Ära lange masendusse, tegutse!

Kuigi Eestis on tagatud koondatutele võrdlemisi tugev taustsüsteem ning raha ja tervisekindlustuseta kedagi koju ei saadeta, kipub koondamisteade tekitama siiski kurbust ja masendustunnet. Koondamisteate saamisel ei tasu jääda ootama imet või paremaid aegu – tegutseda tasub kohe. Mida kauemaks koju norutama jääda, seda keerulisemaks võib kujuneda uue töökoha leidmine. Personalitöötaja terav silm märkab kohe, et inimene on pikalt kodus olnud. Päris tihti on sellised kandidaadid töövestlusel negatiivse ja muserdatud hoiakuga. Isegi kui olukord on päriselt kehv, ei tasu seda välja näidata. Igaüks tahab koos töötada positiivsusest pakatava, mitte negatiivsusest nõretava kolleegiga. Seega tasuks olla aktiivne ka tööotsimisest vabal ajal - teha sporti, avardada silmaringi, käia teatris, kontserdil ja muuseumis.

Tee iga päev tööotsimise tööd

Töötuks olemine ei ole puhkus. Muidugi võib ja tulebki võtta kahe töökoha vahel ka väike hingetõmbepaus, aga üldiselt tasub pärast koondamisteate saamist asuda kohe tegutsema. Huupi kandideerimise asemel võiks kaardistada oma oskused, teadmised ja nendes vajakajäämised, kohtuda mõne karjäärinõustajaga, uuendada oma CV-d, mõelda läbi iseenda väärtuspakkumine ning vormistada motivatsioonikirja raamistik. Loomulikult tuleb tutvuda töökuulutustega ning anda endast märku töövahendusfirmadele. Lisaks tasuks igal nädalal midagi uut õppida - tasuta või sümboolse tasuga veebikoolitusi on väga palju saadaval. Juurde õppima ei pea tingimata oma erialal – parandada saab ka keelteoskust, end saab kurssi viia AI võimalustega, IT baasteadmistega või programmeerimise alustega. Iga uus oskus võib aidata kaasa uue ning põneva töö leidmisele. Kandideerimisel püüa teiste kandideerijate seast eristuda. Motivatsioonikiri viimistle alati konkreetsest töökohast lähtuvalt, CV peab olema selge, konkreetne ja tugevusi esile toov, mitmekesine soovitajate ring lisab usaldusväärsust. Veebiavarusest leiab arvukalt CV-de näiteid, aga sealt ei tasu maha kopeerida sisutühje ja personalitöötajate jaoks ühtlaselt hallide varjunditega stampväljendeid, nagu „armastan väljakutseid“, „olen tulemusele orienteeritud, „olen meeskonnamängija“. Pigem loetle oma seniseid tööalaseid saavutusi ning too konkreetseid näiteid suurepärasest koostööst.

Mõtle karjääripöördele

Kindlasti ei vaja kõik koondatud karjääripööret, aga sellele tasub siiski mõelda. Kui senine töövaldkond on ennast ammendanud kas maailma jaoks tervikuna või on endal selles vallas kõik tehtud ja väsimus tekkinud, siis on põhjust vaadata ringi ja mõelda, millised võiksid olla alternatiivid. Kindlasti tasub karjäärimuutusi arutada ka mõne professionaaliga, kes oskab küsida õigeid küsimusi ja suunata tööotsija rajale, kuhu ta võibolla muidu kunagi ei satuks. Karjääripööre tähendab küll alati oma mugavustsoonist väljatulekut, aga vähe on neid inimesi, kes oleks hiljem otsust kahetsenud – pigem vastupidi – mida julgem kannapööre, seda rahulolevamad, uhkemad ja enesekindlamad inimesed hiljem on. Ka karjääripööret plaanides ei tohi kandideerida igale poole. Töökuulutusi tuleb lugeda mõttega - kas sa tegelikult ka tahad üht või teist tööd teha ja kas selleks on ka eeldusi (isegi kui oskusi veel napib). Alati ei pea kandideerimiseks isegi töökuulutust ootama – kui tunned, et tahad mõnd konkreetset ametit või unistad tööst mõnes kindlas firmas, siis pöördu nende personaliosakonna poole ja paku ennast välja. Selline pealehakkamine jääb silma ja kui sobiv koht peaks vabanema, siis on CV juba laual valmis. Loomulikult peab õppima toime tulema ka äraütlevate vastustega ja neid ei tohi võtta kunagi liiga isiklikult – tihti pole eitava vastuse põhjused sugugi kinni kandidaadis.

Tee tööampse või vabatahtlikku tööd

Kuna mitte millegi tegemine mõjub pikas vaates pea igale inimesele nüristavalt, siis tasub töötuks olemise ajal siiski tööd teha, kasvõi tasu saamata. Ühelt poolt pakutakse päris palju tööampse, mis annab võimaluse proovida erinevaid ameteid, kasvõi välistamiseks, et mõnd asja ei taha tõesti kunagi elus rohkem teha. Ka vabatahtlikke otsitakse paljudes eluvaldkondades. Kontserdi, spordivõistluse või heategevusürituse korraldamises kaasalöömine annab samuti uusi oskusi ja tutvusi, mida võibolla kusagilt mujalt ei saakski. Iga uus proovikivi võib olla võti, mis avab ukse uude töömaailma.Raha võib ajutiselt teenida ka mõne senise hobiga, olgu selleks maalimine, fotograafia, klaverimänguoskus, kokakunst või hea matemaatikatundmine. Ka hobid hoiavad heas toonuses ja võivad anda võimaluse teenida elatist uue püsiva töökoha leidmiseni, samas võib vormida hobi ka oma ettevõtteks ja stabiilseks sissetulekuallikaks.