Jõulude aeg on hea võimalus suurperesid rohkem märgata. Me kõik saame teha väikeseid asju, mis on jõukohased, kuid suurperedele üliolulised.

Pärnu külje all seitset last kasvatav pereema Reilika Kiviselg näitlikustab lasterikaste perede igapäevaeluks vajaminevaid koguseid: „Selleks, et meie perel oleks koguaeg puhtad riided võtta, peab pesumasin ja pesukuivati töötama 24h päevas. Käin isegi öösel pesu vahetamas. Kuus kulub meil 5 liitrit pesupulbrit. Hambapasta tuube läheb vähemalt 3, WC paberit kulub üle 100 rulli kuus. Piima juuakse kuus 120 liitrit. Hommikusöögi omletti kulub vähemalt 30 muna ja nii on kõikide asjadega. Lastel on vaja ka hobidega tegelda, ekskursioonidel osaleda, riided selga osta ja kõik need kulud tuleb korrutada kahe asemel seitsmega, „ rääkis Reilika, kelle pere on seni kenasti toime tulnud, kuid majandamine nõuab nutikust ja planeerimist.

Aage Õunapi sõnul on lasterikastele peredele toetamiseks olemas mitmeid häid võimalusi.

Kui suure südamega eraisik või ettevõte soovib lasterikaste perede toetuseks panustada, siis saab pöörduda Eesti Lasterikaste Perede Liidu poole ja meie saame koordineerida abi ja annetuste toimetamist lasterikaste peredeni. „Näiteks kogusime sügisel kokku suurperede laste soovid jõuluvanale. Meie poole pöördunud heategijad on neid soove aidanud täita ja see on tõeliselt liigutav,“ rääkis Õunap.

Lisaks paneb Õunap südamele, et inimesed võiksid rohkem märgata inimesi enda lähedal ja olla rohkem kursis oma kogukonna liikmetega ja nende vajadustega. „Sügisel on aedades alati õunu ja marju üle, talunikel jääb mõnikord köögivilju üle, tublidel kasvatajatel valmib korraga palju tomateid ja kurke. Saadused, mida ise ära ei jõua tarbida leivad tihti tee prügikasti, aga võiksid jõuda inimesteni, kes neid väga vajavad. Sama kehtib laste väikseks jäänud riiete ja muude korralike asjade kohta,“ lisas Õunap.

Õunap toonitab, et kingitused ei pea alati asjad olema, kinkida saab ka aega ja enda panust. Märgates inimesi enda lähedal tekib alati võimalusi pisikeste heategude tegemiseks. See võib olla suureperele pakutud abi puude ladumisel või lume lükkamisel, naabrilaste kaasa kutsumine mänguväljakule ja pereemale väikese puhkuse võimaldamine või küüdi pakkumine linna sõites. Iga väike tegu, mille teeme teise inimese jaoks ekstra, natuke rohkem kui vaja, muudab maailma pühade aegu natuke inimlikumaks ja südamlikumaks.

Suureks abiks on ka annetused ja heategevus. Seda eriti jõulude ajal, kui tavapäraste kulutuste kõrval on vaja täita mitmeid päkapikususse ja jõuluvanakotte. Hetkel on käimas näiteks lasterikastele peredele mõeldud kampaania Selverites üle Eesti, kus osa Procter & Gamble esmatarbekaupade müügitulult annetatakse lasterikaste perede toetuseks.

Jaga
Kommentaarid