Sügisene Tallinn Fashion Week on Eesti suurim moesündmus, kus lisaks täna õhtul toimuvale Kuldnõela ja Hõbenõela galale saab veel nelja päeva jooksul nautida parimate kodumaiste disainerte autorikollektsioonide esmaesitlusi. Moenädal saab piduliku sissejuhatuse Disaini ja Arhitektuurigaleriis koos kahe tunnustatud moedisaineri Riina Põldroosi ja Ketlin Bachmanni ühise autorinäitusega „Odi Et Amo“. Embassy of Fashion moemaja disainerid on kõrgmoodi loonud juba üle kahekümne aasta, esitledes sel korral värsked mahukad couture kollektsioone.

Riina Põldroos mängib monokroomselt talle omaste linnumotiividega ja meisterlike aplikeeritud tiivuliste ornamentidega, samal ajal kui Ketlini Bachmanni kollektsioon keskendub drapeeringutele ja voogavale skulpturaalsusele. Moenädal jätkub Kultuurikatlas Kuldnõela ja Hõbenõela galaga, kui laval esitlevad kollektsioone Kuldnõela nominendid Oksana Tandit, Arina Baranovskaja (Iris Janvier), Tiina Talumees ning Hõbenõela nominendid Karl Joonas Alamaa ja Lisette Sivard (Mania Grandiosa), Karl-Christoph Rebane, Johanna Paiste (Ärni Blum).Kuldnõela nominendidIris Janvier moemaja 2024/2025 sügistalvise hooaja kollektsioon toob moelavale väljapeetud elegantsuse ja ajatutud detailid, millel on tunda kaasaegse kunsti tugevat mõju. Kollektsioon on moemaja sõnul nii funktsionaalne kui loominguline, pakkudes viimistletud käsitlust igapäevasest luksusest, kus kunst kohtub moega. „Terav, jõuline ja vaevatult šikk – see kehastab naiselikkust, intelligentsi tugevust,“ ütleb moelooja Arina Baranovskaja.“Laitmatu meisterlikkus lõigete loomises rõhutab taaskord meie pühendumust kvaliteedile ja kestvale stiilile. Julged lõiked, puhtad jooned ja ainulaadsed mustrid loovad efekti, kuid üldine esteetika jääb kergeks ja kaasaegseks,“ kirjeldab moemaja.

Eelmisel aastal 25ndat moeloome aastat tähistanud Tiina Talumees viib täna moeetenduse vaatajad mineviku radadele. Kõrgmoe viljelejana on disainer sel sügisel kandva ideena mugandanud eestlaste jaoks läbi aegade armastatud rahvarõiva motiive tänapäeval kantavate õhtu- ja peorõivaste moodi.

Eesti rahvarõivamoest ja käsitöövõtetest inspireeritud kollektsioon „Pärand“ kannab endas aegumatut väärtust, mis jutustab loo pika elueaga riietest ja rahvapärandist. Kollektsioon viib Matsalu rahvuspargi maagilise looduse rüppe, kus asub ka disaineri maakodu Mätliku talu. Talumehe loomingut läbivad inspireerivad mustrid pärinevad 100 aastat tagasi Lihula kihelkonnas Tuudi külas kootud pulmatekilt.

Moemaastikul 20. tegutsemisaastat tähistav Oksana Tandit esitleb Tallinn Fashion Weekil sooneutraalset kollektsiooni nimega „Piiritu“.

„Olen alati arvanud, et ilusad, stiilsed, elegantsed riided ületavad soo, rahvuse või rassi.... Andekalt loodud asjad ületavad kõik piirid, sobides erinevatesse kontekstidesse, täiendades neid kandvat inimest, väljendades tema iseloomu,“ jagab moelooja. Kollektsioon on üles ehitatud kontrastide mängule: mehelik-naiselik, tugev-õrn, arhitektuurselt range ja läbipaistvalt õhuline. Plisseeritud kangaste graafika on kombinatsioonis sileda faktuuriga. Liialdatud oversize-vormid väikeste crop-pluusidega. Kangaste valikul kasutab Tandit enamasti villa, sametit, siidi, pitsi ja naturaalset nahka. Värvidest domineerivad must, valge ja punane – inspireeritud suprematistide lemmikvärvidest.

