Kui soovid hoida pühadeaega meeldivana ja vältida soovimatuid kohustusi, kaalutlusi ning negatiivset energiat, siis järgi mõningaid lihtsaid juhiseid, mida jagab korrastaja Ülle Tammik.

1. Mõtle hoolikalt enne kingituse ostmist: Enne kui haarad ostukorvi, mõtle hoolikalt ja veendu, et kingitus vastab saaja maitsele ja see toob rõõmu, mitte kohustusi. Hoolikas valik vähendab soovimatute kingituste riski.

2. Kingituse tagajärjed: Teadvusta, et kingitus võib tuua kaasa rohkem kui pelgalt füüsilise eseme. Sa annad edasi vastutuse ja kohustused, millest kingisaaja võib tunda raskust. Mõtle kingituse pikaajalistele tagajärgedele ja kaalu, kas see sobib kingisaaja ellu. Iga kink on kohustus.

3. Soovimatute kingituste vältimine: Väldi soovimatuid kingitusi, mis võivad tuua kaasa negatiivseid emotsioone. Kaalu kingituste mitmekesisust, näiteks kogemuste jagamist või isetehtud kingitusi, et muuta kinkimine vähem kohustavaks ja rohkem nauditavaks.

4. Kingituse saamine kui positiivne kogemus: Kingi saamine ei ole kohustus, vaid pigem õnnelik ja vastastikku austav žest. Kingitused peaksid tulema südamest ja andma rõõmu nii kingiandjale kui ka kingisaajale. On oluline mõista, et kingi saamine ei peaks kaasnema kohustustega. Kingi saamine peaks olema meeldiv kogemus, kus saaja tunneb rõõmu ja tänulikkust, mitte aga koormat või kohustust kinki vastu võttes. Sel moel saab kingiandja olla kindel, et tema kingitus toob tõelist rõõmu ja heameelt.

5. Kingituste planeerimine: Soovimatute kingituste vältimiseks planeeri ja mõtle ette, kes on kingi saajad ja millised kingitused neile kõige paremini sobiksid. Planeerimine aitab vältida kiirustamist ja võimaldab mõelda personaalsete kingituste üle. Kink, kingi tegemise pärast, ei tee rõõmu ei andjale ega ka saajale.

6. Kingituste alternatiivid: Mitte kõik kingitused ei pea olema füüsilised esemed. Kingi emotsioone, mälestusi ja ühiseid hetki, mis jäävad kauemaks meelde kui materiaalsed asjad. Enne kingituste ostmist võiks kaaluda kingituste alternatiive, nagu ühine kokkamine, kogukonna teenindamine või heategevusannetused. See aitab leevendada pühadehooaja ostuhullust ja lisada kingitustele sügavamat tähendust

7. Teadlik tarbimine: Teadlik tarbimine hõlmab keskkonnasõbralikke kingitusi, jätkusuutlikke valikuid ja väiketootjate toetamist. Nii saab kingitust teha mitte ainult lähedastele, vaid ka keskkonnale.

Nimekiri kingitustest lähtuvalt teadlikust tarbimisest ja säästlikkusest:

1. Temaatilised õhtusöögid kodus: Korralda teemaõhtusöök kodus, kus valmistate koos sööki, võib-olla teatud riigi köögist pärit roogasid või toitu vastavalt mõnele ühisele huvile.

2. Loodusmatk: Korralda jalutuskäik loodusesse. See on suurepärane võimalus veeta aega koos ja nautida värsket õhku.

3. Fotoseiklus: Minge pildistama erinevatesse kohtadesse, luues üheskoos meeldejäävaid hetki. See ei maksa midagi, kuid pakub lõbusat tegevust ja võimalust mälestusi jagada.

4. Mänguõhtu: Korraldage mänguõhtu, kus mängite lauamänge, kaarte või muud meelelahutust. See on suurepärane viis ühiselt aega veeta ja naerda.

5. Raamatuklubi: Valige üks raamat ja lugege seda koos, kas igaüks omal ajal või valige kindel aeg, et jagada muljeid ja mõtteid.

6. Ühine kokkamine: Planeerige ühiselt mõni toiduretsept ja valmistage see koos. See on suurepärane võimalus mitte ainult koos aega veeta, vaid ka midagi uut õppida.

7. Ühine projekt: Alustage ühine projekt, olgu see siis käsitöö, aiandus või midagi muud, mis teile mõlemale huvi pakub. See võimaldab üksteisega koostööd teha ja midagi luua.

8. Lisaks veel – koolitused, kursused ja õpitoad. Koolituste kinkimine rõhutab elukestva õppe tähtsust. See julgustab inimesi pidevalt õppima ja arenema, pakkudes neile vahendeid uute väljakutsetega toimetulekuks.