„Laste puhul räägime enamasti 1. tüüpi diabeedist, kus kõhunääre ei tooda veresuhkru stabiliseerimiseks vajalikku insuliini ning veresuhkru tase jääb liiga kõrgeks,“ selgitab Benu apteegi proviisor Kerli Valge-Rebane. „Selle diabeedi vormi puhul on suur roll meie geneetikal, sest ligi pooltel juhtudel on tegemist päriliku eelsoodumusega. See tähendab, et 1. tüüpi diabeedi korral ei ole tegemist haigusega, mis oleks põhjustatud nö magusa söömisest. Seejuures on täiskasvanutel rohkem levinud 2. tüüpi diabeet, mis on tingitud suurel määral elustiilist,“ märgib apteeker.

Kui 1. tüüpi diabeedi korral ei tooda kõhunääre insuliini, siis 2. tüüpi diabeedi korral ei toodeta seda kas piisavalt või on keha insuliini toime rakkudes muutunud nõrgemaks. Valge-Rebane sõnul on erinevus ka see, kui 1. tüüpi diabeet avaldub kiirelt, siis 2. tüüpi diabeedi kujunemine võib võtta mitmeid aastaid.

Kuidas diabeedi sümptomeid lastel ära tunda

Proviisor toob välja, et esmased märgid, mis võivad viidata diabeedile, hõlmavad näiteks suurenenud janu - laps joob väga sagedasti ja pigem suuremaid koguseid. Lisaks sageneb ka pissimine ning juhtuda võivad öised õnnetused ka suurematel lastel. „Esineda võivad muutused söögiisus ja pigem täheldatakse söögiisu kasvu, kuid võib esineda ka isutust. Kaasneda võivad veel kaalulangus, meeleolumuutused, jõuetus, unisus, aga ka iiveldus, oksendamine ja kõhuvalu,“ loetleb Valge-Rebane sümptomeid, mis vajavad tähelepanu ja reageerimist.

Diabeedi diagnoosimiseks kasutatakse tavaliselt vereanalüüse, mille abil mõõdetakse veresuhkru taset ja need tehakse üldjuhul perearsti poolt, kui lapsel on vastav sümptomaatika. „Vereanalüüsi puhul on kaks varianti, millest üks on kiire näpuotsa veretest, mis annab hetkega ülevaate ning teine analüüs on veeniverest, mis annab kolme kuu keskmise veresuhkru tulemuse,“ räägib Valge-Rebane.

Diabeediga laps vajab kogu pere tuge

1. tüüpi diabeeti põdev laps, ja tegelikult terve tema pere, peab selgeks õppima antud haiguse olemuse ja sellega elamise. „Veresuhkur muutub pidevalt, sest seda mõjutab söömine, füüsiline aktiivsus, õppimine, stress, haigused jne. Laps ja pere peavad väga teadlikud olema toitumise teemal. Selleks, et hoida asjad kontrolli all on vaja mõõta regulaarselt veresuhkru taset,“ toonitab proviisor.

Mõõtmist saab teha glükomeetriga, kuhu asetatakse näpuotsast võetud vereproov või teise variandina pideva glükoosimonitooringu seadmega, mille andur kantakse naha all ja mis edastab veresuhkru näite automaatselt. „Need seadmed aitavad diabeediga lastel ja nende peredel jälgida veresuhkru taset, et insuliini oleks tagatud õiges koguses ja õigel ajal. Korrapärane jälgimine aitab diabeeti efektiivselt kontrolli all hoida ja laps ei pea millestki loobuma ning saab elada oma elu nagu iga teinegi,“ räägib Valge-Rebane ning rõhutab, et õigeaegselt saadud diagnoos ning korralik ravi ennetavad tüsistuste tekkimist.

Kuna lastel esineb sagedamini just 1. tüüpi diabeet, siis ravi eesmärk seisneb peamiselt kõhunäärme poolt tootmata jäänud insuliini asendamises. „Peale sööki peab laps või lapsevanem tegema insuliini süsti, et reguleerida veresuhkru taset organismis. Alternatiivina võib kasutada pideva süstimise asemel ka insuliinipumpa, mis on väike kompaktne seade, mille kanüül paigutatakse naha alla ja mis annustab insuliini automaatselt,“ kirjeldab Valge-Rebane.

Diabeedi kontrolli all hoidmiseks vajalikud vahendid, olgu selleks insuliin, glükomeetri testribad, glükoosipumba tarvikud ning pideva glükoosimonitooringu seadmed, on hõlpsasti kättesaadavad apteekides. „Samuti oskavad apteekrid anda soovitusi ja infot erinevate aparaatide ja vahendite õige kasutamise osas. Vajadusel saab valitud apteekides kohapeal mõõta veresuhkru taset, seda saab teha eelneva registreerumisega apteegi kodulehel,“ märgib proviisor.

Tervislike eluviisidega saab edukalt 2. tüüpi diabeeti ennetada

Kuna 1. tüüpi diabeeti ei ole võimalik ennetada, siis rohkem tuleks tegeleda just elustiilist

tuleneva 2. tüüpi diabeedi ennetusega. „Juba varases lapsepõlves on oluline õpetada ja selgitada tervislike eluviiside tähtsust. Samuti tuleb arutada, millised võivad olla tagajärjed, kui tervislikke soovitusi ei järgita. Kuna lapsevanemad on need, kes teevad laste eest valikuid pikka aega, on vajalik tõsta ka nende endi teadlikkust tervislikest eluviisidest,“ julgustab apteeker ning sõnab lõpetuseks, et kuna diabeet on keeruline haigus, on oluline jätkuvalt jagada teavet haiguse sümptomite kohta, et vanemad oskaksid neid õigeaegselt tuvastada ja vajadusel sekkuda.