Hõbenõela nominendidJohanna Paiste moebränd ÄRNI BLUM astub lavale kollektsiooniga „roots“. Kollektsioon on täielikult pühendatud disaineri perele ning peegeldab sügavaid arutelusid selle üle, kuidas juured ja geneetika mõjutavad seda, kelleks me kasvame ja milliseks oleme võimelised arenema. „roots“ kollektsioon on loodud kombinatsioonina silmuskudumismasinast ja käsitsi kudumisest. Kasutatud on luksuslikku Jaapani siidmohääri, orgaanilist puuvilla ning mitmesuguseid materjale nagu kumminiit, tamiil ja polüamiidlõnga jäägid, et saavutada soovitud efekti. Lisaks on eksperimentaalselt katsetatud kangaste vanutamist, kammimist ja viltimist, et luua eriline tekstuuriline maailm, kus kangas justkui räägib oma lugu.Karl-Christoph Rebane toob Christophi nime alt lavale kollektsiooni „Surviving The Day“. Kollektsioon on samaaegselt kokkuvõte tema viimase viie aasta loomingust, kui ka sellest, kus ta praegu kunstnikuna end positsioneerib. „Selleks, et muuta oma narratiivi, alustasin kollektsiooniga tagantpoolt - otsisin modellid enne, kui teadsin, mis üldse tulemas on. Või noh, ma teadsin, mis tundeid ma tahan väljendada, aga lihtsalt ei suutnud selles punktis adekvaatseid kavandeid teha.“ Umbes kolmandik Hõbenõela galal näitamisele tulevast kollektsioonist on kavandid, mis on eelmistest (kollektsioonidest) välja jäänud, kuna need ei ühtinud tervikuga. „Ma ei aja taga tervikut, sest ükski ajavahemik ei ole perfektne tervik, on vaid elamine,“ lisab moelooja.Oma visioonidega rääkis Christoph kaasa ehtekunstniku Tanel Veenre, kelle arhiivi ehted saavad muusasid kaunistama. Nahast aksessuaaridega lööb kaasa Eva-Karlotta Tatar, kellega koostöös valmib seeria kunstilisi, kuid kantavaid tooteid.

Kunstnike duo Karl Joonas Alamaa ja Lisette Sivard on oma ühistöödega nagu „MANIA GRANDIOSA Tallinnast Pariisi“ ja „ONLY BASIC“ varemgi silma paistnud moe ja kunsti piiride hägustamisega. Ka seekord toovad nad lavale kollektsiooni „Lühike kergesisuline komöödia laulu ja tantsuga“ , mis murrab, pöörab ja õrritab. Kollektsioon on kahe erineva kunstniku loominguline kohtumine, kus on nii mängulisi vormi- ja värvikatsetusi kui ka moe- ja ühiskonna valupunktidele vajutamist. Töös põimuvad Alamaa ja Sivardi moe- ja kostüümikunsti taust ning nende kontseptuaalne lähenemine rõivastele, mis kulmineerub eklektilise moeetendusega, milles vaadeldatakse üritamist kui nähtust.

Laval on võimalik näha kombinatsiooni skulpturaalsetest vormidest ja unisex ready-to-wear rõivastest. Kõik kollektsioonis kasutatud materjalid on varasemate teoste jäägid, upcycled kangad või hoolikalt valitud Itaalia ning Prantsusmaa kvaliteettootjate toodang.Kuldnõela ja Hõbenõela kollektsioonid jõuavad lavale 22. - 25. oktoobril Kultuurikatlas toimuva sügisese Tallinn Fashion Weeki raames 22. oktoobril toimuval Kuldnõela galal.

Jaga
Kommentaarid