Igapäevased kodutööd õpetavad lapsele empaatiat ja teistega arvestamist. Kuidas seda tulemuslikult ellu viia? Psühholoog Thomas Lickona jagas kasulikke soovitusi ajakirja Psychology Today veergudel.

1. Õpeta lapsele juba väikesest peast, kuidas kodutöid teha

Sa ei pea last koduste töödega ära koormama, sa võid alguses anda talle lihtsaid kohustusi. Kindlasti tuleb väikesele lapsele näidata, kuidas üht või teist kodutööd teha tuleb ja milleks seda vaja on. Kui ta saab sellest aru, on see tema jaoks kergem. Aja jooksul võid sa lisada juba natuke keerulisemaid kodutöid. Psühholoog tõi näiteks ühe kolme lapse ema, kelle lapsed on vanuses 2, 4 ja 6. Kõige väiksem tunneb uhkust, kui saab nõudepesumasina nupule vajutada, et seda tööle panna, samuti on tema see, kes voodite tegemise ajal hoolitseb selle eest, et padjad oleksid korralikult omal kohal. Selle pere ema ütles, et ta kiidab alati oma lapsi selle eest, et nad on teda aidanud, lapsed tunnevad aga uhkust selle üle, et nad on saanud aidata. Väikesed lapsed on innukad aitama.

2. Ära maksa lapsele kodutööde tegemise eest

Tasudes lapsele kodutööde tegemise eest, ei saa laps aru, et ta on aidanud oma vanemaid ja saanud olla kasulik, see peaks olema ise tema jaoks juba piisav tasu. Taskuraha võid sa talle ikkagi anda. See ei tohiks olla ainult seotud kodutööde tegemisega. Taskuraha andmine võib olla võimaluseks, kuidas õpetada last oma rahaga ümber käima: üks osa läheb kulutamise peale, teine kogumisele.

3. Luba lapsel avaldada oma arvamust kodutööde tegemise juures

Kui laps ütleb, et üks või teine kodutöö on tema jaoks liiga raske, siis võib-olla on see tõesti nii. Arvesta tema võimetega. Samuti võid sa lasta tal ise valida, milliseid kodutöid ta tahaks teha. Laps naudib ainult jõukohaseid ülesandeid, kindlasti on vaja jälgida, et ülesanne, mille sa lapsele andsid, ei oleks liiga keeruline tema jaoks.

4. Ära unusta jagada kodutöid võrdselt laste vahel

Samuti maksab lastele meelde tuletada, et kodutööde tegemine ei võta palju aega ja saab ruttu tehtud, kui igaüks natuke aitab.

5. Julgusta ja tunnusta

Iga väike abi on võimalus kiita last, andes talle teada, et temast on palju abi ja kasu. Tegemist võib olla väikeste asjadega, nagu näiteks tule kustutamine või lambi põlema panemine, väiksema venna või õega mängimine, ostude kappi panemine, laua koristamine jne. Hea oleks, kui sa teeksid nimekirja kodutöödest, mida on vaja ära teha ja kaasaksid kõik pereliikmed ostuste tegemisse. Alguses võid sa lasta lastel valida, milliseid töid nad soovivad enda peale võtta.

6. Kui igaüks natuke aitab, on kõik rahul

Tähtis on ka jääda heatahtlikuks kõikide suhtes. Teisi pereliikmeid tuleb kohelda nii nagu sa tahaksid, et sind koheldaks: austuse ja headusega. Räägi lastega oma ootustest, see on parem, kui olla rahulolematu ja ära pahanda, kui miski on tegemata jäänud. Pea meeles, et lastele igapäevaste tööde andmine tuleb neile ainult kasuks.

Allikas: Kodused Lood