„Näeme laevapardal tihti, et väikeste reisisellide tuju mõjutavad kõige enam tühi kõht, igavus ja nihkunud või puudulik unerütm. Laste kehv tuju mõjutab omakorda lapsevanemaid, mistõttu olen veendunud, et õnnestunud perereisi võti on lastega arvestamine ja seega natukene põhjalikum planeerimine ning ettenägelikkus. Üheskoos kodumaa või välisriikide avastamine on kvaliteetaeg perega, mis võimaldab üksteist veelgi paremini mõistma ja tundma õppida ning ühisesse mälestusteraamatusse meeldejäävaid peatükke koguda. Vanematele julgustuseks olgu öeldud, et lastega arvestamine ei tähenda kindlasti seda, et tuleb üksnes mänguväljakutel ja lastele mõeldud muuseumites aega veeta,“ julgustab laevafirma DFDS Paldiski-Kappelskär liinil seilav pikaaegne purser Martin Rosing vanemaid koos lastega puhkusereise planeerima.

Neile, kes kõhklevad, kas perega reisile minna või on parasjagu üht seiklust planeerimas, pani Rosing kokku 8 soovitust, mida järgides on kordaläinud perepuhkus garanteeritud.

Teekond ja asukohad koos lapsega selgeks!

Enne reisi näita lapsele kaardilt, kuhu reisite, vaadake üheskoos videosid sihtkohast, märkige kaardile, kus on plaan peatuda ja mida tegema hakkate. Kaasamine aitab elevust kasvatada, samuti on reisi ajaks lastel selge, kuhu minnakse ning millised seiklused ees ootavad. Põnevuse lisamiseks koostage üheskoos soovide nimekiri sellest, mida keegi reisil teha sooviks, olgu selleks kakao joomine kuulsas kohvikus, Rootsis Pipiga käesurumine, ujumine järves, teaduskeskuse külastamine või kaptenile patsu viskamine. Printige nimekiri välja, kleepige näiteks autosse nähtavale kohale ning hakake üheskoos tegevusi maha kriipsutama. Omamoodi aarete jaht, aga tegevuste ja vaatamisväärsustega!

Vali reisiplaani erinevad sihtkohad

Eduka perepuhkuse tagab sihtkohtade varieeruvus. Tee nimekiri kohtadest, mida võiks külastada ning jaga need reisi peale nii, et linnamelu vahelduks looduses viibimisega. Linna kohvikutes, muuseumites, mänguväljakutel ja parkides pole hirmu, et hakkaks igav ning iga minut on garanteeritult sisustatud. Lastega piisab mõnest sellisest intensiivsest päevast, kui kõik osapooled tajuvad läbipõlemist ja on valmis koju minema. Seepärast on hea pärast linnamelu suunduda mõnda rahvusparki loodust nautima või randa laisklema ja liivalosse ehitama.

Vali õige transport

Kuigi odavlennufirma soodsad piletid ja seiklused ühistranspordiga kõlavad põnevalt, muutuvad need teatud vanuses lastega üsna suureks väljakutseks. Kõige lapsesõbralikumateks transpordivahenditeks on auto ja laev ning sobiliku lennuajaga lennuk. Auto tagab vabaduse planeerida reisi nii, et iga pereliikme vajadustega oleks arvestatud, samuti annab see neljarattaline vabaduse pakkida kotte liigse kaalu pärast muretsemata ning teha peatuseid just siis, kui selleks vajadus peaks tekkima.

Sõidu kestus olgu lapsesõbralik

Kui sihtkohta tuleb lennata, siis tasub valida võimalikult lühikesed lennud. Pikad lennud võiks planeerida öisesse aega. Kuigi magamine ei ole kindlasti sama mugav kui kodus, on lootust, et ka pere pisim kaotab võitluse väsimusega ja mõneks tunniks suigatab. Laevaga reisides tasub valida kiireim meretee sihtkohta, eriti, kui tegemist on öise laevareisiga. Näiteks eelistavad Rootsi reisivad pered DFDSi Paldiski-Kappelskär liini just seetõttu, et laevareis kestab täpselt ühe ööune jagu, samuti puudub pardal lärmakas meelelahutus. Kui ees ootab pikk päev reisimist, siis tasub eelnev päev planeerida aktiivne. Nii on rahulik uni ka uutes oludes garanteeritud.

Ära unusta esmaabikarpi

Ühel hetkel rõõmsalt keksinud lapsele võib silmapilk hiljem tulla kukkumisest nutuvõru ümber suu. Õnnetused ei hüüa tulles ning vajalikul hetkel ei pruugi apteeki läheduses olla. Kui täiskasvanud reisivad parimal juhul valuvaigisti ja plaastritega, siis lastega reisides peaks kaasas olema midagi nohu, köha ja palaviku vastu, samuti sääsepunnide sügelust leevendav rohi, haavapuhastusvahend ja erinevas suuruses ning muidugi vahvate piltidega plaastrid ja sidumisvahendid.

Paki snäkid kaasa

Nälg ei riku lihtsalt tuju, vaid võib rikkuda kogu päeva. Paki lastega reisides alati snäkid kaasa. Söömine on laste jaoks tegevus nagu iga teine ning aitab ajal kiiremini mööduda. Kui varud vähenevad, lisa snäkid poenimekirja ja täienda varusid laeva pardakaupluses või järgmises poe peatuses. Tervislikud ning pikemaks reisiks sobilikud vahepalad on valmis lõigatud puuviljad, pähklid, batoonid, juustupulgad ning juurviljad hummusega.

Meelelahutust on vaja ja palju

Olgu selleks iPad, erinevad mängud, raamatud, värviraamatud või joonistusvahendid – pikale reisile tasub kõik kaasa võtta. Kui su laps ei ole muidu suur värviraamatute sõber, siis võiks enne reisi selle tegevusega sõbraks saada ja kätt harjutama hakata. Nii on kindel, et reisi ajal ei ole vaja uut harjumust hakata juurutama, vaid mudilane on nõus vabatahtlikult värvipliiatsite maailma sukelduma. Kogu selline meelelahutus on suureks abiks, et vanemad saaksid hommikusööki valmistada, end valmis sättida ning restoranikülastus ja autosõit kulgeksid mõnusamalt.

Kindlasti ei tasu autoga sõites alahinnata jalasirutuspause. Selleks otsi mõni tore põhjus, peatu näiteks tee ääres hobuste ja lammaste vaatluseks, külastada mänguväljakuid või tee kiire jooksuvõistlus mere äärde ja tagasi (kui mõni rand peaks teele jääma).

Limiteeri reisimise päevi

Kui eesmärgiks on ringi reisida, mitte ühes kohas aega veeta, siis tasub hoolega läbi mõelda, kui palju reaalseid reisimise päevi plaani võtta. Hoolimata sellest kui lühike tundub paaritunnine lend või autosõit, lastega kulub asjade pakkimisele, reisimisele ja uues kohas lahti pakkimisele alati rohkem aega ja energiat. Niisiis võib tunnisest lennust saada pikk päev reisimist. Olenevalt laste vanusest võiks asukohta vahetada mitte tihemini kui iga 3-5 päeva möödudes.