Sarnased seadused kehtivad veel kolmes osariigis: Texases, Arizonas ja Arkansases.

„2024. aastal pole sellel lihtsalt mõtet,“ ütles Missouri osariiki esindav demokraat Ashley Aune, kes üritab läbi viia seadusemuudatust. „Ma lihtsalt tahan, et rasketes olukordades olevad emad pääseksid vajaduse korral ebatervest suhtest välja,“ ütles ta.

Aune tõdes, et omal ajal ehk 1973. aastal võeti seadus vastu küll parimate kavatsustega ehk kaitsta lapsi ja tagada nende turvatunne, kuid on aeg seadust kaasajastada.

„See seadus on kogukonna inimeste jaoks suur probleem,“ ütles Aune. Selle kuu alguses toimunud komisjoni istungil ütles Aune, et üks naine jagas võimsat tunnistust kuritahtliku olukorra kohta, milles ta raseduse ajal oli.

Selle kuu alguses toimunud komisjoni istungil jagas kohalik naine oma lugu ja olukorda, milles tal tuli terve lapseootuse aja viibida. „Teda mitte ainult ei väärkoheldud füüsiliselt ja emotsionaalselt, vaid ka vägistati. Kui ta sai teada, et on rase, ja küsis ta advokaadilt, kas ta võib lahutada, öeldi talle sisuliselt, et see ei ole võimalik. Tema jaoks oli seda nii demoraliseeriv kuulda. Ta tundis, et tal pole valikut,“ rääkis Aune.

„See seadus võib sõna otseses mõttes päästa elusid,“ ütles Matthew Huffman koos Missouri kodu- ja seksuaalvägivalla vastase ühinguga. „Vägivaldsed partnerid võivad kasutada naiste reproduktiivset seisundit, hoida selle üle kontrolli ehk rasestada partnerit, et nad ei saaks kunagi lahutust.“

Uus seaduseelnõu on veel pooleli ja hoolimata Aune kirest seadust muuta ütles ta, et ei tunne lootust, et see niipea kuberner Mike Parsoni lauale jõuab. Siiski pidas Missouri kodu- ja seksuaalvägivalla vastane ühing seda „peamiseks prioriteediks“.

allikas: thehill.com