Sellist olukorda võib tulla ette kõikidel lapsevanematel, kui emotsioonid löövad üle pea ja sa ärritud niivõrd, et tõstad häält oma lapse peale. Emotsioonid on aga täiesti loomulikud ja tihti on väga raske end tagasi hoida. Laste kasvatamine ongi üks igapäevane väljakutse. Kuidas aga tuleks sellisel puhul käituda?

1. Võta aega enda jaoks ja ole mõnda aega rahulikult

Katsu maha rahuneda. Ära unusta, et see, mida sa ütlesid ja kuidas sa käitusid, ei määratle veel sind inimeena. Sa ei ole läbikukkunud lapsevanem. Lase oma tunnetel vaibuda ja alles siis mine lapsega rääkima.

2. Lepi lapsega ära

Mine oma lapse juurde ja ütle talle näiteks midagi sellist: „Ma karjusin sinu peale ja ma tean, et see võis sind hirmutada. See ei ole sinu süü, et ma häält tõstsin. Ma armastan sind.“ Või siis võid sa minna lihtsalt lapse juurde ja öelda, et sa kahetsed seda, et sa nii käitusid. Vajaduse korral võid sa vabandada oma käitumise pärast ja selgitada, et sa läksid üle piiri.

3. Räägi mõne teise lapsevanemaga

Pole midagi paremat selleks, et vabaneda häbitundest, kui rääkida kellegagi, kes sind mõistaks, sellest, mis juhtus. Loo endale tugigrupp sellisteks puhkudeks. Kui sul on tutvusringkonnas teisi lapsevanemaid, siis räägi nendega, tänu sellele mõistad sa, et selliseid asju tuleb kõigil ette.

Allikas: Kodused Lood