„Väikelaste puhul on kõige olulisem, et hambapesu oleks nende jaoks meeldiv tegevus,“ ütleb apteeker. „Esialgu pole lapsel hambapasta kasutamine isegi vajalik ja tuleb tekitada harjumus. Päris väikeste laste hambaid peab pesema täiskasvanu ning kui laps on juba suurem, võiks lapsevanem oma hambaid pesta lapsega samal ajal - lapsed matkivad täiskasvanu tegevusi ja ise hea eeskuju olemine on kõige olulisem,“ paneb apteeker südamele ning lisab, et lapsega samal ajal hambaid pestes saab lapsevanem ka last juhendada ja vajadusel hambad üle pesta.

Väikelaste hambapastal olgu meeldiv maitse

„Kui esimesed piimahambad lõikuvad on mugav kasutada näpuharja,“ tutvustab Sokk sobivat pesemisvahendit. „Oluline on, et hambahari ei oleks liiga suur ning mahuks lapsele suhu ning harjased peaksid kindlasti olema pehmed. Umbes 3. eluaastast on laps valmis kasutama ka elektrilist hambaharja,“ ütleb ta ja lisab, et hambaharja tuleb ka regulaarselt vahetada, umbes 2-3 kuu tagant.

Hambapastade hulgast tuleks valida sobiv vastavalt vanusele ja lapse maitse-eelistustele. „Laste hambapastad on fluoriidivabad, allaneelamisel ohutud ning enamasti hea maitsega. Seega siin on kõige olulisem, et lapsele meeldiks hambapasta maitse, sest siis peseb ta hambaid hea meelega ning see aitab samuti vajaliku harjumuse tekitamisele kaasa,“ selgitab apteeker. „Fluoriidi sisaldavaid hambapastasid saab kasutama hakata siis kui laps on õppinud pastat välja sülitama.“

Apteeker soovitab juba varases eas tutvustada lastele ka hambaniiti. „Kui hammaste vahed on väikesed ja hambad tihedalt üksteise kõrval, siis tuleks kasutada hambaniiti, et ennetada hambaauke. Seda tuleks teha juba ka piimahammaste puhul,“ ütleb Sokk.

Olulised suuhügieeni harjumused

Lisaks hammaste pesule on lastele oluline õpetada ka teisi harjumusi, mis korraliku suuhügieeniga kaasas käivad. „Toidukordade vahele peaks jääma 3 tundi, seega ei tohiks pidevalt näksida. Vahepalasid küll tohib süüa, aga oluline ongi jälgida, et söögikordade vahele jääb piisav vahe. See on vajalik selleks, et sülg jõuaks hambaid happerünnakute eest kaitsta ja hambaauke ennetada ja kindlasti tuleks peale päeva viimast söögikorda hambaid pesta,“ selgitab proviisor. „Janu korral on oluline juua vett ja magusaid jooke ei tohiks kunagi juua lutipudelist,“ lisab ta.

Samuti kehtivad ka väikelaste puhul üldised teadmised hambapesu kohta. „Hambaid tuleks pesta kaks korda päevas ja hommikuse hambapesu võiks teha kas enne hommikusööki või 20-30 minutit peale söömist. Kohe peale hommikusööki ei tasu hambaid pesta, sest sülg peaks jõudma oma tööd teha ning neutraliseerima happerünnaku, mis peale söömist tekib. Seda seetõttu, et hambaemail oleks taas piisavalt tugev hammaste harjamiseks,“ räägib apteeker ka täiskasvanutele kehtivatest soovitustest.

Lapsed võiksid varakult juba hambaarstiga sõbraks saada. „Hambaarsti juures peaks kontrollis käima juba varakult, ka siis kui probleeme hammastega pole tekkinud. Seda selleks, et laps ei kardaks hambaarsti ja tekiks harjumus. Vaid hambaarst näeb täpselt, kas hambad on korralikult puhtad ja terved ning saab vajadusel jagada soovitusi suuhügieeni parandamiseks,“ ütleb apteeker kokkuvõtteks.