Eksperdi hinnangul seisneb probleem teadmatuses – 23% Eesti elanikest näiteks ei oska nimetada ainsatki põhjust, miks oomega-3 on oluline – see on eriti väljendunud noorte seas – 34% 18–29-aastaste ja 21% 30–39-aastaste seas.

Pooled (54%) teavad, et EPA ja DHA (oomega-3 rasvhapetes sisalduvad rasvhapped) aitavad immuunsust toetada. Aga meie, eestlased, oleme muude aspektidega väga vähe kursis,“ lisab ta.

Fjord Strongi tellitud Norstati oomega-3 uuringu kohaselt:

· vaid 10% eestlastest teab, et oomega-3 aitab normaliseerida vererõhku

· 9% teavad, et oomega-3 vähendab triglütseriidide taset veres

· 19% teavad, et oomega-3 alandab „halva“ kolesterooli taset veres

· 18% teavad, et oomega-3 pidurdab ateroskleroosi arengut

· 20% teavad, et oomega-3 vähendab insuldi ja infarkti riski

· 4% teab, et oomega-3 aitab võidelda arütmiaga

· 7% teavad, et oomega-3 aitab vähendada teatud vähivormide riski

· 9% teavad, et oomega-3 parandab nägemist

· 38% teavad, et oomega-3 parandab vaimset töövõimet ja keskendumisvõimet

· 10% teavad, et oomega-3 aitab raseduse ajal kaasa loote aju täisväärtuslikule arengule

Kahjuks ei taju me igapäevaelus oomega-3 defitsiiti – tunneme end lihtsalt palju halvemini, kui võiksime, eriti aastate möödudes, kuna sellel puudusel on kumulatiivne mõju. „See, mis algab kerge depressiooni või keskendumisraskusena, väljendub kesk- ja vanemas eas juba tõsiste psüühiliste probleemidena, südame- ja veresoonkonna- ning liigeshaigustena. Lisaks on mõned uuringud hakanud leidma seost oomega-3 puudulikkuse ja teatud tüüpi vähi vahel. Omega-3 on meie jaoks oluline alates eostumisest, sest see aitab moodustuda ajul, närvisüsteemil ja nägemisorganitel ning toetab organismi kõrge eani välja,“ selgitab Kaidi Kukk.

Omega-3 päevane norm on 1000 mg ja kõige paremad toidud, kust seda saada, on järgmised:

· Atlandi lõhe – 1,29–1,38 EPA/DHA 1 portsjoni (75 g) kohta

· Kasvanduses kasvatatud lõhe – 1,61–1,77 EPA/DHA 1 portsjoni (75 g) kohta

· Heeringas – 1,6 EPA/DHA 1 portsjoni (75 g) kohta

· Küpsetatud forell – 0,66–0,74 EPA/DHA 1 portsjoni (75 g) kohta

· Tursk – 0,11 EPA/DHA 1 portsjoni (75 g) kohta

· Angerjas – 0,11 EPA/DHA 1 portsjoni (75 g) kohta

· Karpkala – 0,56 EPA/DHA 1 portsjoni (75 g) kohta

· Munad – 0,07 EPA/DHA portsjoni kohta (2 muna)

Seega saab oomega-3 vajaliku koguse kätte, kui tarbida kaks korda nädalas vähemalt 180–200 grammi kala ja mereande. Taimsetest allikatest on kahjuks väga raske saada piisavalt oomega-3, kuna neis on vähe meile vajalikke happeid.

„Kahjuks ei ole oomega-3 saamine oma tavamenüüst lihtne. Mitte kõik meist ei söö 400 grammi kala nädalas – keskmiselt tarbib eestlane vaid 70 grammi nädalas ehk 10 grammi päevas. Samuti peab arvestama asjaoluga, et kuumtöötlus vähendab oomega-3 imendumist. Toores lõhe sisaldab kaks korda rohkem EPA-d ja DHA-d kui küpsetatud lõhe. See tähendab, et kui sööte termiliselt töödeldud kala, siis pidage meeles, et saate sellest vähem toitaineid kui toorest kalast,“ selgitab ekspert.

„Kui mõistate, et te ei saa oma menüüsse lisada piisavas koguses tooreid mereande, siis saab defitsiiti kompenseerida toidulisanditega. Valides kalaõli kapslitena või vedelal kujul, otsi apteegiriiulitelt võimalikult suure kontsentratsiooniga toodet,“ selgitab K.Kukk, lisades, et mida olulisemaks me oma tervist peame, seda rohkem peaksime tarbima DHA-d ja EPA-d.