Krüptovarade kiiresti kasvav populaarsus ja inimeste vähene krüpto-teadlikkus muudab inimesed iseäranis haavatavaks. Maailma suurim krüptobörs Binance jagab valentinipäeva puhul soovitusi: kuidas armupettureid ära tunda ja end kaitsta.

Tunne ohumärke ja oska end kaitsta

Suhtle ainult tutvumisrakenduses: Kui kasutad tutvumisrakendust, ole ettevaatlik vestluse liikumisel muudesse kanalitesse nagu SMS, sotsiaalmeedia või telefonikõned. Petturid tahavad tihti kiiresti kohtingusaidilt või äpist ära tulla, et vältida enda paljastamist või konto blokeerimist.

Ole ettevaatlik profiilidega, mis tunduvad liiga ilusad, et olla tõsi. Petturid varjavad oma tõelist identiteeti, luues võltsprofiile ja kasutades atraktiivsete inimeste varastatud või manipuleeritud fotosid. Nad võivad kasutada isegi AI-tehnoloogiat, võltsida isikutunnistusi, muuta oma häält või fabritseerida videoid. Enesekaitseks tee inimese kohta taustauuring ja veendu, et ta on ikka see isik, kelle väidab end olevat.

Võta asju rahulikult. Ära torma suhtesse pea ees. Küsi küsimusi ja ole tähelepanelik ebakõlade suhtes, mis jutust välja võivad tulla.

Pane tähele pidevaid kohtumiste tühistamisi. Kui keegi tühistab korduvalt näos-näkku või ka videokohtumisi erinevate vabandustega, eriti pärast mitut kuud suhtlust, ära jäta seda tähelepanuta. See on oluline hoiatusmärk ja peaks äratama kahtlust.

Ära kunagi saada raha. Kui keegi, keda oled hiljuti veebis kohanud ja pole isiklikult näinud, küsib finantsabi või lubab suurt tulu, olgu siis krüptovaluutas, pangaülekannetega või muul viisil, on see tõenäoliselt pettus.

Ole skeptiline ebarealistlike lubaduste suhtes. kui midagi tundub liiga hea, et olla tõsi, siis see ilmselt ongi vale. Uhked lubadused ühise tuleviku või ka väikese riskiga saavutatava suure tootluse asjus on sageli valed.

Kaitse oma isiklikku teavet. Ära jaga kunagi tundlikku isiklikku või finantsteavet, näiteks paroole või privaatvõtmeid mitte kellegagi, isegi kui küsijad väidavad, et esindavad usaldusväärset asutust (politsei, pank jne).