõigile palju õpetada ja oluline on selles vallas oma maailmavaadet avardada. Oma seksuaalkogemuste kvaliteedi tõstmiseks tuleb partneriga oma soove ja olukordi kommunikeerida. Vastasel juhul kiputakse situatsioone oma peas üle hindama ning neid seeläbi ebaoluliselt palju võimendama – seeläbi kujunevad hirmud, mis hakkavad mõjutama suhte edasist kulgu ja kvaliteeti.

Viimaks tuleb podcast’is juttu seksuaalseid olukordi puudutavatest nõusolekutest ning sellest, kuidas oma soove väljendada. Mõnikord kiputakse vältima igasugust intiimsust, sest kergem on öelda kõigele ei, kui millegagi nõustuda ja siis teistest asjadest keelduda. See aga, et ollakse näiteks suudlusega nõus, ei tähenda automaatselt, et ollakse valmis ka vahekorda astuma. Tuleb lahti lasta üle mõtlemisest ja hirmudest, et võtta olukordi täpselt sellistena, nagu need on.

Hea kuulaja, kui sul on mure või küsimus, mine nõu saamiseks veebilehele Seksuaaltervis.ee, kus saad oma küsimusele vastuse. Teenus on anonüümne ja tasuta ning sulle vastab oma ala ekspert.

Annika Tamme

Jaga
Kommentaarid